fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SPISATELJ ŠPIRIĆ I OSTALI: Imovinske kartice i izvori sredstava na njima

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Znamo svi da u većine B-H visokih dužnosnika u politici imovinske kartice izazivaju divljenje kod onih koji se dive materijalnom, prijepore kod onih koji sumnjaju u poštenje stečenog, rasprave oko zakonitog ili nezakonitog posjedovanja onoga što posjeduju. Uglavnom, moćne su. Ali, ponekada, još su „moćnija“ objašnjenja koja neki političari daju kao razloge tolikog materijalnog bogatstva, kada navode odakle im, koji su izvori tolikih imovinskih sredstava.

Prema običaju oni u predizborno vrijeme daju podatke o svom imovinskom stanju. Prema zakonu, koji postoji ili ne postoji, tko će ga više znati, trebali bi svi znati više o tome. Uglavnom, bilo bi normalno da građani znaju ponešto o transparentnosti posjedovanja imovine političara jer ipak su političari ti koji upravljaju svim državnim sredstvima, državnom imovinom, a ta je imovina zapravo imovina svih građana.

Građana koji rade pa se uplaćuju doprinosi, za mirovinsko i zdravstveno osiguranje u posebne fondove kojima upravlja politika. Građana kao pojedinaca i radnika u firmama koji voze pa toče gorivo i registriraju osobne i tvrtkine automobile, od čega ide za održavanje javnih putova a tim sredstvima opet upravlja politika. Pa čak i građana koji nemaju više od crkvenog miša, što se kaže, pa opet u današnjem vremenu socijalnih država ima nekakav fond iz kojega se i takvima pomaže. S tim također upravlja politika i ona odlučuje tko koliko, i je li išta, dobiva. Jer, nekada (često, zapravo, u državama sa stopom nezaposlenosti kao u ovoj) nisu krivi ljudi koji ne rade i zašto ne rade, a i oni koji rade, uglavnom ne odlučuju kolika im je plaća i koliko odvajaju od nje.

Uglavnom, političar ne bi trebao ni morao znati koliku neoporezivu dnevnicu će netko nekome platiti sutra kada bude trganje grožđa, ali bi građanin koji s tom dnevnicom kupi, između ostaloga, kutiju cigareta i štrucu kruha, trebao znati u što se troši PDV na cigarete i odakle ovolika cijena brašna, odnosno pšenice.

A izvori sredstava na imovinskim karticama kod političara, koji znaju izazivati i smijeh, su razni. Netko je naslijedio od punca koji prije rata nije imao ništa drugo doli puko preživljavanje, kao i ostali živalj poljoprivrednog težačkog okruženja. Najbogatiji je biojer je imao kćer dok se nije udala za zeta.

Netko je stvorio poslovno carstvo. Krenulo čovjeka. Preko noći. I to na načine koji su sumnjivi ponekada. Ali ima se. I za holivudski način života, ima se.

A Nikola Špirić, kojemu „tovare“ da je nezakonito stekao određenu imovinu i optužuju ga iz SDA za visoki kriminal kroz korupciju, ima razloga za ljutnju. Kaže odavno da je sumnjivi novac na računima, kao samo jedan dio sumnjive imovine zapravo, nekih 400 tisuća maraka, stekao prodajom knjiga i darovima od prijatelja. Kao prvo, ima dobre prijatelje. A kao drugo, vidio čovjek da J.K. Rowling dobro prodaje knjige, pa zašto ne bi i on.

Svakako je mnogim političarima imovina djelo čarobnjaka tipa Harry Potter.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});