fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SAŠA MAGAZINOVIĆ: Hrvatska zastupnica se treba ispričati, to što je izjavila je političko lupetanje!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Saša Magazinović, član Zajedničke komisije za EU integracije za Klix.ba prokomentirao je izjavu Hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir kao političko lupetanje i nepoznavanje pravih činjenica. Petir je izjavila da se novcem iz islamskih zemalja radikaliziraju Bošnjaci te se osvrnula na njen ulazak u Europsku uniju.

Magazinović je naveo da u “ograničenim umovima” postoje razni strahovi i to vrijedi za predstavnike svih zemalja ne samo u Hrvatskoj, već i u našoj zemlji, ali i Srbiji. Dodao je da se svi sjete BiH kada imaju potrebu skrenuti pažnju sa zaista ogromnih problema u zemljama u regiji.

“Gospođa Petir bi trebala znati da u BiH, Hrvatskoj i bilo gdje na svijetu neprijavljivanje krivičnog djela također predstavlja krivično djelo. Tako da bi morala biti svjesna toga da sva eventualna saznanja koja ima mora dostaviti institucijama vlasti. A ukoliko ih nema što pretpostavljam da je slučaj s ovim jer je ovo obično ‘političko lupetanje’ onda bar treba biti dovoljno kulturna da se ispriča jer ne smije se na ovakav način igrati ni sa kim, a pogotovo ne sa čitavim narodima ili državom”, pojasnio je Magazinović.

Hrvatska zastupnica Petir je navela i to da određene arapske zemlje šalju novac i stipendije pod uvjetom da žene u BiH nose hidžab, a muškarci puštaju bradu, kao i to da uz granicu Hrvatske “niču” vehabijska naselja, a u našoj državi novi grad u kojem živi “arapsko stanovništvo”.

Magazinović je kazao da očigledno postoji razlog zbog čega se s vremena na vrijeme ova priča plasira te je naveo kako to nije prvi put.

“Ukoliko uzmemo u obzir izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja bi za razliku od zastupnice morala bar malo više poznavati političke odsnose u regiji i raspolagati s informacijama, a i njoj se desi s vremena na vrijeme političko lupetanje, pogotovo ove vrste, onda me ne čudi da to rade i ostali”, kazao je.

Ponovio je da je to postalo simptomatično i da se uvijek dešava kada okolne države imaju neko veliko unutrašnje trvenje.

“Ne bi me iznenadilo da dođe neka slična poruka iz Srbije sada kada je aktualizirano pitanje nezavisnosti Kosova o čemu govori i predsjednik Vučić. Dakle, mi smo jednostavno u takvoj situaciji da postajemo predmet većih opservacija koje su često ksenofobne. Nekada su rezultat namjere, a nekada ograničenog uma” – istakao je Magazinović

Za kraj je naveo i to da u europskim krugovima postoji jedna radikalno desna ksenofobna frakcija koja sa ovim pričama ili bez njih ne podržava proširenje Europske unije u slučaju BiH.

“Na one koji podržavaju ulazak BiH u EU i koji su njeni prijatelji u tom smislu ovakve izjave neće utjecati jer nije prvi put da se takvo nešto priča”, zaključio je Saša Magazinović.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});