fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SJEĆANJA: Smrt barunice Rothschild povezana s Vatikanskom bankom!?

Autor: Šarlota Brnčić / Novi list

VATIKAN - Fotograf Marco Fassoni Accetti tvrdi da je njegova disidentska vatikanska skupina barunicu Rothschild iskoristila da optuži nekadašnjeg predsjednika Vatikanske banke Paula Casimira Marcinkusa za silovanje, nakon čega je barunica nestala da bi 1982. godine bila pronađena mrtva.

Šokantni detalji isplivali su na površinu 33 godine nakon misteriozne smrti barunice Jeannette de Rothschild, smrti 40-godišnje bogatašice obavijene velom tajne i nikada do kraja razjašnjene. Netragom je bila nestala 29. studenog 1980. godine u snježnoj mećavi što je za aristokraciju i svijet visokih financija bio golemi šok. Tek 27. siječnja 1982. godine ostaci barunice i njezine tajnice Gabrielle Guerin pronađeni su u brdima, no iako su posmrtni ostaci ipak nađeni, misterij nikada nije do kraja rasvjetljen. Sve do ovog trenutka kada bi konačno mogli stići dugoočekivani odgovori na pitanje kako je, no još važnije od toga, zašto je ta prekrasna žena morala umrijeti.

Rodila se u Londonu u obitelji srednje klase, no nakon sklapanja braka s Evelyn de Rothschildom, nasljednikom bankarske dinastije, postala je poznata diljem svijeta. Voljeli su je, zavidjeli, pozivali na sva bitnija događanja, a čak i nakon razvoda i drugog braka s poduzetnikom Stephenom Mayom, bivša barunica nije izgubila ništa od svog poznatog šarma i kontakata.

Redovito se pojavljivala na aukcijama kod Christie’sa, bila je stravstveni kolekcionar umjetničkih djela te je mnogo putovala…sve do trenutka tragedije i pronalaska posmrtnih ostataka dvije godine kasnije. Neočekivano su nova saznanja o baruničinoj smrti igrom slučaja izašla na vidjelo zahvaljujući jednoj drugoj istrazi te svjedočenju fotografa Marca Fassoni Accettija kojega je tužiteljstvo ispitivalo u sklopu istrage otmica Emanuele Orlandi i Mirelle Gregori.

Poveznica između onoga što je svjedok ispričao o otmicama 15-godišnjakinja i barunice Rothschild nije direktna, no čitajući između redaka jasno je što je u svojoj izjavi htio reći.

– Skupina laika i svećenika čiji sam bio član, a koja je odgovorna za simuliranje otmice dviju 15-godišnjakinja 1983. godine u stvarnosti je djelovala već neko vrijeme. Započeli smo tako što smo postavili uređaje za prisluškivanje u automobile nekolicine monsinjora kako bi došli do informacija pokrivenih od strane Vijeća za javne poslove Crkve. Glavni cilj nam je bio nadgledati i pratiti komunikaciju između Svete stolice i zemalja Istočne Europe te osporiti antikomunističku politiku poljskog pape, temeljenu na fondovima IOR-a (Vatikanske banke) i Solidarnosti, izjavio je svjedok tužiteljstvu.

Drugim riječima, “kontraobavještajna služba” koja je radila za račun vjerskih disidenata uz potporu nekih »odmetnutih elemenata« tajnih službi, bila je usmjerena na Vatikansku banku koju su držali pod povećalom još od kraja 70-ih godina. Upravo u kontekstu te priče »stupa na scenu« barunica Rothschild.

“Kako bismo svrgnuli s funkcije predsjednika IOR-a Marcinkusa, čije smo slabosti dobro znali, došli smo na ideju da u cijelu priču upletemo žene na visokim položajima koje bi ga optužile za seksualno zlostavljanje. Jedna od tih žena koje smo pomno odabrali bila je barunica Rothschild na koju je odabir pao zbog veza između dinastije i vatikanskog okruženja. Također, i zbog toga što je ona osobno poznavala i bila bliska monsinjoru Brunu Heimu, delegatu Ujedinjenog Kraljevstva, a bliskom našoj skupini”, posvjedočio je ispitani fotograf Accetti.

Accetti, ukoliko ne laže, dalje o slučaju ne govori ili pak nije upoznat s nastavkom priče. Pojedina pitanja još su uvijek tako ostala visjeti u zraku, a odgovori na njih itekako su bitni za slaganje svih djelića mozaika. Najvažnije od njih jest da li se barunica na koncu družila, ili ipak nije, sa Marcinkusem u tornju Iora ili u vatikanskim salonima? Da li ga je optužila za zlostavljanje? I posljednje, da li je njezina smrt posljedica rata za moć koji se vodio u sjeni Vatikana? U svakom slučaju sigurno je i da bi sama naznaka o mogućim seksualnim ucjenama na štetu Marcinkusa dovela do potrebe da se “sve zataška”.

Slučaj barunice Rothschild arhiviran je službeno 1987. godine. Do tada se u prvoj fazi istrage isprva govorilo da su uzrok smrti ozebline koje su žene zadobile tijekom šetnje u snijegu. Više nego sumnjivo jer nitko zdrave pameti sigurno ne bi šetao po snježnoj mećavi. Vještačenja koja su nužno uslijedila nisu isključila i mogućnost dvostrukog ubojstva, ali su istražitelji, unatoč svemu poduzetom, na kraju došli do “mrtve točke” i slučaj je stavljen na stranu.

Autor: Šarlota Brnčić / Novi list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});