fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

STIGLA ĆUKENJA: Deminerski bataljon Oružanih snaga BiH dobio vrijednu donaciju

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Oružane snage Bosne i Hercegovine su danas dobile dva nova psa za otkrivanje mina od strane Regionalnog centra Norveške narodne pomoći za jugoistočnu Europu. Donaciju dva psa osiguralo je Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške u okviru Plana za jačanje kapaciteta Deminerskog bataljona OS BiH od strane Norveške narodne pomoći.

Ceremoniji su, ispred MO i OS BiH, prisustvovali zamjenik komandanta Operativne komande za resurse brigadni general Ivica Jerkić sa suradnicima, regionalni direktor Norveške narodne pomoći za jugoistočnu Europu Darvin Lisica i direktor Švicarske agencije za razvoj i suradnju Ambasade u BiH Barbara Daetwyler Scheuer.

Regionalni direktor NPA Darvin Lisica istakao je da je ovaj čin primopredaje pasa Deminerskom bataljonu i Oružanim snagama samo jedna od aktivnosti iz Plana za jačanje kapaciteta Ministarstva obrane, odnosno Deminerskog bataljona OS BiH, u oslobađanju područja u BiH zagađenim minama, kasetnom municijom i drugim eksplozivnim ostacima iz rata.

norvezani-psi26052017

Direktor Švicarske agencije za razvoj i suradnju Ambasade u BiH Barbara Daetwyler Scheuer kazala je kako se nada da će ova donacija biti od velike pomoći u čišćenju miniranih terena u narednom periodu, te izrazila nadu da će se uspješna suradnja nastaviti u budućnosti.

Obraćajući se prisutnim, general Jerkić je izrazio zahvalnost Vladi Kraljevine Norveške na vrlo uspješnoj dosadašnjoj suradnji i pomoći koju ona već godinama pruža OS BiH. Naglasio je da će donacija pasa za otkrivanje mina biti od velike pomoći za jačanje sposobnosti OS BiH u smislu povećanja stupnja realizacije Plana deminiranja u 2017. godini.

S obzirom na to da mine predstavljaju najveću opasnost za stanovnike BiH, kad se gleda s aspekta sigurnosti, ova donacija je za OS BiH i te kako vrijedna jer se ovim osnažuju sposobnosti i kapaciteti Deminerskog bataljona OS BiH u vršenju njihove misije, što će umnogome pomoći akciji uklanjanja preostalih mina na području BiH, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});