fbpx

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH dokaz da SDA i HDZ BiH sve rade u dosluhu!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U Domu naroda Parlamenta FBiH je održan je nastavak 21. sjednice i 13. izvanredne sjednice na kojoj su pored ostalog razmatrana i 3/tri prijedloga Zakona o pravima Branitelja u FBiH i to:

1.Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o povoljnijem umirovljenju pripadnika oružanih snaga u FBiH, skraćeni postupak,

2.Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima Branitelja i članova njihovih obitelji, skraćeni postupak,

3. Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji, skraćeni postupak,

Na toj sjednici bili su prisutna po 2/dva predstavnika Armije BiH i HVO-a, ispred potpisnika Rezolucije Branitelja i to:

1.Drago Grbavac Predsjednik UZB/Borci BiH, član koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiH, potpisnici Rezolucije Branitelja,

2.Vlado Marušić, predsjednik UZB/ŽZH, član koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, potpisnici Rezolucije Branitelja,

3.Mirsad Siočić, demobilizirani Branitelj, jedan od predstavnika prosvjednika ispred Vlade FBiH,

4.Hasan Ičanović, demobilizirani Branitelj, predstavnik prosvjednika ispred Vlade FBiH,

Nakon uvodnog izlaganja Predsjedateljice Doma Naroda gđe.Lidije Bradare prišlo se dnevnom redu za koji su bile predviđene određene točke dnevnog reda koje se ne tiču Braniteljske populacije, da bi ubrzo nakon usvajanja ponuđenih zakona se prišlo razmatranju gore navedena 3/tri Prijedloga zakona iz oblasti Braniteljske populacije.

sjednica-domnaroda-l-22092017

Svaki zakon je ponaosob obrazlagao resorni ministar Branitelja FBiH Salko Bukvarević predlažući da se svaki usvoji u ponuđenom nacrtu od Vlade FBiH, odnosno upravo onako i u obliku nacrta kako su ti zakoni usvojeni i u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH od 25.07.2017. godine.

Prigodom predlaganja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o povoljnijem umirovljenju pripadnika oružanih snaga nekoliko se poslanika javilo za riječ, protiveći se ponuđenom zakonskom rješenju, jer u njemu nema razrađene financijske konstrukcije za potrebitih 22 milijuna KM koliko je potrebito za njegovu provedbu,da bi konačno taj prijedlog zakona bio usvojen većinom od ukupnog broja poslanika Doma Naroda.

Nakon usvajanja prvog zakona o povoljnijem umirovljenju pripadnika oružanih snaga prišlo se razmatranju i usvajanju drugog ponuđenog Zakona o pravima Branitelja i članova njihovih obitelji. Za taj zakon su bila ponuđena 3/tri amandmana i to od dvojice zastupnika, poslanici tog doma iz Cazinske krajine, i koji su tražili da se u taj zakon ugradi odredba koja jednako tretira pripadnike vojske SAO krajine, vojske Fikreta Abdića, kao regularne vojne formacije barem od početka rata u BiH 18.09.1991. godine do formiranja SAO Krajine, ali je taj amandman voljom većine poslanika Doma naroda odbijen.

Što se tiče drugog amandmana koji je podnio poslanik iz reda ostalih u Domu Naroda Aner Žuljević (SDP BiH), a tiče se uvođenja instituta Braniteljskog dodatka isti je također voljom većine odbijen.

Zastupnica ispred Bošnjačkog naroda je svojim amandmanom tražila od resornog ministra Salke Bukvarevića utvrđivanje roka od 90 dana za izradu Zakona o jedinstvenom registru pripadnika oružanih snaga i objavu korisnika prava iz oblasti Braniteljsko-invalidske zaštite ali je i njen amandman odbijen, uz dosta suzdržanih glasova kluba poslanika HDZ-a BiH.

Nakon usvajanja ponuđenog prijedloga Zakona o pravima Branitelja i članova njihovih obitelji predsjednik odbora za Branitelje ispred kluba poslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Ivo Tadić je predložio da se usvoji zaključak poslanika hrvatskog naroda tog doma kojim se od Doma naroda traži usvajanje njihovog zaključka kojim taj dom zadužuje Vladu FBiH da žurno u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o pravima razvojačenih Branitelja u kojem će biti ugrađen braniteljski dodatak, a koji zaključak je potpisao Predsjednik kluba poslanika hrvatskog naroda u Domu Naroda Tomislav Martinović.

Isto tako usvojen je i prijedlog izmjena i dopuna zakona o dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji.

Nakon usvajanja ta 3/tri ponuđena zakona sjednica Doma naroda je završila, da bi predstavnici Branitelja Vlado Marušić ispred komponente HVO-a i Mirsad Siočić ispred komponente Armije BiH dali izjave za medije.

Po izlasku iz zgrade Parlamenta FBiH njih dvojica su se zajedno s Predsjednikom UZB/Borci BiH obratili okupljenim prosvjednicima ispred Parlamenta FBiH od kojih je znatan broj bio Armije BiH, prosvjednika koji mjesecima prosvjeduju ispred Vlade FBiH i pripadnici HVO-a.

branitelji2-l-22092017

Nakon davanja izjave Mirsada Siočića koji smatra kako su SDA i HDZ-a BiH u dosluhu izigrali demobilizirane Branitelje bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu, te nadodao kako oni nastavljaju svoje prosvjede ispred Vlade FBiH u kampu, do ispunjenja svih točaka Rezolucije Branitelja, tražeći od komponente HVO-a podršku do ispunjenja svih točaka Rezolucije Branitelja.

Vlado Marušić je prosvjednicima objasnio tijek sjednice Doma naroda govoreći im kako nije prošao amandman Anera Žuljevića, poslanika ispred kluba ostalih za uvrštavanje braniteljskog dodatka u prijedlog zakona o pravima Branitelja i članova njihovih obitelji voljom stranaka vladajuće koalicije SDA, HDZ-a BiH i SBB, zbog čega je klub poslanika hrvatskog naroda u tom Domu predložio zaključak kojim se od Doma naroda Parlamenta FBiH traži da zaduži Vladu FBiH da žurno u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o pravima razvojačenih Branitelja u koji će biti ugrađen braniteljski dodatak.

Napomenuo je kako ni taj prijedlog zaključaka kluba poslanika hrvatskog naroda nije prošao uz napomenu kako je dosta poslanika iz reda vladajuće koalicije SDA bio suzdržan što pobuđuje sumnju i neke zakulisne radnje vladajuće koalicije zbog čega će se od stranke HDZ-a BiH tražiti očitovanje uskoro.

Isto tako rekao je kako je Ivo Tadić ispred kluba poslanika hrvatskog naroda izjavio kako njihov klub nije mogao podržati amandman Anera Žuljevića za ugradnju braniteljskog dodatka u Zakon o pravima Branitelja i članova njihovih obitelji jer je po njihovom mišljenju to ishitreno imajući u vidu kako se tim amandmanom suštinski ne rješava institut Braniteljskog dodatka zbog čega su i donijeli zaključak kojim su tražili njegovo uvrštavanje u Prijedlog zakon o pravima razvojačenih Branitelja koji bi uskoro trebao ugledati svijetlo dana.

domnaroda1-l-22092017

Na kraju je napomenuo kako će se sve točke Rezolucije Branitelja htjeli ili ne htjeli to učiniti predstavnici vladajuće koalicije u FBiH (SDA, HDZ BiH i SBB) naći na dnevnom redu i konačno biti usvojenje jer je strpljenje razvojačenih Branitelja dostiglo svoj vrhunac što je zorno pokazao i današnji dan i prosvjede Branitelja iz obje komponente ispred Parlamenta FBiH.

Isto tako sudionici ovog okupljanja ispred Parlamenta FBiH su se dogovorili kako će intenzivirati svoje aktivnosti upravo protiv stranaka vladajuće koalicije kako bi se sve točke Rezolucije Branitelja usvojile i sprovele u djelo u skorije vrijeme.

Poštovani Branitelji!

Predstavnici koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i prosvjednici ispred komponente Armije BiH i HVO-a su se i danas kao i mnogo puta do sada uvjerili kako stranke vladajuće koalicije pokazuju ogromnu i nezamislivu bešćutnost prema razvojačenim Braniteljima bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu, najčasnijim sinovima države BiH, veteranima Domovinskog rata u BiH.

Promatrajući prosvjednike ispred Parlamenta FBiH a usput i ispred Vlade FBiH danas ni jedan Branitelj a ni slučajni prolaznik se nije mogao oteti dojmu kako ti Branitelji ničim nisu zaslužili ovakav tretman od stranaka vladajuće koalicije. Nije ni jedan čovjek koji hoda ovom zemljom zaslužio ovakav tretman od bilo koga a kamoli od onih kojima su upravo ti Branitelji dali svoj glas i povjerenje da zastupaju njihove interese.

Doduše dužni smo napomenuti kako je klub poslanika hrvatskog naroda u Domu naroda danas pokazao svoju punu dosljednost jer je ispoštivao dogovoreno u svezi predlaganja braniteljskog dodatka u parlamentarnu raspravu ali to nisu učinili poslanici Bošnjačkog naroda ispred SDA i dijelom SBB-a zbog čega ćemo uskoro zatražiti i dobiti odgovore zašto je to tako.

Kako su se god stranke vladajuće koalicije mogle dogovoriti da se usvoje današnja 3/tri ponuđena zakona o pravima Branitelja isto tako će morati biti predložene i usvojene sve točke Rezolucije Branitelja jer drugačije neće moći, jer u pitanju je veliki rizik koji stranke vladajuće koalicije preuzimaju na sebe.

Preuzimaju rizik na sebe jer je koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, potpisnici rezolucije Branitelja, dobila pismena jamstva od većine parlamentarnih stranaka u FBiH za konačno usvajanje svih točaka Rezolucije Branitelja u oba doma Parlamenta FBiH, a to će konačno biti presudan moment za njih i za razvojačene Branitelje bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Stoga poštovani Branitelji ostanimo zajedno do konačne pobjede koja se primiče strelovitom brzinom, ali se od vas traži samo jedno: Budite ustrajni jer nitko nije vrijedan niti jedne vaše suze, neprospavane noći ili gubitka najmilijeg.

Zajedno do pobjede.

Potpisnici rezolucije Branitelja

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI