fbpx

SUBAŠIĆ: Želim da Mladiću za života na san dolazi moj ubijeni sin!

Autor: Patria

HAAG - Munira Subašić, predsjednica udruženja Majki enklave Srebrenica istakla je da želi Ratku Mladiću da mu svaku noć na san dolazi njen ubijeni sin, njegova kćerka koja se ubila zbog njega.

– To mu ja želim. Želim i da dočeka žalbenu presudu, da dugo poživi – kazala je Subašić najavljujući nove tužbe u vezi s sudjelovanjem Srbije u agresiji na BiH.

Krvnik Ratko Mladić osuđen je prvostepeno na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić po točki 1 (šest općina) nije kriv za genocid i da je kriv kao sudionik raznih udruženih zločinačkih poduhvata. Kriv je za istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, ubojstva, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacija i zločin protiv čovječnosti, nehumano djelo prisilnog premještanja, teroriziranje i kršenje i zakona običaja ratovanja, protupravni napadi na civile, uzimanje talaca i kršenje običaja ratovanja.

Zločini koji su počinjeni spadaju u najstrašnije zločine uključujući genocid. Kao olakšavajuće okolnosti odbrana se pozivala na mnoge okolnosti kao i na to da ima smanjene mentalne sposobnosti. Iz razloga u presudi Vijeće smatra da to nije imalo skoro nikakvu težinu.

Autor: Patria

ZADNJE VIJESTI