fbpx

SDA: Referendum je avantura s ciljem podržavanje Dodikovog ocvalog političkog ega

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - „Jučerašnji referendum, točnije anketa sprovedena na širem uzorku stanovništva entiteta RS, nije imao legalitet, ali očigledno neće imati ni kredibilitet.

S obzirom da organizatori antiustavnog referenduma u entitetu RS nisu imali na raspolaganju spiskove Centralne izborne komisije, ostao im je otvoren prostor za raznorazne manipulacije koji su obilato iskoristili“, priopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije.

Iz te stranke navode da je „katastrofalno niska izlaznost pumpana ciframa u toku jučerašnjeg dana, kako bi javnost izvan Banskih dvora u Banja Luci stekla dojam masovne podrške ovoj avanturi koja pravno narušava Dejtonski sporazum i ugrožava red, mir i poredak u BiH“.

U SDA tvrde da su organizatori referenduma, suočeni s niskom izlaznošću, iskoristili sve zamislive mehanizme prevare kako bi došli do polovične izlaznosti neophodne za legitimiranje nelegalnog referenduma u interne svrhe.

„Međutim, bez obzira na fabricirane brojeve kojima od javnosti prikrivaju debakl, organizatori referenduma ne mogu slagati sebe – i moraju biti potpuno svjesni, da usprkos poigravanju sa emocijama i propagandnoj ofanzivi na svijest prosječnog građanina entiteta RS, nisu postigli ono što im je bio cilj – većina građana u RS nije zainteresirana za političke avanture čija je jedina stvarna svrha i cilj podržavanje ocvalog političkog ega Milorada Dodika“, priopćili su iz SDA.

Oni su također upozorili da predsjednik RS Milorad Dodik udarom na Ustavni sud BiH i Deytonski sporazum samo otvara dodatnu mogućnost, da osim ekonomskih malverzacija koje je dosad uspijevao zataškati, bude krivično gonjen i za narušavanje ustavnog poretka.

Autor: Slobodna bosna

ZADNJE VIJESTI