fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SKANDAL: Meddžida Kreso nezakonito isplaćivala stimulacije i jubilarne nagrade!

Autor: Josip Šimić

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine jedna je od najviših pravosudnih instanci u Bosni i Hercegovini, koji je osnovan odlukom Visokog predstavnika u BiH Wolganga Petritsch 12. 11. 2000. godine, dok je ovaj Zakon o Sudu BiH 2002. godine usvojila i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. To je bilo neophodno učiniti kako bi se osiguralo provođenje nadležnosti države Bosne i Hercegovine, poštivanje ljudskih prava i vladavine zakona na njenoj teritoriji.

Nažalost, od samoga osnutka Suda BiH, u jednu od najmoćnijih fotelja u državi dva mandata, dakle 12 godina uzastopno fotelju predsjednika Suda BiH „zagrijavala“ je Meddžida Kreso. Upravo će ona, ni manje ni više, 12 godina biti pogodan „aerordrom“, da se na Sud BiH spuštaju raznorazni politički zahtjevi Stranke Demokratske Akcije (SDA), i isti kanaliziraju i izvršavaju preko nepravosnažnih i pravosnažnih sudskih presuda. Ti politički zahtjevi SDA stranke, koji su 12 godina dolazili na stol Meddžide Kreso ogledali su se uglavnom u obračunu Suda BiH sa neistomišljenicima i neposlušnicima Stranke Demokratske Akcije. Kada god bi SDA odlučila, da se obračuna sa neposlušnicima, neistomišljenicima i političkim protivnicima, odjednom na scenu stupa Meddžida Kreso, koja preko svoje pravosudne djece, braće Čampara, proizvodi, pakuje i montira optužnice, koje obično na kraju i rezultiraju nakon nekoliko godina oslobađajućim presudama. Uglavnom, Meddžida Kreso je za ovakve političke zahtjeve, koji su dolazili iz SDA stranke, dobivala šifrirane signale, koji glase: „De Meddžida, nek’ se malo o sebi pozabave“!

Za vrijeme svoga 12-ogodišnjeg mandatovanja u kojem je Meddžida Kreso, „tako snažno, tako hrabro“ poput egipatske kraljice Kleopatre gvozdenim pesnicama upravljala Egiptom, a Meddžida Kreso Sudom Bosne i Hercegovine, ipak jedna institucija, koja joj je stvarala noćne more i na koju, kako Meddžida Kreso, tako i SDA stranka nisu mogle utjecati, bila je Kancelarija za reviziju institucija u BiH! Upravo će Ured za reviziju institucija BiH pokazati nekoliko „crvenih kartona“ radu Meddžide Kreso, a za očekivati je uskoro, da će taj njezin „rad“ konačno biti nagrađen optužnicom i sudskim epilogom pred krivičnim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine zbog „Zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti“ iz člana 220. KZ BiH, nezakonitog i nedopuštenog isplaćivanja jubilarnih nagrada i stimulacija…

Podsjećanja radi, rukovodstvo Suda BiH na čelu sa predsjednikom Suda BiH, odgovorno je, za pripremu i fer prezentaciju financijskih izvještaja u skladu sa prihvaćenim okvirom financijskog izvještavanja, tj. Zakonom o financiranju institucija BiH, Pravilnikom o financijskom izvještavanju institucija BiH i Pravilnikom o računovodstvu proračuna institucija BiH. Ova odgovornost uključuje i kreiranje, primjenu i održavanje internih kontrola, koje su relevantne za pripremu i prezentaciju financijskih izvještaja, koji ne sadrže značajne pogrešne iskaze usljed prevare ili greške. Rukovodstvo Suda BiH je također odgovorno, da osigura, da su financijske transakcije i informacije, koje su prikazane u financijskim izvještajima usklađene sa odgovarajućim zakonima.

U izvještaju o financijskoj reviziji Suda BiH za 2010. godinu, broj: 01-02-07-16-1-503/11, Ured za reviziju institucija BiH utvrdio je brojne propuste, nezakonitosti oko zapošljavanja pripravnika, ali i utvrdio, da je tada predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso vršila nezakonito i nedopušteno isplaćivanje stimulacija, iako je znala, da je takvo isplaćivanje istih stimulacija suprotno pozitivnim propisima i rješenjima, kojim je regulirana ova naknada. Naime, u Sudu Bosne i Hercegovine isplate plaća sucima i zaposlenima sa visokom stručnom spremom se vrši na osnovuZakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivouBosne i Hercegovine, a zaposlenima sa srednjom stručnom spremom prema Zakonuo plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Nezakonito produženje ugovora pripravnicima o radu u Sudu BiH Ured za reviziju je utvrdio, da je nakon isteka perioda od godinu dana, na koji su u 2009. zaključeni ugovori o angažiranju četiri pripravnika, izvršeno je ponovno angažiranje u 2010. godini zaključenjem novih ugovora o radu u trajanju od godinu dana. Također je utvrđeno da je jednom pripravniku aneksom ugovora produžen ugovor i nakon isteka jedne godine rada u Sudu BiH, a isti je pripravnički staž započeo u Uredu registrara. Shodno navedenom može se zaključiti, da je angažiranje pripravnika vršeno na period duži od jedne godine, što nije bilo tada u skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH.

To znači, da je Meddžida Kreso proizvoljno tada jednom pripravniku aneksom ugovora produžila ugovor nepoštujući radno-pravnu regulativu, a što nije smjela nikako činiti. Ovo nije prvi puta! Već smo ranije pisali i presretene poruke Meddžide Kreso objavljivali, a koje ista 30. 10. 2015. godine razmjenjuje s Bakirom Dautbašićem u svezi zapošljavanja i namještanja konkursa u Sudu BiH djeci svojih prijatelja. Naime u pitanju je Lejla Merdanović, kći Nijaza i Vesne Merdanović, dok je Vesna Maredanović, ni manje ni više, parnična sutkinja na Općinskom sudu u Sarajevu:

Bakir Dautbašić, 30. 10. 2015. godine u 08.55:52 sata: „Poštovana predsjednice nadam se da ste dobro. Vidim objavljen veliki oglas u Sudu BiH. Ima i za pripravnike. Hoće li biti gužva na tim mjestima? Veliki pozdrav“.

Meddžida Kreso, 30. 10. 2015. godine u 10.00:28 sati: „’Ko ti je u pitanju“.
Bakir Dautbašić, 30. 10. 2015. godine u 11.19:04 sata: „Dijete od mog velikog prijatelja“.
Meddžida Kreso, 30. 10. 2015. godine u 13.43:30 sati: „Napisat ćeš mi ime i prezime mada već od ranije imam pregršt intervencija za pripravnike“.
Bakir Dautbašić, 30. 10. 2015. godine u 13.46:53 sata: „Ma nemojte ako je gužva znam ja kako je to. Naći ćemo nešto, mislio sam da je manje gužva. Veliki pozdrav“.
Meddžida Kreso, 30. 10. 2015. godine u 14.07:17 sati: „Napiši ti meni ime za svaki slučaj“.
Bakir Dautbašić, 30. 10. 2015. godine u 14.07:17 sati: „Lejla Merdanović“.
Meddžida Kreso, 30. 10. 2015. godine u 14.14:21 sati: „Je li ona kćer Nijaza“?
Bakir Dautbašić, 30. 10. 2015. godine u 14.17:58 sati: „Nijaza i Vesne“.
Meddžida Kreso, 30. 10. 2015. godine u 14.26:45 sati: „Već je na spisku, jer su oboje moji prijatelji“.
Bakir Dautbašić, 30. 10. 2015. godine u 15.29:16 sati: „Unaprijed hvala predsjednice“.

Nezakonito isplaćivanje stimulacija

Ukupan neto iznos isplaćenih stimulacija u Sudu BiH iznosi 70.131 KM.

Najveći iznosi stimulacija (za 2010. godinu) isplaćeni su uz oktobarsku i novembarsku plaću za 2010. godinu na osnovuodluka o isplati stimulacije zaposlenima u Zajedničkom sekretarijatu Suda. U odlukamasu utvrđeni kriteriji za isplatu stimulacije i procenti u rasponu od 10% do 50 % u odnosuna osnovnu plaću zaposlenog, a obrazloženja data u prijedlozima za stimulaciju suveoma kratka i nisu potkrijepljena mjerljivim kriterijima i pokazateljima o posebnimrezultatima rada.Odlukama o isplati stimulacija obuhvaćeni su i zaposleni u Zajedničkom sekretarijatuSuda BiH sa visokom stručnom spremom koji ostvaruju plaću u skladu sa Zakonom oplaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Navedenim zakonom nije propisano da se osoblju koje ostvaruje plaću po ovomzakonu isplaćuje novčana nagrada ili stimulacija.

Iako navedenim zakonom nije propisano, da se osoblju Suda BiH sa visokom stručnom spremom (VSS), koji ostvaraju plaću u skladu sa Zakonom o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na nivou BiH isplaćuju navedene stimulacije, ipak tada predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso drastično je kršila navedeni Zakon, iako je znala, da ni po kojem osnovu navedene stimulacije nije smjela dodjeljivati onima, koji ostvaruju plaću u skladu sa Zakonom o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na nivou BiH. Na taj način, Meddžida Kreso je zlouptrijebila svoj položaj, oštetila proračun Suda BiH isplativši nezakonito preko desetke tisuća maraka za 2010. godinu, onima, koji nisu ni mogli niti po Zakonu smjeli postati korisnici bilo kakvih stimulacija.

U izvještaju o financijskoj reviziji Suda BiH, a kojeg je sačinio Ured za reviziju institucija BiH za 2010. godinu, Meddžidi Kreso jasno je tada stavljeno do znanja, da strogo preispita odluke o isplaćenim stimulacijama i njihove isplate prilagodi pozitivnim propisima i rješenjima, kojim je regulirana ova naknada. Međutim, Meddžida Kreso oglušila se na ovakvu opomenu Ureda za reviziju institucija BiH, i samo će par godina kasnije ponoviti iste greške.

U izvještaju o financijskoj reviziji Suda Bosne i Hercegovine za 2012. godinu, broj: 01/02/03-08-16-1-500/13, uočeno je, da Sud BiH na čelu sa tada Meddžidom Kreso nema apsolutno sačinjenu nikakvu strategiju za borbu protiv korupcije. Naime, uloga Ureda za reviziju institucija BiH u suzbijanjurizika za pojavu prijevare i korupcije dominantno je usmjerena na osiguravanje vladavine pravai transparentnosti u radu i trošenju javnih sredstava. Ured za reviziju stoga provjerava jesu liuspostavljeni i funkcioniraju li dobro sustavi i procedure interne kontrole koji će spriječitiprijevaru i korupciju ili umanjiti prostor za takvo djelovanje.Tokom revizije, Ured za reviziju je konstatirao da Sud BiH na čelu sa tada Meddžidom Kreso nema sačinjen nikakav plan djelovanja protivkorupcije, koji bi značio već izgrađene kapacitete za efikasnu provedbu programa zaprevenciju korupcije, educiranje osoblja Suda i podizanje svijesti o rizicima od korupcije, a beznavedenog nije moguće provesti neophodne aktivnosti u oblasti prevencije korupcije ikoordinaciju borbe protiv korupcije.

Meddžida Kreso, želeći se iskupiti za svu svoju 12-ogodišnju tiraniju, torturu,mobing, trgovinu uticajem, bezočnost, drskost, ali i frustracije, koje je nad sucima Suda BiH i osobljem te institucije nemilosrdno sprovodila, u 2015. godini u Sudu Bosne i Hercegovine ponovno je primjenila nemoralno i nezakonito „makijavelističko načelo“, da „ciljem opravda sredstvo“, i isplatila nekoliko nezakonitih stimulacija i jubilarnih nagrada osoblju Suda BiH, ali i sucima Suda BiH, a koji primaju plaću prema Zakonu o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na nivou BiH, prema kojemu je zabranjeno i nije predviđeno davanje bilo kakvih nagrada, odnosno stimulacija i jubilarnih nagrada.

U tijeku 2015. godine Sud BiH je izvršilo isplatu novčanih nagrada (stimulacija) u ukupnom neto iznosu od 64.053 KM za 65 uposlenika. Iznos pojedinačnih godišnjih isplaćenihstimulacija po osobama kreću se u rasponu od 333 KM do 3.534 KM.

Stimulacije su isplaćene i uposlenicima i stručnom osoblju (koji primaju plaću u skladu saZakonom o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, a kojima nije predviđeno davanje stimulacija).Isplate stimulacija su vršene na osnovu Odluka o jednokratnoj isplati stimulativnog dijela plaćeuposlenicima u Sudu BiH, a na osnovu Zakona o plaćamanaknadama u institucijama BiH,Zakona o Sudu BiH i Poslovnika o radu Suda BiH, Zakona o radu u institucijama BiH i Odluko kriterijima, mjerilima i postupku ostvarivanja novčane nagrade uposlenika u Sudu BiH.

U Odluci o jednokratnoj isplati stimulacije se navodi da se stimulacije isplaćuju za ostvarenerezultate rada u kontinuitetu tokom cijele 2014. godine, za ostvarene posebne rezultate koji sudoprinijeli unapređenju funkcioniranja Suda u 2015., efikasnosti rješavanja predmeta irealizacije ostalih aktivnosti koje su važne za rad Suda te povećanog obima posla zbognedostatka osoblja.

Jubilarne nagrade za stabilnost u radu i darovi djeci: iznose 16.540 KM i isplaćene su sucima Suda, stručnom osoblju i uposlenima sa srednjom stručnom spremom. Isplata je vršena po Rješenju Suda, a na osnovu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH,Zakona o Sudu BiH i Poslovnika o radu Suda BiH, Zakona o radu u institucijama BiH, OdlukeVijeća ministara o načinu i postupku ostvarivanja prava na novčanu naknadu na osnovujubilarnih nagrada u institucijama BiH.

Naime, Zakonom o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na nivou BiHutvrđuje se visina, način obračuna i isplate plaća i naknada, te druga materijalna prava sudaca istručnog osoblja, a kojim nije predviđena isplata stimulacija i jubilarnih nagrada.Pojašenjenja radi, suci Suda Bosne i Hercegovine i stručno osoblje iste institucije sa visokom stručnom spremom (VSS) primaju plaću u skladu saZakonom o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na nivou BiH, a kojima nije predviđeno davanje bilo kakvih stimulacija ili jubilarnih nagrada.

Upravo je Ured za reviziju institucija BiH u svome izvještaju o financijskoj reviziji Suda BiH za 2015. godinu, broj: 01/02/03-08-16-1-748/16, ponovno utvrdio teške zlouprabe i nezakonito isplaćivanje stimulacija i jubilarnih nagrada sucima i stručnom osoblju Suda BiH, koje je po rješenju potpisivala i vršila tada predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, a sve na štetu proračuna Suda BiH, čime je slijedom navedenog, a uzimajući Kresine zloupotrebe i nezakonitosti počinjene tokom 2010. i 2015. godine – istovrsna krivična djela sa istim zaštitnim objektom, Meddžida Kreso počinila produženo krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ iz člana 220. KZ BiH, ne isključujući ni otežavajuće okolnosti, koje na strani Meddžide Kreso egzistiraju: da je bila pravno učena osoba, dugogodišnja predsjednica Suda BiH, da je svojim postupcima teško naštetila profesionalnom i moralnom kredibilitetu i integritetu Suda BiH, da je već tokom 2010. godine upozorena od strane Ureda za reviziju institucija BiH, da se isplaćivanje bilo kakvih stimulacija ne može dodijeljivati onima, koji primaju plaću u skladu sa Zakonom o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na nivou BiH, dok u 2015. godini ponovno čini istu grešku…

Na gore opisani način u odnosu na nezakonito isplaćivanje kako stimulacija, tako i jubilarnih nagrada sucima Suda BiH i stručnom osoblju te institucije, a sve na štetu proračuna Suda BiH po rješenjima, koje je donosila tada predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, iako po Zakonu nije smjela, Kreso je u već tada u svome poznatom maniru de facto kupovala podršku kako sudaca, tako i stručnog osoblja Suda BiH. Meddžida Kreso ostat će zauvijek upamćena jedino po tome, što je za vrijeme svoje 12-ogodišnje vladavine Sudom BiH, „uvela politiku SDA u pravosuđe i proslavila SDA politiku u pravosuđu“!

Tek nakon što je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) izabralo Ranka Debevca za predsjednikaSuda Bosne i Hercegovine, sve nezakonitosti, malverzacije, ali i bilo kakvo zapošljavanje po prijateljskoj i obiteljskoj lozi su uklonjene! Izborom Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH, u toj instituciji, nakon Kresine 12-ogodišnje vladavine, ponovno je uspostavljeno priznanje profesionalnog rada bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, poštivanje ljudskih prava i vladavine zakona na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Tek izborom Ranka Debevca na čelo Suda BiH, u Sudu BiH ponovno su u stvarnom smislu uspostavljeni temeljni etički principi, koji odlikuju svako europsko pravosuđe, a to je: nezavisnost, nepristrasnost i jednakost. Naime, svi ovi etički principi, koji bi trebali biti „alfa i omega“ svakoga pravosuđa, nažalost suspendirani su bili za vrijeme Kresinog 12-ogodišnjeg upravljanja Sudom BiH.

Javnost je, ali i profesionalna zajednica suglasna, da je izbor Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH ponovno uspostavio onaj najvažniji etički princip, a to je nezavisnost pravosuđa, odnosno Suda BiH, kao preduslova za vladavinu prava i zakona, podržavajući nezavisnost pravosuđa sa individualnog i institucionalnog aspekta. Konačno, nakon toliko godina od osnivanja Tužiteljstva i Suda BiH, na te čelne funkcije, napokon su zasjeli ljudi, koji afirmiraju povjerenje javnosti u integritet pravosuđa, obavljajući svoj posao stručno, savjesno, marljivo i efikasno.

To upravo pokazuje i Ured za reviziju institucija BiH, navodeći u svome izvještaju, da su za vrijeme Ranka Debevca i njegovim dosadašnjim upravljanjem Sudom Bosne i Hercegovine, sve aktivnosti, financijske transkacije i informacije Suda BiH u skladu u svim materijalnim aspektima, sa zakonima i drugim propisima, kojima su regulirane, te da nije izvršena niti jedna stimulacija prema sucima i stručnom osoblju Suda BiH, a kojima po Zakonu o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama to ne pripada!

Autor: Josip Šimić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});