SDA je za 5 milijuna mogla riješiti grijanje Zenice!

Autor: Žurnal.info

ZENICA - Grad Zenica preživljava kataklizmičke dane, bez grijanja, na izuzetno niskim temperaturama uz povremene nestanke struje i neizvjesne normalizacije života. SDA, stranka koja suvereno vlada ovim gradom 25 godina, nije se oglašavala proteklih dana ovim povodom. Razlog je jednostavan : njihovi kadrovi su glavni krivci što Zenica nema grijanja posljednjih hladnih dana, a pitanje je hoće li ga naredne zime biti uopće.

Problem je mogao biti riješen za 5 milijuna!

Bivši gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović i njegovi najbliži suradnici imali su mogućnost da još 2010. godine dugoročno riješe ovaj problem za malu sumu novca. Tada je pripremana izrada studije korištenja viška pare iz konvertorske čeličane Arcelor Mittala. U sve je bio uključen Dragan Šulović, tadašnji savjetnik u federalnom ministarstvu okoliša i stručnjak za energetiku.

Ta para je nusproizvod koja je neiskorištena. Kada je generalni direktor Arcelor Mittala Biju Nair dobio parametre na osnovu tog prijedloga, bio je oduševljen i složio se da se Zenica tako zagrijava, dakle viškom pare iz proizvodnje Mittala. Za projekt bi bilo osigurano nepovratnih 1 milijun maraka iz Fonda za zaštitu okoliša, a nedostajuća 4 milijuna su se mogla osigurati iz Razvojne banke FBiH sa grejs periodom otplate. Nažalost, tadašnji gradonačelnik Husejin Smajlović je to odbio, objašnjava Šulović za Žurnal.

Zenica je tako za 5 milijuna maraka mogla imati dugoročno riješen problem grijanja i to jeftinijeg ! No, rješenje je dolazilo od uvjetno rečeno kadrova SDP-a, a dodatne razloge takve odluke gradonačelnika i sekretara Grada Selvera Kelešture jeste u činjenici da su 2009. godine započeli projekt izgradnje plinske elektrane sa firmom KTG vlasnika Branka Montenegra, pomoću koje bi se grijao grad.

Švicarski KTG nikada nije investirao obećanih 250 milijuna eura, a zaradio je prodajom 10 posto svog vlasništva kineskoj grupaciji – firmi SEPCO III. Žurnal je detaljno pisao o sumnjivom poslu koji je Zenica potpisala sa kompanijom KTG. Podsjetimo, opoziciju i medije koji su upozoravali na štetnost i neizvjesnost ovog posla načelnik Smajlović je nazivao protivnicima projekta i napretka Zenice!?

Grijanje kao nacionalni problem Bošnjaka

Ja mogu reći slobodno da je grijanje Zenice jedan megaprojekt i da je ovo nacionalni problem Bošnjaka!
Autor ove izjave je trenutni direktor zeničkog JP Grijanje Sead Kaknjo, treba li naglasiti, kadar SDA. Njegova rečenica najbolje sumira svu bezidejnost ove stranke i njihovih predstavnika u zeničkoj vlasti da ikada riješe problem.

Aktualni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović će na vanrednoj sjednici Gradskog vijeća predstaviti ideju o formiranju zajedničkog poduzeća sa Arcelor Mittalom. To poduzeće bi putem projekta vrijednog 70 milijuna maraka kupilo nekoliko manjih kotlova na plinski pogon, koji bi davali toplotnu energiju za Mittal te gradsko grijanje.

Razlog zašto Mittal sada ne spominje studiju iz 2010 godine je jasan: kotlove bi oni svakako kupili za svoje potrebe, ovako će im grad Zenica biti sufinanciranje!

Gradonačelnik Fuad Kasumović u kratkom telefonskom razgovoru za Žurnal tvrdi da nije upoznat sa svojevremenim rentabilnim i brzim rješenjem za zeničko gradsko grijanje.

“Prvi put čujem, evo zabilježio sam to”, rekao je Kasumović.

Eto prilike da o tome direktno pita direktora Arcelor Mittala, prije konačne odluke o zajedničkoj kupovini kotlova. Inače, mnogo se govorilo i o mogućnosti da grijanje za Zenicu bude osigurano iz termoelektrane Kakanj. Kako saznaje Žurnal, tu ideju nije moguće realizirati iz prostog razloga jer je skupa u odnosu na broj potrošača. Stručnjaci navode kako je kapacitet Zenice dovoljan tek za šestinu proizvodnje iz Kaknja i da je zato projekt isplativ samo ako parovod bude usmjeren prema Sarajevu.

Autor: Žurnal.info

ZADNJE VIJESTI