fbpx

SDP BiH: Milorad Dodik obmanjuje bosansko-hercegovačku javnost

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - Posljednje izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika, kojima po ko zna koji put negira suverenitet i cjelovitost države Bosne i Hercegovine, potvrđuju ispravnost odluke o sankcijama koje su mu uvele SAD, i koje se pripremaju od strane utjecajnih država iz Europske unije.

Svakako potrebno je istaći da sankcije nemaju, niti mogu imati veze sa srpskim narodom koji živi u BIH, već su vezane isključivo za Dodika, jer s institucionalne pozicije (predsjednika entiteta RS-a) suspendira vladavinu prava u BIH, čime se otvara put anarhiji, a što u konačnici direktno ugrožava mir u Bosni i Hercegovini.

Dodikove izjave da su entiteti potpisnici Općeg okvirnog sporazuma za mir u BIH, i da „nepostojeća RBIH“ nije potpisnik Sporazuma, su kranje neistine, veoma opasne i zlonamjerne, koje može izreći samo potpuno „neuračunljiva osoba koja je izgubila politički kompas“.

Opći okvirni sporazum za mir u BIH u Deytonu potpisali su Republika BIH, Republika Hrvatska i tadašnja SR Jugoslavija (Srbija i Crna Gora), kao „strane“ potpisnice Sporazuma, čime je nedvosmisleno utvrđeno da se na prostoru ove tri međunarodno priznate države, vodio međudržavni oružani sukob. Opći okvirni sporazum u sebi sadrži 11 anexa, od kojih je devet, zajedno sa dodacima, potpisala Republika BIH sa entitetima.

Samo dva anexa, i to ona koja se tiču isključivo UNUTARNJIH pitanja suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine, Anex V – Sporazum o arbitraži i Anex IX – Sporazum o osnivanju javnih korporacija Bosne i Hercegovine, potpisali su entiteti.

Sasvim je jasno da su Dodikove interpretacije očigledne i nedvosmislene laži, te se iz tog razloga postavlja logično pitanje – zašto Milorad Dodik svjesno obmanjuje javnost po pitanjima koja su očigledna istina i činjenice koje su svima u BIH javno poznate, dostupne i lako provjerljive.

Odgovor je jednostavan i po Dodika, izvjesno je, poguban.

Politika secesije, negiranje genocida i želja da se od entiteta RS-a napravi „privatna kneževina“ doživjela je međunarodni i regionalni politički krah.

Dodikove izjave plasirane su u kontekstu obavljanja susreta predsjedavajućeg Vijeća ministara BIH Denisa Zvizdića i premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji za cilj ima normaliziranje međudržavnih odnosa dvije međunarodno priznate države. Zvizdić i Vučić nisu se susreli kao predstavnici dva naroda (niti ih mogu predstavljati), već je ovo bio susret predstavnika dvije najznačajnije državne institucije Vijeća ministara BIH i Vlade Srbije, koje svoje aktivnosti i rad provode na osnovu ustava i zakona država iz kojih dolaze i koje predstavljaju.

Prema tome država Bosna i Hercegovina je jedina trajna kategorija u međunarodnom pravu i međunarodnim odnosima, i u tom kontekstu svakim danom postaje jasnije da politike sukoba i secesije nemaju budućnost u Bosni i Hercegovini i regiji, navodi se u priopćenju SDP-a BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI