fbpx

Šešelj odbio poziv u Den Haag

Autor: Fena

BEOGRAD - Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj rekao je da se ne planira vratiti u Haag na žalbeni postupak, te odbacio ideju da mu sud u tom slučaju prinudno odredi odvjetnika.

Šešelj je rekao srbijanskim medijima da se neće vraćati svojevoljno u Haag, te je pojasnio da mu sud može odrediti samo “pričuvnog odvjetnika”, koji, kako je rekao optuženi, “nema pravo zastupanja”.

– Bio sam u Haagu 12 godina i nisu mogli dokazati bilo kakvo djelo, nisu me mogli osuditi – rekao je Šešelj i dodao da se u Haag jedino može vratiti ako ga “izruči režim Aleksandra Vučića”.

Mehanizam za međunarodne tribunale pozvao je Šešelja ovaj tjedan da se u narednih deset dana izjasni hoće li nazočiti sjednici Žalbenog vijeća tog suda. U priopćenju se navodi da ukoliko se Šešelj ne odazove sjednici, njegove interese će zastupati pričuvni odvjetnik određen po službenoj dužnosti, koji će zastupati optuženog isključivo u vezi sa zaštitom procesnog prava.

Sud je Šešelju ostavio mogućnost da u raspravi sudjeluje iz Beograda, posredstvom video-veze, ukoliko ne bude mogao putovati u Haag.

Krajem ožujka 2016. godine, Haaški tribunal oslobodio je Šešelja optužbi po svih devet točki optužnice za zločine počinjene na području BiH, Hrvatske i Vojvodine. Većina članova Vijeća zaključila je da Tužiteljstvo nije dokazalo postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, kao i da Šešelj nije kriv za progon, deportaciju, mučenje, bezobzirno razaranje i pljačkanje u razdoblju od kolovoza 1991. do rujna 1993. Haaško tužiteljstvo podnijelo je žalbu na presudu u kolovozu iste godine, te zatražilo da Šešelj bude proglašen krivim ili da se postupak obnovi pred Mehanizmom za međunarodne tribunale – institucije osnovane da okonča rad Haaškog tribunala.

Tužiteljstvo je navelo da prvostupanjsko vijeće nije dalo obrazloženje za svoje zaključke o učešću Šešelja u udruženom zločinačkom poduhvatu te poticanju zločina, kao i da nije pravilno cijenilo sve dokaze.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI