fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Suludi pokušaji BiH hodanja po vodi

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Na zadnjoj stranici jednih novina od četvrtka nalazi se jedna zanimljiva storija, ali u isto vrijeme i tragičan završetak života jednog Nigerijca. Naslov kratke priče kaže da je „umislio da ima Isusove moći, pokušao hodati po vodi pa ga pojeli krokodili“. Nigerijski svećenik želio je dokazati da ima moći Spasiteljeve, hodati po vodi no to je pokušao u rijeci poznatoj kao „rijeka krokodila“.

Nemojmo ni namjeravati rugati se čovjeku koji je očito osjetio poziv s druge strane svoga djelovanja, one zle strane na kojoj zlo kuša dobro. I nemojmo misliti da ga netko pametan nije pokušao upozoriti na suludost pokušaja hodanja po vodi. Radi se o dijelu svijeta u kojem se magija, vudu i brojne druge naslijeđene ostavštine iz prošlosti kose s vjerama koje su u bližoj prošlosti prihvaćene ali i često silom nametnute. On je mislio da može hodati po vodi, izvesti svojevrsno čudo i, naravno, nije uspio.

Postoji, međutim, jedna bitna odrednica između pokušaja jednog nigerijskog svećenika da hoda po vodi sa pokušajima grupacija s našeg podneblja u svojim nastojanjima da ovu državu vode „preko vode do slobode“.

Riječ je, naravno, o pričama političkih najvećih dužnosnika Bosne i Hercegovine o tome da će nas odvesti u EU i druge međunarodne zajedničke organizacije bliske daleko uređenijim i sposobnijim državama.

Kao što je mislio nigerijski svećenik da može hodati po vodi, pa nije uspio i završio u raljama gladnih krokodila, tako naši političari misle da narod vjeruje da nas vode u „Europu“ pa smo završili u raljama još gladnijih i kudikamo moćnijih ‘krokodila’ u vidu Europske banke za obnovu i razvoj, MMF-a i sličnih predatora. Onih koji nam kao žele dobro, daju nam kredite koje naši politički moćnici ne znaju iskoristiti pa plaćamo penale, a onda nam nametnu povećanje akciza za gorivo i svih drugih nameta da bi nas držali kao taoce dok ne iskoriste sve svoje unaprijed smišljene interese.

Dugo je se nigerijski svećenik pripremao za svoj pothvat. Uvjerio svoju pastvu da je sposoban. I pao u vodu. Kao što pada u vodu svaki pokušaj Bosne i Hercegovine da postane ozbiljan kandidat za eurointegracije. Ono što nigerijski svećenik nije imao u svom suludom pokušaju imitacije Krista, BiH ima, a to je ribarska mreža za izvlačenje iz ponora, virova uzburkane vode. Tu mrežu drže prije spomenute institucije.

Dok se osjećamo prividno sigurno kada nam politički vođe u vidu Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i oporbe Srpske garantiraju mirniju budućnost u okrilju europske obitelji u vidu integriranja u jedno sveopće sigurnije društvo, stvarna slika svjedoči sasvim suprotno a to je nemoć igranja pred moćnijim i nepobjedivim. Ma možemo mi to, govore nam i slave neke preuveličane datume. Datum pristupnog pregovora, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, još jednom mažu oči.

Čovječe, čovjek ne može hodati po vodi! Može zato hodati malen ispod zvijezda, iako postoji upozorenje staro stotinjak godina da ni to ne radi. Ali, da bi hodao nigerijski svećenik po vodi, ne bi bio čovjek. Bio bi Bog, mnogo, neusporedivo veće od čovjeka. Baš kao i onda kada bi mogao uvesti ovakvu državu u EU.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});