fbpx

Sirijski azilanti pripremali napad na božoćni sajam u Essenu

Autor: Hina

ESSEN - Šest sirijskih tražitelja azila, simpatizera Islamske države, osumnjičenih za pripremu “napada oružjem ili eksplozivom” u Njemačkoj, privedeno je u nekoliko njemačkih gradova.

Prema informacijama njemačkog dnevnika Bild, uhićeni Sirijci u dobi od 20 do 28 godina poznavali su se još iz Sirije, a pripremali su “oružjem i eksplozivom” napad na ljude na božićnom sajmu u gradu Essenu, koji počinje idućega tjedna. Do uhićenja je došlo u zoru u premetačinama provedenima istodobno u osam stanova u četiri grada: Kasselu, Hannoveru, Essenu i Leipzigu.

U Njemačku stigli usred izbjegličke krize

Prema sadašnjim elementima istrage, “planiranje napada još nije dovršeno”, ističe tužiteljstvo iz Frankfurta. U operacijama lociranja, uhićenja i prebacivanja osumnjičenih u zatvor sudjelovalo je 500 policajaca. Šest osumnjičenih stiglo je u Njemačku između prosinca 2014. i rujna 2015. godine, usred izbjegličke krize. Njemačka je prihvatila oko 1,5 milijuna osoba od 2015.

Meta napada džihadista lani bili su posjetitelji božićnog sajma u Berlinu, kada je terorist iz Tunisa Anis Amri kamionom usmrtio 12 i ranio 67 ljudi.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI