fbpx

ŠEMSUDIN DEDIĆ: Tešanj je svijetli primjer razvoja lokalne privrede!

Autor: Dnevno.ba

TEŠANJ - Danas je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao sastanak s načelnikom Općine Tešanj Suadom Huskićem i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona Himzom Smajićem.

Na sastanku se između ostalog razgovaralo o investicijskim projektima koje realizira Općina Tešanj u okviru Projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda koje općine diljem Federacije provode u suradnji s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uz pomoć kreditnih sredstava Europske investicijske banke (EIB) i donatorskih sredstava Europske unije, te drugih bilateralnih donatora, kao što je Švedska razvojna agencija SIDA. Ukupna vrijednost ovog projekta u Općini Tešanj iznosi 11,5 milijuna KM a investicije obuhvaćaju izgradnju i obnovu vodovodne i kanalizacijske mreže.

“Općina Tešanj je svijetli primjer da se radom i zalaganjem može uspješno razviti privreda na lokalnom nivou te iskoristiti komparativne prednosti BiH. Tešanj je dokaz da se u lokalnim zajednicama ljudi mogu ostvariti kao privrednici i živjeti od svoga rada u svome gradu i okruženju i biti pokretači razvoja države” – izjavio je ministar Dedić, dodajući da Općina Tešanj prednjači i u poljoprivrednoj proizvodnji, ostvarivši u 2017.g. blizu 2,4 milijuna KM poticaja.

Na sastanku je također razgovarano o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, te pri čemu je načelnik Huskić istakao potrebu uklanjanja određenih nedoumica i prepreka kod postupka izdavanja građevinskih dozvola, što se posebno odražava na privredni razvoj lokalnih zajednica kao što je Tešanj.

Ministar Dedić je izvijestio prisutne da su u tijeku izmjene i dopune navedenog Zakona upravo u pravcu uklanjanja postojećih nedostataka i pojednostavljivanja administrativnih procedura, a sve u cilju stvaranja boljeg zakonskog okvira koji će omogućiti i potaći stvaranje povoljnijeg ambijenta za poslovanje i razvoja poduzetništva.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI