fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Sve veće cijene goriva: Vijeće ministara nadležno za povećanje akciza, a za posljedice nisu!?

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Na sjednici Predstavničkog doma PSBiH poslanik Mirsad Isaković (SBB) postavljajući pitanja Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara o najavljenom novom poskupljenju goriva konstatirao je da je za tri mjeseca u tri poskupljenja cijena naftnih derivata viša za 40 feninga.

„Jasno mi je da je u BiH slobodno formiranje cijena, ali ovo povećanje cijena imat će lančanu reakciju. Što je Vijeće ministara uradilo i što će uraditi, ako nije do sada, na ovom segmentu“ – kazao je Isaković.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa istaknuo je kako Vijeće ministara i nije nadležno, spominjući entitetske institucije, ali da će tražiti odgovore.

Isaković je na ovakav stav kazao da se mora djelovati.

„U ovakvim slučajevima reagira se iz robnih rezervi, ali jasno je da ova Vlada nema rezervi. Jasna je meni i činjenica da Vijeće ministara nije posve nadležno, ali ako je nadležno za povećanje akciza, kako nije za posljedice tog povećanja“ – kazao je Isaković.

Salko Sokolović je zatražio tematsku sjednicu na ovu temu.

„Imamo strategiju uzeti novac od naroda, a nemamo strategiju kako ih zaštititi“ – kazao je Sokolović, napomenuvši da je gorivo poskupjelo zbog povećanja akciza.

„Smanjit ćemo akcize, a nećemo putarinu dirati, ali mi nemamo odgovora. Skupljeni su milijuni ali nisu podijeljeni je nema dogovora“ – napomenuo je Sokolović.

Podsjećamo, Klub poslanika Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je zakonsko rješenje kojim se u značajnoj mjeri smanjuje cijena nafte i naftnih derivata, i to za 15 feninga po litri goriva.

Svjedoci smo da je posljednjih mjeseci došlo do značajnog rasta cijena nafte i naftnih derivata na tržištu Bosne i Hercegovine sa tendencijom daljnjeg rasta, najprije zbog uvođenja novih akciza, što je dovelo i do lančanog rasta cijena životnih namirnica i sve težeg života običnog čovjeka.

S obzirom da vlast do sada apsolutno ništa nije uradila kako bi se zaustavio rast cijena nafte, a time zaštitili građani, jer se na ovaj način omogućava ekstra zarada, kako državi, tako i distributerima nafte, poslanici Nezavisnog bloka ponudili su prijedlog – istaknuli su iz NB-a.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});