fbpx

SIPA UHITILA TRI UPOSLENIKA KPZ-A ZENICA: Iz zatvora krali brašno, prijavio ih direktor!

Autor: Dnevno.ba

ZENICA - Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru predmeta kodnog naziva „Kolektiv“, uhapsili su tri osobe zbog zloupotrebe položaja te pretresli službene prostorije Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) u Zenici.

Lažirao evidenciju

Prema zvaničnim informacijama iz SIPA-e, pretres je obavljen na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, radi prikupljanja dokaza o izvršenju krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i sprečavanja dokazivanja, za šta se i sumnjiče uhapšeni.

Tokom pretresa, privremeno je oduzeta dokumentacija, i to robne kartice, ulazi i izlazi robe, računi, otpremnice, trebovanje materijala… a koja može poslužiti kao dokaz o počinjenju krivičnih dijela.

Kako saznaje “Dnevni avaz”, među uhićenima su uposlenici KPZ-a Zenica Tihomir Mizdrak i Namir Brka.

Dalje, saznajemo da je Brka pekar u zatvoru i da je on vodio evidenciju robe, a svakog mjeseca udvostručavao je potrebe zatvora. Razliku je prisvajao te je najvjerojatnije preprodavao. Kako nam je rečeno, radi se o nekoliko tona brašna, čija je vrijednost oko 20.000 KM! U svemu ga je pokrivao njegov kolega Mizdrak, dok je vozač koji je u zatvor dovozio brašno iz jedne pekare, u sve također bio uključen.

Kahrić: Ovo uhićenje je poruka svima

Oni su, nakon krađe brašna, lažno prikazivali stanje i potrošnju robe, potom unosili ispravke u službenim evidencijama, a zatim pokušali sakriti i uništiti dokaze, odnosno službene isprave, kako bi prikrili svoj kriminal.

Direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić kazao je za “Avaz” da je ranije upozoravao svoje uposlenike da bi se ovakvo nešto moglo dogoditi te da je ovo hapšenje pouka svakome ko razmišlja slično.

Obavio razgovor

– Sa svim službenicima obavio sam razgovor, ali i s osuđenicima. Sugerirao sam im, od kada sam došao na mjesto direktora, da vode računa o ponašanju i radu u skladu sa zakonom. Rekao sam im da neću dozvoliti da rade nesavjesno i neodgovorno, te da će imati posljedice s nadležnim organima i sa mnom lično – govori Kahrić.

Ne krije da je upravo on uhvatio radnike u ilegalnim radnjama, a zatim cijeli slučaj prijavio Tužilteljstvu Zeničko-dobojskog kantona i SIPA-i, da bi uslijedilo njihovo uhićenje.

Nema opraštanja

Kahrić ističe da su oko pet mjeseci pažljivo pratili ilegalne radnje radnika, da bi nakon višemjesečne istrage i praćenja uslijedilo uhićenje.

– Oni su već oko pet dana u pritvoru, i to u našem zatvoru. Ovo hapšenje poruka je svima koji razmišljaju na ovaj način i misle da se može raditi protuzakonito, a ja im poručujem da nema opraštanja i da će svi biti tretirani isto! – kaže Kahrić.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI