fbpx

SDA, SzBiH i BPS zajedno na izborima u RS-u

Autor: Faktor.ba

SARAJEVO - Koalicija "Zajedno za Bosnu i Hercegovinu" predala je danas Centralnoj izbornoj komisiji BiH prijavu za učešće na Općim izborima 2018. na području Republike Srpske.

Koaliciju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za BiH i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS), čiji su lideri Bakir Izetbegović, Amer Jerlagić i Sefer Halilović potpisali prijavu koja je predata CIK-u. U narednom periodu bit će nastavljeni razgovori sa strankama sa hrvatskim predznakom u RS-u.

Neupitno je da tri stranke koje čine Koaliciju “Zajedno za Bosnu i Hercegovinu” imaju najveću podršku bošnjačke povratničke populacije u RS-u, kao i nevladinih organizacija i udruženja, zbog čega su uvjerene u uspjeh na predstojećim izborima.

Za ovlaštenog predstavnika Koalicije imenovan je potpredsjednik SDA Edin Ramić, ministar za izbjeglice i raseljene osobe BiH.

Rok za prijavu koalicija i listi nezavisnih kandidata za učešće na Općim izborima 2018. istekao je danas u 16 sati. Svoje prijave dostavilo je ukupno 38 koalicija. Do 26. juna CIK će vršiti njihove ovjere, a onda će uslijediti podnošenje kandidatskih listi sa konkretnim imenima.

Autor: Faktor.ba

ZADNJE VIJESTI