fbpx

SDP: Četvrtina radnika u našoj zemlji živi na granici siromaštva

Autor: Dnevno.ba

VITEZ - Vitez i Novi Travnik bili su domaćini skupova Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine odakle je poručeno da SDP neće više dozvoliti da čak četvrtina radnika u našoj zemlji živi na granici siromaštva.

Radom velikog broja stručnjaka kreiran je Plan 10 kao niz mjera i konkretnih rješenja za oporavak države, zapošljavanje nezaposlenih, poboljšanje uslova i za radnike i poduzetnike. Kandidati su poručili da SDP svoje planove ne drži u ladici, već su ponuđeni građanima na uvid, kao čvrst ugovor za naredni period.

Na skupovima su govorili Zdravko Livančić, Tamara Vujinović, Besim Belegić, Amela Zukan, Nijaz Helez, Sifet Mrkonja, Zukan Helez i Nermin Nikšić.

Kao predstavnica stanovnika Kruščice, gdje traje borba za spas ovog mjesta, Amela Zukan je u Vitezu poručila kako želi da razvoj SBK bude utemeljen na promociji ekoloških prihvatljivih i održivih projekata za razvoj lokalnih zajednica.

Sifet Mrkonja, nosilac liste SDP BiH za Skupštinu Srednjobosanskog kantona upozorio je na brojne probleme zdravstva.

„Klub SDP-a u SBK borio se i oslobodili smo djecu do 18 godina participacije u zdravstvu. Želimo ukinuti participaciju i penzionerima, a nakon izbora ćemo sprovesti reformu zdravstva iz Plana 10“, rekao je Mrkonja.

Nijaz Helez, nosilac liste SDP BiH za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, rekao je kako je trenutna vlast uzela namjensku industriju od koje se može živjeti 20 godina, a dala im da uzgajaju maline od kojih jedva žive, te se osvrnuo na problem Kruščice.

„Vlast je namjerevala otuđiti Kruščicu. Interes je bio jedini prioritet vlasti. Niko iz SDP-a nije potpisao bilo kakve koncesije za gradnju hidrocentrala. SDP je bio uz građane i ovaj put to samo još jednom dokazali“, rekao je Helez.

Zukan Helez, potpredsjednik SDP BiH i nosilac liste za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, u svom govoru napomenuo je da trenutna vlast ne radi ništa da spriječi diskriminaciju u obrazovanju.

„Obrazovanje je goruća tema, a ovdje je to naročito vidljivo. Standardi upisa su pali. Imamo tek po nekoliko upisanih učenika. Uveli su rogobatni naziv „dvije škole pod jednim krovom“. Sada imamo dva krova i jednog učenika“, rekao je Helez.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić obratio se okupljenim uz poruku da ako trenutna vlast ostane za četiri godine neće biti države BiH.

„Stanje beznađa, društvo u kojem nema djece, društvo iz kojeg odlaze cijele porodice, jer ne žele da žive tu gdje uče djecu da mrze jedni druge, su naši jedini neprijatelji. SDP će raditi na tome da odluke donosimo kao ljudi, za dobrobit svih građana“ rekao je Nikšić.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI