fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SDA više nije najbrojniji u Parlamentu BiH

Autor: Patria

Nakon što su Klub SDA u Državnom parlamentu i službeno napustila četiri zastupnika, parlamentarna većina je svedena na 22 od ukupno 42 zastupnika.

To znači da u slučaju izostanka samo jednog zastupnika sa sjednice, teško je za očekivati da bude utvrđen dnevni red, a kamo li da Parlament donese važne zakone i odluke.

Istovremeno, klub SDA prestaje biti najbrojniji u Parlamentu. Sa šest zastupnika postaje drugi, koliko ima i SNSD, dok je SDS sada najbrojniji sa sedam poslanika.

Adis Arapović, politolog i analitičar objašnjava u komentaru za Patriju da „raspakivanjem kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, klub SDS-a postaje najbrojniji u ovom domu, što im može biti dobra motivacija za agresivnije političko djelovanje“.

– S obzirom na izražene konfliktne tonove u posljednjih par mjeseci na relaciji SDA – SDS, te na relaciji SDA – SBB, nisam više siguran da uopće postoji parlamentarna većina, odnosno da predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić uopće ima podršku i legitimitet – kaže Arapović.

– Ne isključujem mogućnost otvaranja pitanja povjerenja Zvizdiću, kao oblik pritiska prilikom odlučivanja o nekim vrlo važnim pitanjima koja nadolaze, poput akciza ili Izbornog zakona – zaključuje Arapović dodajući da je „uzrok nove destabilzacije u državi leži opet u vrhu SDA“, koja se, smatra Arapović, „zbog pretjeranog bavljenja sobom, potpuno prestala baviti državom Bosnom i Hercegovinom“.

Novinar i politički analitičar Almir Terzić objašnjava za Patriju da Bosna i Hercegovina već odavno nema jaku parlamentarnu većinu. Ta većina se čak razlikuje od kantona do kantona. A, kod tijesnih parlamentarnih većina, kaže Terzić, uvijek imamo tu opasnost uslovljavanja od strane određenih političkih partija. HDZ se ucjenama koristi već neko vrijeme.

– HDZ već uslovljava donošenje izmjena Izbornog zakona BiH podrškom novom zakonu o PIO-u. U BiH imamo stalnu lopticu prebacivanja ucjena, i kako se bude približavao datum za raspisivanje izbora ta trgovina će biti veća, a BiH uopće neće donosti zakone koji su bitni za funkcioniranje države – zaključuje Terzić.

Autor: Patria
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});