fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Što se sve događalo na braniteljskom okupljanju u Sarajevu i tko tu za koga radi?

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Sukladno zaključcima udruga razvojačenih Branitelja FBiH (potpisnici Rezolucije Branitelja) od 14.04.2018 godine u Kupresu, kojim su njihovi legalno i legitimno izabrani predstavnici odlučili ići u Sarajevo pred Parlament FBiH kako bi dali podršku svojim izabranim predstavnicima (3+3) iz obje vojne komponente (Armija BiH i HVO-a), jer je tog dana zakazana izvanredna sjednica Zastupničkog doma na kojoj bi se prema najavama između ostalog raspravljalo i o stanovitoj uredbi Federalnog ministra Branitelja Salke Bukvarevića kojom je on predložio neku vrstu socijalne naknade Braniteljima s navršenih 60 godina života a koji nemaju uvjete za mirovinu, a koju uredbu je koordinacija udruga razvojačenih Branitelja FBiH (potpisni Rezolucije Branitelja) jednoglasno odbila.

Razvojačeni Branitelji iz FBiH su se okupili negdje oko 10 sati i uz pratnju policije krenuli prema Parlamentu FBiH. U koloni ih je bilo nešto više od stotinu sa zastavama i transparentima HVO-a i Armije BiH, i taj broj Branitelja je tek simbolika jer tog dana Razvojačeni Branitelji nisu planirali neko veće okupljanje jer su imali saznanja kako se sjednica Zastupničkog doma možda neće ni održati imajući u vidu događanja ispred Parlamenta FBiH od prethodnog dana kada je došlo do sukoba dijela Branitelja i policije o čemu postoje video snimke pri čemu je prema izjavama iz medija ozlijeđen jedan Branitelj i policajac iz osiguranja Parlamenta.

Na putu prema Parlamentu kolona Branitelja je u više navrata pozdravljana od prolaznika iz Sarajeva koji su im zaželjeli ispunjenje svih njihovih zahtjeva jer su to zaslužili.

Pred Parlamentom FBiH već se skupilo nekih šezdesetak Branitelja Armije BiH koji su došli u organizaciji tzv. “kampa heroja“ ispred bivšeg sjedišta Vlade FBiH u Alipašinoj 41 u Sarajevu. Odmah po dolasku razvojačenih Branitelja pred Parlament osjetila se neka napetost u zraku jer je odmah bilo evidentno kako Branitelji iz kampa heroja žele nešto reći razvojačenim Braniteljima FBiH, a vrlo brzo se to i dogodilo. Kada su predstavnici razvojačenih Branitelja na čelu s Vladom Marušićem, predsjednikom Udruge Razvojačeni Branitelji HVO-a ŽZH i Seadom Kličićem Majorom predstavnikom razvojačenih Branitelja Armije BiH htjeli u protokol Parlamenta FBiH predati njihov zahtjev za puštanje u Parlament njihovih legalno i legitimno izabranih predstavnika (3+3) u toj nakani su ih zaustavili neki od branitelja iz kampa heroja govoreći im kako oni ne mogu ući jer ne predstavljaju Branitelje FBiH već isključivo oni i njihovi predstavnici iz kampa heroja. Zbog jako napete situacije Vlado Marušić se obratio svojim razvojačenim Braniteljima i od njih zatražio mir i strpljivost, jer razvojačenim Braniteljima nikako nije u interesu sukob unutar braniteljskih redova a to bi upravo netko i želio. Nakon toga počeli su žučni razgovori predstavnika razvojačenih Branitelja iz obje vojne komponente s braniteljima iz kampa heroja kako bi se međusobne nesuglasice pokušale amortizirati te kako bi se iznašlo rješenje za tu napetu situaciju.

Imajući u vidu kako su predstavnici razvojačenih Branitelja iz FBiH koji su došli ispred Parlamenta FBiH na čelu s Vladom Marušićem predsjednikom URB HVO-a ŽZH i Vjekoslavom Dragojom, predsjednikom URB HVO-a Posušje, Seadom Kličićem Majorom, predsjednikom Udruge Veterana JOB-a iz Bihaća, Irhadom Ramićem Kirom, predsjednikom UDB 92-95 Centralna Bosna Travnik, te još nekim predstavnicima razvojačenih Branitelja od samih početaka borbe za provedbu Rezoluciju Branitelja (od 2013.) godine, i koji su sudjelovali na svim masovnim prosvjedima Branitelja u FBiH a Vlado Marušić je jedan od kreatora točaka Rezolucije Branitelja, te svih prijedloga Zakona o pravima Branitelja u FBiH ,te kreator velike većine svih amandmana, prijedloga, sugestija na te zakone,a s druge strane ispred Branitelja tzv. “kampa heroja“ su se pojavili neki likovi od kojih je velika većina nepoznata ovim potonjima jer su u igru oko borbe za prava Branitelja uskočili praktično jučer i čista su nepoznanica (x) ovim predstavnicima razvojačenih Branitelja, pa je stoga  bilo potrebito jučer odmah tu ispred Parlamenta FBiH riješiti neke stvari jer svako odgađanje rađa još veće sukobe.

Branitelji iz tzv. “kampa heroja“ su prozivali predstavnike razvojačenih Branitelja FBiH nazivajući ih izdajicama i kukavicama jer nisu surađivali s njima na zadnjim većim prosvjedima u FBiH od 28.02.2018. godine ali su dobili odgovor kako namjera razvojačenih Branitelja iz USK i SBK nije bila blokirati granice i prometnice već institucije zakonodavne vlasti u FBiH, ali su voljom određene koordinacije Branitelja iz kampa heroja usmjereni na duge lokalitete gdje su njihovi članovi bili izloženi ekstremno niskim temperaturama (-17)zbog čega su odlučili povući svoje Branitelje kako ih ne bi izlagali oboljenjima ili pogibelji. Razloge za ne blokiranje graničnog prijelaza Gorica su obrazložili Vlado Marušić i Vjekoslav Dragoja a to je već od prije poznato i zbog čega su oni na nivou ŽZH, Grada Širokog Brijega, Posušja i Gruda, te Posavske županije, HNŽ-a, HBŽ i SBK odlučili promijeniti naziv svojih udruga iz UZB u novi URB HVO-a ŽZH.

Drugo prozivanje  koje su iz kampa heroja uputili prema predstavnicima razvojačenih Branitelja bilo je kako su se određeni predstavnici razvojačenih Branitelja od kojih su izdvojili Vladu Marušića, Predsjednika URB HVO-a ŽZH, Seada Kličića Majora, te Irhada Ramića Kiru, prodali Salki Bukvareviću odnosno HDZ-u BiH što je odmah u začetku je palo u vodu jer nitko od tih branitelja iz kampa heroja nije ponudio niti jedan dokaz u prilog tih laži, objeda i insinuacija u što su se mogli uvjeriti svi Branitelji ispred Parlamenta FBiH kao i predstavnici javnih medija. Konačno je Vlado Marušić braniteljima iz kampa heroja rekao kako ne nasjedaju na laži i obmane ubačenih provokatora  u njihove redove i u Armiju i HVO-a, te da ne slušaju „bapske priče “već uvijek kada imaju nešto reći neka kažu ovim prozvanim ljudima u lice “face to face“ a ne preko društvenih mreža, facebooka, ili iza skrivenih pseudonima komentatora blate sva nastojanja predstavnika razvojačenih Branitelja za provedbu Rezolucije Branitelja od koje nisu odstupili niti jednog milimetra niti će ikada.

Konačno nakon mukotrpnih razgovora predstavnika dvije skupine Branitelja predstavnici kampa heroja su tražili od Vlade Marušića da javno objavi svima kakvi su njihovi zahtjevi koje su imali namjeru unijeti u Parlament FBiH nakon čega je Vlado Marušić prisutnim medijima javno iznio njihove zahtjeve koje su zabilježili svi prisutni mediji ispred Parlamenta FBiH a oni su:

1.Dopuštanje ulaska njihovim legitimno  legalno izabranim predstavnicima na zasjedanje zastupničkog doma Parlamenta (3+3) sa sastanka iz Kupresa.

2.Uvrštavanje na dnevni red izvanredne tematske  sjednice 2/dva zakona i to:

-Prednacrta zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH,

-Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja.

3.Zakazivanje te sjednice u roku koji će biti objavljen tek po ulasku u Parlamentu ovlaštenih predstavnika razvojačenih Branitelja a ne na ulici.

Što se tiče druge točke Marušić je obrazložio medijima kako razvojačeni Branitelji iz FBiH koje on predstavlja te razvojačeni Branitelji Armije BiH planiraju u Prednacrt Zakona o razvojačenim Braniteljima FBiH  ugraditi 2/dvije točke Rezolucije Branitelja po mjeri razvojačenih Branitelja u FBiH a one su:

a)Braniteljski dodatak,

b)Izrada zakona o javnom registru Branitelja uz odvajanje borbenog od neborbenog sektora, kao i javna objava registra korisnika prava iz oblasti Braniteljsko invalidske zaštite.

Što se tiče Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja Marušić je rekao kako je taj zakon prošao javnu raspravu svim županijama FBiH te kako su na nacrt tog zakona sve udruge proistekle iz rata mogle dati svoje amandmane, prijedloge, sugestije i primjedbe i gdje su svoje prijedloge i amandmane dale sve udruge kao i UZB u čije ime je on osobno podnio te amandmane i prijedloge od kojih su neki usvojeni a neki ne ali kako će opet njihovi predstavnici kada bude rasprava u Parlamentu učestvovati u raspravi moći davati svoje amandmane i prijedloge.

Izlaganje Vlade Marušića su mogli svi čuti i ono je zabilježeno, međutim branitelji iz kampa heroja su odbacili treću točku oko usvajanja zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja kao neprihvatljiv zahtjev jer njih taj zakon ne interesira jer je za njih neprihvatljiv. Marušić im je potom rekao kako taj Zakon tretira treću točku Rezolucije Branitelja nakon čega oni nisu imali što na to reći već su rezolutno tražili samo traženje izvanredne sjednice Zastupničkog doma na kojemu bi bile razmatrane tri točke Rezolucije a one su:

1.Uspostava i objava jedinstvenog registra Branitelja i korisnika prava iz rata,

2.Financiranje udruga/udruženja na nivou FBiH,

3.Boračke naknade,

Marušić im je potom rekao kako se točke Rezolucije htjeli oni ili ne htjeli jedino mogu provesti kroz ta dva ponuđena prijedloga zakona a oni neka čine što hoće. Kada je nastupila situacija koja nije vodila nigdje Vjekoslav Dragoja, predsjednik URB HVO-a ŽZH je tražio da se u obližnji kafić povuku predstavnici Branitelja iz dva tabora i pokušaju riješiti te nesuglasice. Na sastanak su otišli i bili predstavnici razvojačenih Branitelja HVO-a Vlado Marušić i Vjekoslav Dragoja dok su kamp heroja predstavljali Nazil Velić, Mirsad Siočić i još neki predstavnici kampa heroja. Nakon razgovora koji su trajali kojih sat vremena dogovoreno je slijedeće:

Na pregovore u Parlament FBiH će ući 2/dva predstavnika razvojačenih Branitelja FBiH i to Vlado Marušić i Sead Kličić Major, dok će ispred kampa heroja ući 3/tri predstavnika koje će oni odrediti.

Zahtjevi koje će postaviti su sljedeći:

1.Zakazivanje izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta  najkasnije do 25.04.2018 godine do 10,00 sati.

A zahtjevi koje traže : uspostava i objava javnog registra Branitelja i korisnika prava iz rata, prestanak financiranja udruga iz rata iz federalnog proračuna, braniteljski dodatak, a do održavanja te sjednice svaka strana, branitelji iz kampa heroja, predstavnici razvojačenih Branitelja FBiH,te predstavnici Parlamenta neka pripreme svoje prijedloge, sugestije i amandmane do održavanja sjednice pa neka zastupnici u Zastupničkom domu odluče čiji su prijedlozi najbolji i neka ih prihvate.

Predstavnici razvojačenih Branitelja u FBiH su poradi balansiranja stanja ispred Parlamenta koje je bilo napeto prihvatili ove zahtjeve uz napomenu kako će se ipak ti zahtjevi morati rješavati kroz dva ponuđena zakona (Zakon o razvojačenim Braniteljima i Zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja) i pošli su da to priopće svojim članovima.

Kada su priopćili zaključke s dogovora određena grupacija Branitelja iz kampa heroja koja se naknadno priključila njima ispred Parlamenta se s time nije složila već su rekli kako oni čekaju predstavnika Udruge Zaboravljeni Branitelji/Borci BiH iz Ljubuškog te kako oni imaju svoje predstavnike za ulazak u Parlament FBiH a nikako ne prihvaćaju predstavnike razvojačenih Branitelja FBiH Vladu Marušića i Seada Kličića Majora.

Zbog novonastale situacije i izbjegavanja sukoba predstavnici razvojačenih Branitelja FBIH su se povukli u obližnji kafić gdje su čekali epilog rješenja u svezi ulaska u Parlament FBiH.

Nakon što se predstavnicima kampa heroja priključio predstavnik UZB/Borci BiH Darinko Boto iz Ljubuškog isti su ušli na pregovore u Parlament FBiH. Po njihovom ulasku u Parlament FBiH zapovjednik specijalne policije ispred Parlamenta FBiH je u više navrata tražio Vladu Marušića kako bi mu priopćio kako mu je iz Parlamenta FBiH javljeno da nakon razgovora predstavnika kampa heroja s predstavnicima Parlamenta u Parlament FBiH mogu ući i predstavnici razvojačenih Branitelja FBiH koje oni odrede. Vlado Marušić je poradi neugodnosti među Braniteljima zatražio osiguranje ulaska njihovim predstavnicima u Parlament od stane policije što je zapovjednik specijalne policije i obećao.

Pošto su pregovori predstavnika kampa heroja i Parlamenta FBiH trajali predugo predstavnici razvojačenih Branitelja su donijeli jednoglasnu odluku da odlaze ispred Parlamenta FBiH i neće čekati  završetak pregovora jer će se Parlamentu FBiH obratiti pismenim putem umjesto da uđu njega a sve iz razloga ekonomičnosti i zaštite svojih članova koji su cijeli dan stajali ispred Parlamenta FBiH i doživljavali verbalne provokacije od strane branitelja iz kampa heroja.

Odmah po dolasku na svoja odredišta razvojačeni Branitelji FBiH su saznali tko je bio na pregovorima u Parlamentu FBiH i kakjvi su doneseni zaključci.

Na pregovorima ispred Parlamenta FBiH i Ministarstva Branitelja FBiH su bili:

1.Jozo Bagarić,HDZ BiH,

2.Šemsudin Kavazović,SBB,

3.Tatjana Pejaković,

Dok su kamp heroja predstavljali:

1.Mirza Terzo,

2.Darinko Boto,UZB/Borci BiH,Podružnica Ljubuški,

3.Ivan Kajinić,

4.Mirsad Siočić,

5.Hamza Krkalić,

6.Amel Pervan,

Prijedlog zaključaka koje su predstavnici kampa heroja iznijeli i koje su tražili da kolegij Zastupničkog doma usvoji su slijedeći:

-Uspostava i objava jedinstvenog registra Branitelja i korisnika prava Branitelja,

-Financiranje udruženja/udruga na nivou FBiH,

-Boračke naknade,te kako se izvanredna sjednica o tim točkama mora zakazati najkasnije za 30/trideset dana.

Predstavnik Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Jozo Bagarić je za medije rekao kako je Prednacrt zakona o pravima razvojačenih Branitelja upućen županijskim skupštinama na očitovanje te kako svaka udruga iz rata može dostaviti svoje amandmane, prijedloge, primjedbe i sugestije u roku od 30 dana, te kako je po tom zakonu predviđena podjela nadležnosti između FBiH, i županija te je zbog toga dat rok od 30/trideset dana. Isto tako rekao je kako je Zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja u parlamentarnoj proceduru te kako su ta dva zakona realna podloga za ostvarivanje prava Branitelja iz Rezolucije Branitelja. Isto tako je rekao kako se razvojačeni Branitelji do održavanja te sjednice moraju dobro pripremiti za svaku ponuđenu točku.

Mirsad Siočić je izrazio sumnju u potvrđivanje zaključaka s današnjih pregovora navodeći kako su Branitelji već više puta izigrani te kako neće vjerovati dok te zaključke ne usvoji kolegij Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Poštovani razvojačeni Branitelji FBiH iz obje vojne komponente!

1.Jučer se kao i još nekoliko puta do sada dogodio scenariji kojeg su zamislili ubačeni provokatori iz bivšeg sustava UDBE, KOSA ili čega li još koji su željeli napraviti još veći raskol među Braniteljima, no nisu uspjeli,premda su neki od Branitelja iz kampa heroja na to nasjeli ali ne svi. Željeli su da se Branitelji fizički obračunaju i zaustave daljnji tijek provedbe Rezolucije Branitelja no nisu uspjeli voljom Božje providnosti. No, Božja providnost je opet kao i mnogo puta do sada razobličila i raskrinkala pojedine grupe Branitelja kojima nije cilj jedinstvo već nejedinstvo i razjedinjenost jer jedinstvo Branitelja je najopasnije za vladajuće bešćutne garniture vlasti.

2.Jučer se potvrdilo opet i tko zna po koji put kako predstavnici kampa heroja imaju nekoliko frakcija koje ne poštuju volju njihovih predstavnika s pregovora i dogovora o zajedničkom nastupu u Parlamentu jer unatoč dogovoru njihovih predstavnika i predstavnika razvojačenih Branitelja neke frakcije branitelja iz kampa heroja to ne poštuju i onemogućavaju ulazak predstavnicima razvojačenih Branitelja čime se gubi vjerodostojnost i legitimitet predstavnika  kampa heroja.

3.Jučer se opet po tko zna koji put potvrdilo kako predstavnici kampa heroja nasjedaju na laži i obmane režirane iz nekih drugih mjesta i centara mići jer ničim nisu uspjeli dokazati kako je netko od predstavnika razvojačenih Branitelja kupljen ili ucijenjen nečim ili je izdao rezoluciju Branitelja u što su se mogli uvjeriti svi nazočni ispred Parlamenta FBiH pa i mediji.

4.Jučer su se svi mogli uvjeriti kako je svaka riječ Vlade Mrušića izrečena u eter potvrđena i kopirana od predstavnika Parlamenta FBiH koji su rekli kako se točke Rezolucije Branitelja mogu oživotvoriti upravo kroz dva ponuđena zakona (zakon o razvojačenim Braniteljima i zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja),

5.Jučer je i kao mnogo puta do sada dokazano kako neki nov likovi (x) ispred kampa heroja iz obje vojne komponente koji su se jučer uključili u projekt točaka Rezolucije Branitelja  lagao preuzimaju primat nad drugim predstavnicima tog kampa heroja, što su pokušali učiniti i razvojačenim Braniteljima FBiH ali bezuspješno.

6.Jučer su se kao i mnogo puta do sada otvorile oči mnogim Braniteljima jer su predstavnici kampa heroja u nekoliko navrata pitali Seada Kličića Majora da li je on na dan 28.02.2014. godine krenuo sa svojim Braniteljima na SDA što je on odbio kazavši kako su oni krenuli  ispred Parlamenta FBiH što rezolutno govori u prilog činjenici kako određeni predstavnici kampa heroja ne žele slati Branitelje na središnjicu SDA što je očigledna poruka čije interese ti predstavnici zastupaju. Poradi istine što ima loše u tome da Branitelji Armije BiH krenu na središnjicu SDA i SBB jer su razvojačeni Branitelji u FBiH duboko svjesni kako su upravo predstavnici SDA (EdinMušić, predsjedatelj zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Salko Bukvarević, federalni Ministar Branitelja te Fadil Novalić, federalni premijer) glavni i isključivi krivci zašto razvojačeni Branitelji u FBiH već 4 godine ne dobivaju svoja prava.  To su činjenice i de iure i de facto, a kao dokaz tim činjenicama ide i to kako jedino SDA i SBB nisu potpisali zahtjeve UZB i razvojačenih Branitelja o provedbi Rezolucije Branitelja a sve druge stranke su to učinile pa čak i HDZ BiH koji je u nekoliko navrata bio blokiran od strane UZB(HVO-a).

7.Jučer su se kao i mnogi puta do sada obistinile sumnje kako se najveći i glavni dio laži i obmana branitelja iz kampa heroja protiv predstavnika razvojačenih Branitelja HVO-a režira upravo u Ljubuškom od strane UZB/Borci BiH jer izjave branitelja iz kampa heroja su kompatibilne s izjavama UZB/Borci BiH u što su se jučer ispred Parlamenta FBiH uvjerili svi razvojačeni Branitelji HVO-a iz Grada Širokog Brijega, Posušja i Gruda.

Nakon svih ovih događanja razvojačeni Branitelji FBiH iz obje vojne komponente su telefonskim putem usuglasili svoje stavove koji će biti objavljeni putem elektronskih medija kao i svi njihovi budući potezi i koraci.

Rezime njihovih budućih poteza i koraka j slijedeći:

Zakonodavnoj i izvršnoj vlasti će biti upućen zajednički zahtjev koordinacije razvojačenih Branitelja FBiH iz obje vojne komponente kako razvojačene Branitelje Armije BiH i HVO-a više ne mogu i neće predstavljati predstavnici bez legitimiteta i zakonitog odabira od strane skupština udruga koje predstavljaju. Svi koji budu ubuduće željeli predstavljati Branitelje morati će zakonodavnoj i izvršnoj vlasto predočiti svoja rješenja iz nadležnih ministarstava pravosuđa i uprava po županijama kojim dokazuju svoje ovlaštenje za zastupanje i pečate kako bi se izbjegli svi nesporazumi u budućnosti da predstavnik jednog udruženja na nivou općine može predstavljati sve druge općine te županije što se dogodilo jučer i tko zna koliko puta do sada.

Također je zaključeno kako su jučer predstavnici kampa heroja na pregovorima u Parlamentu uzurpirali dio prava razvojačenih Branitelja jer su bez njihova odobrenja iskoristili novonastalu situaciju (iskoristili njihovo brojčano stanje) te ušli u Parlament FBiH na pregovore mimo njihove volje.

Ignorirajući sve njihove zasluge u provedbi Rezolucije Branitelja, čime su na sebe preuzeli i svu odgovornost u svezi eventualnih propusta u provedbi iste i za što nikakvu odgovornost neće snositi predstavnici razvojačenih Branitelja FBiH.

Isto tako izigrali su i dogovor oko roka zakazivanja sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja je trebala biti zakazana najkasnije do 25.04.2018. godine a oni su prihvatili rok od 30/trideset dana čime su produžili agoniju razvojačenih Branitelja još na toliko vremena,zaboravljajući pri tome kako 07.05.2018 godine počinje službena utrka za predstojeće parlamentarne izbore u BiH čime je u pitanje dovedena i sama Rezolucija Branitelja.

No, bez obzira na sve predstavnici razvojačenih Branitelja u FBiH (potpisnici rezolucije Branitelja) idu svojom stazom kojom idu punih 5/pet godina trpeći uvrede, ponižavanja, laži i obmane uzdajući se u Božju providnost kojom će ih On nagraditi za ustrajnost i dosljednost koju su dokazali do sada svojim članovima najmanje milion puta a još će toliko do konačnog usvajanja svih točaka Rezolucije Branitelja u oba doma Parlamenta FBiH za što se bore od samog početka.

Zajedno do pobjede Branitelji i Bog vas blagoslovio, navodi se u priopćenju Koordinacije razvojačenih Branitelja FBiH (potpisnici Rezolucije Branitelja).

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});