fbpx

Šetnja pripadnika LGBT populacije u Beogradu

Autor: Tanjug

BEOGRAD - Pripadnici LGBT populacije krenuli su danas od Pionirskog parka preko puta Narodne skupštine u šetnju centrom Beograda kako bi iznijeli svoje zahtjeve.

Kako su novinarima rekli predstavnici organizacija Gej lezbijski info centar, Egal i i “Loud&Queer”, koji su organizatori šetnje, cilj je da se ukaže na težak položaj pripadnika te populacije, na neophodnost nulte tolerancije diskriminacije i nasilja, da se omogući izdavanje osobnih dokumenta za trans osobe i legalizacija istopolnih partnerstava.

Sudionici parade nose tradicionalne LGBT zastave u boji duge, kao i parole poput “Niko nije slobodan dok nismo slobodni”. Skup osigurava veliki broj pripadnika policije i privatnog osiguranja. Parada ponosa održava se pod sloganom “Neka svi naši glasovi ore se”.

“Tradicionalni” prajd sa drugim organizatorima najavljen je za rujan. Organizatori “junskog Prajda” navode da se ovogodišnji Prajd organizira u svjetlu povećanja stupnja nasilja s kojim je suočena LGBTI zajednica, a šetnjom nastoje ukazati da je LGBTI pitanje prije svega rodno, manjinsko pitanje.

Prajd vikend traje do 26. lipnja.

S druge strane, direktor za Europu međunarodne organizacije “Civil Rights Defenders” Goran Miletić na svom Facebook nalogu napisao je da je “Prajd 2017” – 17. rujna, a da će “Pride Week” trajati 11. – 17. rujna i to, “kao što je najavljeno još u listopadu prošle godine”.

Miletić je naveo i da svatko ima pravo praviti skup kakav želi i da “skreće pažnju tako što će svoj skup nazvati Paradom ponosa”, što, kako ocjenjuje, nije ni lijepo i moralno, ali je tako.

Autor: Tanjug

ZADNJE VIJESTI