fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SDP:Novo Dodikovo kršenje Dejtonskog sporazuma je pokušaj prikrivanja referendumskog fijaska

Autor: Patria

SARAJEVO - Socijaldemokratska partija BiH nedopustivim smatra usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS, koja je noćas, bez prisustva opozicije, izglasana u Narodnoj skupštini manjeg bh. entiteta, priopćeno je iz SDP-a.

– Očigledno je da je Milorad Dodik, prikrivajući fijasko oko raspisivanja i otkazivanja referenduma, populističkom retorikom, bez ikakvog ustavnog pokrića, krenuo sa preuranjenom predizbornom pričom.

Umjesto da se bavi rješavanjima problema običnih građana, poput činjenice da sela i gradovi u RS, pa i u cijeloj BiH ostaju prazna, Dodik rezolucijama i referendumima građanima zamazuje oči. Podsjećamo da je upravo SNSD-ova podrška bila presudna u reformi Oružanih snaga BiH, ukidanju entitetskih ministarstava odbrane i dosad učinjenim koracima prema članstvu u NATO-u.

Dijelovi rezolucije u kojima je precizirano da je RS opredijeljena da svaki budući status, pa i vojni, koordinira sa Srbijom, kao potpisnicom Dejtonskog mirovnog sporazuma, također nemaju nikakav ustavni osnovu. Iako se zaklinje u Dejtonski sporazum, onda kada mu odgovara, ovom rezolucijom Dodik i NS RS njegov Aneks 1 izravno krše.

Osim toga, u članu 84. Ustava BiH jasno je neslužbeno da ustavne i zakonske nadležnosti i aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO, jedino mogu provoditi Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH i ostali subjekti državne odbrane, te da entiteti nemaju nikakvu nadležnost. Ovaj član jasno govori kako je ulazak BiH u NATO ustavna i zakonska obaveza, a ne političko opredjeljenje, čega su u SNSD-u vrlo dobro svjesni.

Ukoliko se ovakva odluka ne bi mogla usuglasiti u državnim institucijama, onda su građani ti koji bi na referendumu na prostoru cijele BiH donijeli konačnu odluku o tome. Upravo ovo izaziva najveći strah kod Dodika, koji je svjestan da su, minimalno, dvije trećine građana BiH za integracije u NATO, ali i za integraciju BiH u Europsku uniju – priopćeno je iz SDP-a.

Autor: Patria
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});