fbpx

SLUČAJ TEŽAK DESETKE MILIJUNA: Pašalić sjeda na optuženičku klupu u Austriji, terete ga za ilegalno izvlačenje enormnih svota

Autor: Jutarnji list

ZAGREB - Pašalić je jedan od trojice Hrvata kojem će se suditi za ilegalno izvačenje milijuna iz kompromitirane i propale austrijske banke preko spornog zemljišta na otoku Pagu.

Nekadašnji predstojnik Ureda predsjednika RH Ivić Pašalić potkraj rujna trebao bi sjesti na optuženičku klupu na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu. Optužbe austrijskog tužiteljstva protiv nekadašnjeg moćnog političara, a danas poduzetnika u drvoprerađivačkoj industriji teške su čak 23 milijuna eura.

Riječ je o jednom kraku afere Hypo Alpe Adria Banka, tzv. slučaju Hilltop, vezanom uz kupnju zemljišta u Šimunima na otoku Pagu, o čemu je Jutarnji list više puta pisao. Pašalić je zbog tog slučaja 2015. godine ispitan na sudu u Zagrebu, na temelju zamolbe austrijskih vlasti za pružanjem međunarodne pravne pomoći.
Određena ročišta

Optužnica protiv njega te još dvojice hrvatskih poduzetnika Igora Mlinara i Milana Lučića, kao i bivših šefova Hypo banke Wolfganga Kulterera i Güntera Striedingera, podignuta je potkraj 2015. godine.

– Optužnica je u međuvremenu postala pravomoćna i određen je početak suđenja – potvrdio je Jutarnjem glasnogovornik, a ujedno i potpredsjednik Zemaljskog suda u Klagenfurtu Manfred Herrnhofer. Suđenje bi trebalo početi pred kraj rujna, nakon čega je zakazan još niz rasprava, zaključno s 1. veljače sljedeće godine, kada bi suđenje, prema predviđenom planu, trebalo završiti.

Kako proizlazi iz optužnice, Günter Striedinger je, uz “blagoslov” tadašnjeg prvog čovjeka banke Wolfganga Kulterera, koncem 2002. odlučio izići u susret trojici klijenata Hypo banke, čije su poslovne grupacije već imale velika zaduženja u njihovoj banci, a bili su u financijskim teškoćama. Striedinger je 11. prosinca 2002. na sastanku s podređenima u banci podijelio zadatke, prezentirajući im da će kupoprodajom zemljišta u Hrvatskoj pomoći “VIP klijentu banke Misteru P. da vrati likvidnost svome poduzeću”.
Milijunski dugovi

Radilo se, tvrdi austrijsko tužiteljstvo, o Iviću Pašaliću i njegovoj grupacija Zagrebdrvo – Adriadrvo, koja je godinama bila klijent Hypo banke International, a krajem 2002. imala je milijunske obveze prema Hypu i državi, koje nije bila u stanju podmiriti. No, pomoć je uslijedila na štetu Hypo banke iz koje je, prema optužbi, ilegalno izvučeno ukupno čak 32 milijuna eura.
Sporni biznis

U optužnici je detaljno opisano kako se odvijao sporni posao. Najprije je u Lihtenštajnu registrirana tvrtka Hilltop, koju je osnovao tamošnji odvjetnik Gerold Hoop. No, Austrijanci su, na temelju pribavljene dokumentacije, ustanovili su da su stvarni vlasnici Hilltopa bila trojica Hrvata, Pašalić sa 47 posto, Lučić sa 32 posto i Mlinar sa 21 posto udjela. Te su udjele držali preko tri tvrtke u Lihtenštajnu: Croscan, Beko i Oprimo.

Tvrtka Hilltop u Hrvatskoj je osnovala tvrtku Piper d.o.o. koja je od Grada Paga krajem rujna 2003. kupila 143 hektara zemljišta u Šimunima za nepunih 4,5 milijuna eura. Ta se kupnja financirala Hypovim kreditom. Već u listopadu ovlašteni vještak po nalogu odgovornih u Hypo banci procjenjuje isto zemljište na čak 44 milijuna eura. Ta prenapuhana procjena poslužila je kao temelj za prodaju tog zemljišta tvrtki kćeri Hypo banke u Lihtenštajnu. Istražitelji su pronašli i dokument sa Striedingerovim potpisom iz kojega proizlazi da se 22. studenoga 2003. sastao s Pašalićem u Klagenfurtu. Pašalić ga je, tvrdi, tražio da što brže realiziraju daljnju prodaju zemljišta. Zatražio je i da mu se za posredovanje u kupoprodaji isplati 1,8 milijuna eura.

Ni dva tjedna nakon tog sastanka, u prosincu 2003. Hypova tvrtka kći za 37,2 milijuna eura kupuje tvrtku Hilltop, koja je u vlasništvu, preko Pipera u RH, imala samo zemljište na Pagu plaćeno 4,5 milijuna eura.

Istražitelji su utvrdili i kako je podijeljen novac od preprodaje zemljišta. Najviše, 23 milijuna eura, otišlo je u Pašalićevu grupu Zagrebdrvo – Adriadrvo. Ostatak je preko Mlinarovih i Lučićevih off shore tvrtki u Lihtenštajnu proslijeđen na račune Lučićevih tvrtki Hermes i Taj Pan u Hrvatskoj koje su njime podmirile dugovanja Hypo banci. Oko 3 milijuna eura, Lučić i Mlinar proslijedili su pak, tvrde Austrijanci, na račun Pašalićeve lihtenštajnske tvrtke Croscan. Ivić Pašalić dosad je više puta isticao kako on nije taj “VIP klijent Hypa Mister P.”.

Jučer smo ga željeli ponovno zamoliti za komentar, ali ga nismo uspjeli dobiti na telefon.

Autor: Jutarnji list

ZADNJE VIJESTI