fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Stranke vam kradu osobne podatke

Autor: Republika.info

SARAJEVO - Koalicija za slobodne i poštene izbore 'Pod lupom', koja provodi građansko, nestranačko posmatranje izbora u BiH, objavila je vanredno priopćenje za medije povodom većeg broja zabilježenih prijava građana i građanki o zloupotrebi osobnih podataka u cilju glasanja putem pošte.

Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘Pod lupom’ zabilježila je veći broj prijava građana/ki o zloupotrebi njihovih osobnih podataka u cilju prijava za glasanje putem pošte na predstojećim Općim izborima 7. listopada 2018. godine, bez njihovog znanja.

Predmetna aktivnost je kazneno djelo prema kaznenom zakonodavstvu BiH i Koalicija apelira na nadležne organe na reakciju, provođenje istraga i sankcioniranje počinitelja i nalogodavaca.

“Pozivamo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) da javno objavi birački popis građana/ki registriranih za glasanje putem pošte u što kraćem roku, uz zaštitu osobnih podataka građana/ki ali uz navođenje imena i prezimena, mjesta glasanja i države za koju su građani/ke prijavljeni za glasanje putem pošte”, naglasio je Dario Jovanović, direktor projekta Koalicija ‘Pod lupom’.

Koalicija ‘Pod lupom’ poziva sve državljane/ke BiH, bez obzira na to imaju li prebivalište u BiH ili u nekoj drugoj državi, da na internet stranici SIP-a provjere gdje su registrirani za glasanje, a sve moguće zloupotrebe osobnih podataka u svrhu izborne prijevare građani/ke BiH mogu prijaviti SIP-u i Koaliciji ‘Pod lupom’.

Za skorašnje Opće izbore više od 77.000 birača registrirano je za glasanje putem pošte što je najveći broj do sada na izborima u BiH.

Iz Koalicije navode da zloupotreba podataka u cilju glasanja poštom nije jedina nepravilnost koju su evidentirali, a koja se odnosi na glasanje putem pošte. Još u svibnju i lipnju mjesecu evidentiran je veći broj slučajeva lažnih profila i lažnih nagradnih igara vodećih trgovačkih lanaca u BiH, a gdje je uvjet za učešće u nagradnoj igri bio da građani/ke pošalju fotografije osobne iskaznice s obje strane. Sumnja se da su upravo ovi profili bili korišteni za navedene zloupotrebe.

Također, zabilježeni su slučajevi pritisaka stranačkih aktivista/ca u Republici Srbiji na državljane BiH da se prijave za glasanje putem pošte, pritisci na studente iz BiH u Novom Sadu kojima se nudio novac u zamjenu za osobne podatke i prijave za glasanje putem pošte u njihovo ime, te masovne stranačke kampanje za glasanje putem pošte u drugim državama.

Pored navedenog, SIP je odbio više od 9.000 prijava za glasanje putem pošte po raznim osnovama. Pojedinim građanima/kama su ranije isporučeni i pogrješni glasački listići za pojedine razine vlasti za glasanje putem pošte.

“Sve navedeno upućuje na svjesne manipulacije izbornim procesom u cilju utjecaja na izborni rezultat. Jedini koji imaju interes za takvo nešto jesu politički subjekti koji su registrirani za učešće na izborima te među njima treba tražiti nalogodavce i izvršitelje ovih kaznenih djela”, rekao je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije ‘Pod lupom’.

Autor: Republika.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});