fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Stranke nam za predstojeće izbore nude osuđenike, optuženike, nasilnike i osumnjičene ubojice!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Bili zeleni, crveni, plavi ili žuti, sasvim je svejedno - svi nam obećavaju promjene, sigurnost i pravdu. I to sa presuđenim kriminalcima na listama.

SDA: Nasilnici, ometači pravosuđa, trgovci utjecajem

Krenut ćemo od najveće bošnjačke stranke u narodu koji zna, poznatije kao SDA. Lista za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH. Prvi na listi iz Krajine – Asim Kamber. Službeno osumnjičen za ometanje rada pravosuđa. Pod istragom Županijskog tužiteljstva Bihać, zbog čega su mu pripadnici MUP-a USŽ nedavno pretresali kuću. Tri mjesta iza Kambera, SDA nam nudi Hamdiju Abdića Tigra, prvomoćno osuđivanog nasilnika, bivšeg robijaša iz Zenice i osumnjičenog ubojicu generala HVO-a Vlade Šantića.

Isti nivo vlasti, ista stranka, ali druga izborna jedinica. Asim Sarajlić je nositelj. Potpredsjedniku SDA trenutno sude zbog trgovine utjecajem, ali stranačka hidžama, koju je najavio Denis Zvizdić, nije zahvatila ovog optuženika. Pored toga, Sarajlić je šef Izbornog stožera SDA. Kako iza svakog uspješnog muškarca stoji još uspješnija žena, drugo mjesto na listi je rezervirano za najuspješniju od svih – profesoricu Sebiju Izetbegović. I ona je, naravno, pod istragom zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlasti.

Da hercegovačka SDA lista ne bi oskudijevala s optuženicima, tu je Salmir Kaplan. Bivši federalni ministar optužen je za nasilničko ponašanje i ometanje izbornog procesa.

I županijske liste SDA imaju svoje “pravosudne paradnike”. Prvi na listi za Skupštinu Kantona Sarajevo je Semir Efendić. I protiv njega će uskoro biti podignuta optužnica i to zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom. Na istoj je listi i Mirza Čelik koji je pod istragom zbog pranja novca u predmetu Zadruga.

PDA: Privredni kriminalac, kradljivac raketa

Zbog višegodišnjeg iskustva u SDA, ni kadrovi PDA nisu bolji. Nositelj liste za Parlament BiH je Mirsad Kukić. Osuđenik za privredni kriminal i optuženik za trgovinu utjecajem. Jednostavno – sude mu. Federalne liste predvode Husein Topčagić poznatiji kao Huso Maljutka. Ovaj kandidat PDA u ratu je osuđivan zbog krađe raketa, pa je tada i dobio nadimak. Za isti nivo vlasti nameće se i prva pratilja predsjednika PDA Elzina Pirić. Ona je pod istragom u predmetu Šume TK. Osumnjičena je za trgovinu utjecajem, a upravo je ona predlagač izmjena zakona kojim bi se ukinulo to krivično djelo.

SDP: Nasilnik, sumnjivci

SDP listu za državni Parlament iz SBŽ i Ze-Do predvodi Zukan Helez. On je pravomoćno osuđeni nasilnik, ali to rukovodstvu SDP-a nije smetalo. Listu iz TK za Parlament BiH nosi Enver Bijedić. Protiv njega u dva tužiteljstva postoje formirani predmeti, a uglavnom je prijavljen ili osumnjičen zbog prevara prilikom gradnje. Bijedić je pomenut i u predmetu Sedinet Karić kao carinik koji je primao mito. Listu iz Hercegovine za Parlament BiH nosi Nermin Nikšić koji je sam priznao da ga obrađuju policijski organi i to zbog poslova s bivšim direktorom EP BiH Elvedinom Grabovicom. Listu za Parlament FBiH predvodi Irfan Čengić koji je u središtu afere Fond za rehabilitaciju.

SBB: Radončić

Kada je u pitanju SBB, priča počinje i završava na jednom mjestu. Lideru te stranke Fahrudinu Radončiću sudi se zbog organiziranog kriminala.

Istina, u prvostupanjskom postupku je oslobođen, ali predmet na Sudu BiH još nije pravomoćno okončan. No, to Radončića nije spriječilo da odluči da SBB odluči da ga kandidiraju za člana Predsjedništva BiH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});