fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
LAS VEGAS, NV - MARCH 11: A basketball hoop, net and backboard is shown before the championship game of the Pac-12 Basketball Tournament between the Arizona Wildcats and the Oregon Ducks at T-Mobile Arena on March 11, 2017 in Las Vegas, Nevada. Arizona won 83-80. (Photo by Ethan Miller/Getty Images)

Srpska mafija pokušala iz Federacije BiH “isisati” 30 milijuna maraka!?

Autor: Prve novine

SARAJEVO - Zabrana prijenosa utakmica Europskog prvenstva u košarci predstavlja organiziran srpski udar iz Beograda na HT Eronet i BH Telecom, težak trideset milijuna KM.

Građani Bosne i Hercegovine su ovih dana, u terminima rezerviranim za Eurobasket, imali zatamnjene ekrane uz obavijest operatera da zbog neriješenih prava za BiH moraju zatamniti sve utakmice Eurobasketa na kanalima koji iste prenose.

Uz to je izostao prijenos utakmica kod domaćih televizija koje emitiraju zemaljski signal, pa je čitava BiH ostala u mraku.

No, nitko u BiH se nije upuštao u stvarne razloge zašto su ekrani zatamnjeni?

Prve novine su ekskluzivno došle do informacija da se radi o planiranom napadu u prvom redu na HT Eronet i BH Telecom po scenariju koji je smišljen i sproveden u Beogradu – i to između agencije za sportska prava “ADD SPORT” (po nekim informacijama u vlasništvu Dragana Đilasa) i kompanije SBB iz Srbije koja ima vezano vlasništvo s bosanskim Telemachom i Sport Klubom.

UNITED MEDIA – vlasnik Sport Kluba pod kontrolom Dragana Šolaka – kupila je pravo za zemaljsko emitiranje u BiH, iako nije imala niti jednog zemaljskog predajnika, pa je kupovina prava u tom slučaju zabranjena, jer predstavlja “zatvaranje” tržišta.

Da bi plan uspio, odbili su da ta prava prodaju Alternativnoj televiziji i RTRS-u, tako da je BiH ostala bez prijenosa utakmica Eurobasketa.

Kao vlasnici prava natjerali su HRT i RTS da zamrače prijenos što je dovelo do toga da najveći dio naše zemlje ostane bez mogućnosti gledanja utakmica.

Tako nezakonito postavljena situacija je imala vrlo jasan cilj: HT Eronet i BH Telecom ostaviti bez mogućnosti prijenosa utakmica Eurobasketa, kako bi Telemach svojim korisnicima putem Sport Kluba (koji nije zemaljski emiter i nije registrirana televizija u BiH) prenosio utakmice, prouzročivši bijes i pritisak korisnika na obje kompanije da nađu rješenje.

Korisnici su jednostavno tražili prenos utakmica od HT Eroneta i BH Telecoma ne znajući za pozadinu događanja.

Sve to je napravljeno iz razloga da HT Eronet i BH Telecom u nezapamćenoj stisci i pod pritiskom korisnika, kupe kanale Sport Klub po cijeni triput većoj od one koju je Konkurencijsko vijeće BiH rješenjem iz 2015. naložilo.

Da je Konkurencijsko vijeće BiH riješilo zahtjev za prinudno izvršenje rješenja – koje stoji već 18 mjeseci u fioci – BH Telecom i HT Eronet bi za trogodišnji ugovor za sportska prava (Sport Klub) plaćali manje od 12 milijuna KM. Zatamnjenje je imalo za cilj da se obje kompanije bace na koljena i potpišu ugovor po trostruko većim cijenama (u odnosu na one koje je Konkurencijsko vijeće odredilo), po kojim cijenama bi BH Telecom i HT Eronet trogodišnji ugovor platili čak 41.912.600,00 KM, odnosno: ova ucjena bi za posljedicu imala nezakonito prisvajanje od BH Telecoma i HT Eroneta oko 30 milijuna KM.

Kako su BH Telecom i HT Eronet vodeće kompanije u Federaciji BH i u većinskom vlasništvu iste, očito je da ovaj dogovor imao vrlo jasan cilj – osiromašiti Federaciju za 30 milijuna KM.

Pod pretpostavkom da HT Eronet popusti pritisku zatamnjenih prijenosa i eventualno potpiše ugovor, plan Šolaka je bio da bi hrvatski članovi Konkurencijskog vijeća BiH u tom slučaju izgubili interes da glasaju za izvršenje rješenja, jer u tom slučaju HT Eronet više ne bi bio ugrožen.

Ukoliko BH Telecom popusti, Šolakova očekivanja su da će jednako tako i bošnjački predstavnici u Konkurencijskom vijeću izgubiti interes za glasanje.

Upitno je kome je u interesu, da drži predmet u ladici i čeka dok BH Telecom ili HT Eronet ne pristanu na ultimatum koji će Federaciju i Telekom osiromašiti za 30 milijuna maraka.

Da bi sve išlo kako treba i da srpski dogovor ne bi slučajno propao, pomogla je i Radiotelevizija Srbije s pisanim ultimatumom, po kojem bi se u slučaju nezatamnjenja utakmica u BiH, trajno zabranio prijenos kompletnog programa RTS 1 i RTS 2 u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Kako su tim ultimatumom i Srbi u BiH izgubili mogućnost da prate utakmice Eurobasketa, očito je da su oni u kontekstu tog Beogradskog dogovora nužna kolateralna šteta.

Beogradski dogovor pogađa sva tri naroda, bez izuzetka, pa je možda ovo idealna prilika da zajedno stanu na put istom.

Autor: Prve novine
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});