fbpx

Sud BiH ponovo odbio zahtjev Hrvatske za izručenje Zdravka Mamića

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Vanraspravno vijeće Suda BiH donijelo je odluku da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića na osnovu zahtjeva Republike Hrvatske.

Vijeće Suda BiH je odlučivalo na osnovu prijedloga sudaca za prethodni postupak, a odluka će biti proslijeđena Apelacionom vijeću Suda BiH na preispitivanje odluke.

“Shodno članu 45. stav 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima dana 19. jula 2018. godine cijeli spis je dostavljen vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH na konačnu odluku”, rečeno je za Klix.ba.

Prije tri dana u Sudu BiH je održano ročište pred sutkinjom za prethodni postupak vezano za zamolnicu Republike Hrvatske u postupku izručenja Zdravka Mamića.

“I Tužiiteljstvo  i obrana su istakli neke bitne činjenice da je člankom 40 stava 3 propisana zabrana izručenja vlastitih državljana, kao i član 34 i odredbe članka 7. i 8., što znači da se u ovom slučaju ne mogu primijetiti odredbe bilateralnog ugovora”, rekao je u utorak odvjetnik Zdravko Rajić.

Republika Hrvatska je ranije uputila zahtjev za izručenje Zdravka Mamića na osnovu domaće i međunarodne potjernice koju je raspisao Županijski sud u Osijeku.

Mamić je prvostupanjska presudom tog suda osuđen na 6,5 godina zatvora, ali s obzirom na to da posjeduje i državljanstvo BiH, on nije izručen zemlji koja ga potražuje.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI