fbpx

SELO VESELO: Popis studenata iz BiH koji su dobili stipendije Republike Hrvatske u mjesečnom iznosu od 700 kuna

Autor: Vlado Marušić

MOSTAR - Dana 20.ožujka 2017. godine Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske je donio Odluku UR BROJ:537-02-03-17-02 kojom je studentima iz BiH koji studiraju u RH dodijelio 100 stipendija, a studentima koji studiraju u BiH dodijelio je 400 stipendija. U oba slučaja stipendije su dodijeljene studentima, državljanima RH koji imaju prebivalište u BiH, kao jedan vid pomoći Hrvatima iz BiH o kojima se RH sustavno skrbi od uspostave suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH i ta je odluka o pomoći Hrvatima izvan RH potvrđena u Saboru RH.

Odluku je potpisao Zvonko Milas državni tajnik koji je trenutačno na čelu središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Nezadovoljni studenti kojima nisu dodijeljene stipendije su imali pravo u roku od 8/osam dana od dana primitka Odluke o stipendiranju podnijeti prigovor na tu odluku. U obrazloženju odluke se navodi kako će Povjerenstvo koje je formirano za dodjelu stipendija pri odabiru stipendija voditi računa o mnogim kriterijima propisanim Natječajem i to u točki 3. Natječaja a odnose se na opći uspjeh i socijalno-materijalno stanje kandidata i obitelji kandidata. U slučaju jednakog broja bodova kandidata Povjerenstvo je sukladno tekstu natječaja prednost davalo prema kriteriju socijalno-materijalnog stanja kandidata a nakon primjene tog kriterija, kandidatima koji su imali viši prosjek ocjena.

Imajući u vidu kako sam ja dolje potpisani Vlado Marušić pomogao pri Aplikaciji na natječaj za dvoje studenta težeg socijalno-materijalnog statusa, gdje su roditelji od oba studenta Branitelji, RVI bez riješenog statusa, u oba slučaja to su obitelji od po 4/četvero djece, gdje nitko ne radi na neodređeno radno vrijeme, većina djece ide u školu, to sam bio jako zainteresiran za rezultate tog natječaja o stipendiranju studenta, jer je ta stipendija utvrđena u mjesečnom novčanom iznosu od 700,00 kuna dok traje akademska školska godina 2016/2017. Niti jedan od studenta kojima sam pomogao pri aplikaciji nije uspio dobiti stipendiju. U dogovoru s njima napravio sam prigovor na osporavanu odluku o stipendiranju koju sam u zakonskom roku uputio na adresu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i čeka se nova odluka po tim prigovorima.

Iz pažljivog i pomnog proučavanja dodijeljenih stipendija njih (100 + 400) zamijetio sam neke dodijeljene koje su jako sumnjive jer po mojoj procijeni a i procijeni mnogih studenata s kojima sam razgovarao su dodijeljene studentima kojima nisu trebale biti.

Imajući u vidu te činjenice ovim putem šaljem medijima ovaj tekst a u privitku Odluku o stipendiranju studenata iz BiH za akademsku godinu 2016/2017 pa neka čitatelji koji budu zainteresirani za proučavanje dodijeljenih stipendija sami prosude jesu li sve pravovaljane, zakonite a ponad svega moralne i poštene.

Napominjem kako je Odluka o dodijeli stipendija javna i dostupna svima, ali je moja potreba a i potreba mnogih zainteresiranih studenata objava ovih dodijeljenih stipendija jer Zaboravljeni Branitelji ŽZH na čijem sam čelu nikada nisu bježali ni od kakve istine ma kakva ona god bila. Istina o registru Branitelja iz borbenog sektora kao i svaka druga istina što smo dosada bezbroj puta dokazali.

POSEBNA NAPOMENA: Molio bih sve komentatore na portalima kada komentiraju dodijeljene stipendije da se obvezno potpišu punim imenom i prezimenom a ne pod lažnim pseudonimima, da prikazuju samo točne podatke o kandidatima koji su dobili stipendije i njihovim roditeljima, a nikako lažne, da javno kažu jesu li djeca visoko pozicioniranih kadrova HDZ-a BiH po općinama, gradovima, županijama, FBiH i BiH dobila stipendije, ima li roditelja od studenata koji su dobili stipendije lažnih Branitelja, lažnih RVI, lažnih udovica, lažnih zapovjednika, roditelja koji oboje rade, odnosno ima li dobro stojećih roditelja, ima li među studentima koji su dobili stipendije po dvoje ili više iz iste kuće, od istog roditelja, ima li studenata koji su dobili stipendije a djeca su od raznoraznih uhljeba HDZ-a BiH ili bilo koje druge političke opcije koja nije na vlasti a još uvijek se iz pozadine pita, ima li studenata koji su dobili stipendije onih koji su jedinci u roditelja ili imaju samo jednog brata ili sestru a nije im potreba tražiti i dobiti studentsku stipendiju?

Sve su to pitanja koja se neminovno postavljaju pri pregledu osporavane Odluke. Stoga poštovani čitatelji na posao a rezultati Vašeg pregleda će biti jako zanimljivi.

 

stipendijerh-28317-1-1

stipendijerh-28317-1-2

stipendijerh-28317-1-3

stipendijerh-28317-1-4

stipendijerh-28317-1-5

stipendijerh-28317-1-6

stipendijerh-28317-1-7

stipendijerh-28317-1-8

stipendijerh-28317-1-9

stipendijerh-28317-1-10

stipendijerh-28317-1-11

stipendijerh-28317-1-12

stipendijerh-28317-1-13

stipendijerh-28317-1-14

Autor: Vlado Marušić

ZADNJE VIJESTI