fbpx

Srbija otvorila još dva poglavlja za pristup EU

Autor: Slobodna Bosna

BRUXELLES - Srbija je danas na Međuvladinoj konferenciji sa EU otvorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU - 20, o poduzetništvu i industrijskoj politici, i 26, o kulturi i obrazovanju.

Na istom sastanku odmah je i privremeno zatvoreno poglavlje 26, jer u oblasti obrazovanja i kulture ne postoje zajdnički EU kriterij neophodni za usklađivanje, a samim tim ni mjerila za zatvaranje tog poglavlja.

Iako slovi za jedno od lakših poglavlja, poglavlje 26 bilo je blokirano sve do početka ove godine zbog primjedbi Hrvatske na udžbenike na maternjem jeziku manjina.

U pitanju je peta po redu Međuvladina konferencija, a Srbija je u dosadašnjem tijeku pregovora o članstvu sa EU otvorila osam i privremeno zatvorila dva od ukupno 35 poglavlja.

Delegaciju Srbije na današnjoj Međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu predvodila je ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović.

Ispred Europske komisije sastanku su prisustvovali komesar za pregovore o proširenju Johannes Hanh, a domaćin sastanka ispred Savjeta EU je potpredsednik vlade i ministra za europske poslove Malte Louis Grek.

Autor: Slobodna Bosna

ZADNJE VIJESTI