fbpx

Šemsudin Mehmedović postavio ultimatum Marini Pendeš – ili ćeš slušati Ustavni sud ili Čovića i Dodika?

Autor: K. Lovrić

SARAJEVO - Istaknuti dužnosnik Stranke Demokratske Akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović oglasio se povodom zahtjeva službenih vlasti Republike Srpske gdje traže angažiranje pripadnika Oružanih snaga BiH prilikom obilježavanja 9. siječnja - Dana Republike Srpske, te je postavio svojevrsni ultimatum za hrvatske kadrove, ministricu Marinu Pendeš, kao i generala Antu Jeleča.

“Ili će poštivati Zakon o službi u OS BiH, ili će ući u Krivične procese nepoštivanja presude Ustavnog suda BiH, kao i pomenutog Zakona! Aktom Predsjednika Republike Srpske broj: 01-2-055-3584-7/16 od 22.11.2016. godine, zatražena je podrška OS BiH, u smislu angažiranja pripadnika OS BiH, za obilježavanje “9. Januara-Dana RS-a” što je osporeno pred Ustavnim sudom BiH, te da je o istom Ustavni sud BiH donio odgovarajuću odluku” – podsjeća Mehmedović.

On dalje navodi sljedeće:

“Skrećem pozornost da neizvršenje Odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo, te u tom smislu potrebno je sagledati ovaj predmet u skladu sa članom 17. Zakona o službi u OS BiH, koji glasi:
„Član 17.
(Dužnost poštivanja naređenja)
(1) Vojna lica dužna su da izvršavaju naređenja nadređenih starješina koja su u vezi sa službom, osim naređenja koja imaju obilježja krivičnog djela.
(2) Kad prime naređenje koje ima obilježje krivičnog djela, vojna lica dužna su o tome odmah izvijestiti starješinu koji je nadređen starješini koji je izdao naređenje.“

U skladu s prethodnim propisima Šemsudin Mehmedović smatra kako Ministrica obrane BiH mora donijeti ODLUKU, a na osnovu ovlaštenja koja ima kao Ministrica, što je dužan provesti Zapovjednik ZŠ OS BiH general Ante Jeleč.

“Postavlja se pitanje da li će Pendeš poštivati Zakon I/ili ispoštovati političku volju svoga političkog šefa Dragana Čovića i time ući u nezakonite radnje, ostaje da se vidi. Osim ako ne spoji praznike i izbjegne donošenje ovakve odluke, što i nije iznenađenje obzirom na stanje u kome se nalaze OS BiH” – poručio je Mehmedović.

Autor: K. Lovrić

ZADNJE VIJESTI