Šveđani pomažu Mektiću u borbi s korupcijom i kriminalom

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se u Sarajevu s generalnim direktorom Sudske administracije Švedske Martinom Holgremom i švedskim ambasadorom u BiH Andersom Hagelbergom.

Razgovarano je o daljnjoj suradnji između institucija BiH i Švedske, posebno kada je u pitanju u jačanju kapaciteta institucija u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Direktor Holgrem je upoznao ministra Mektića sa aktualnim projektom koji provodi njegova zemlja u BiH s ciljem unaprjeđenja efikasnosti sudova i povećanja odgovornosti sudaca i tužitelja.

Ministar Mektić je ovaj projekt i iskustva Švedske u ovoj oblasti ocijenio veoma značajnim ukazujući na probleme u ovoj oblasti te navodeći konkretne primjere neefikasnosti u procesuiranju velikih afera.

„Korupcija je rak rana ovog društva i bez procesuiranja velikih korupcijskih afera i oduzimanja nelegalno stečene imovine prijeti nam potpuno ekonomsko urušavanje i povećanje siromaštva. Zbog toga je dobrodošla podrška i iskustva Švedske u ovoj oblasti, jer bez efikasnih pravosudnih institucija nećemo moći izboriti se protiv ove pošasti“ – kazao je Mektić.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI