fbpx

ŠVICARSKI MEDIJI: ‘Kolinda se ponaša neuračunljivo prema BiH i susjedima’

Autor: Vijesti.ba

Švicarski list Neuer Zürcher Zeitung‎ objavio je vrlo oštru analizu položaja Hrvatske u Europskoj uniji, kao i stanja hrvatskog društva, a izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o BiH ocijenili su “besmislenim”.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je prikazan kao neodlučni proeuropski političar koji se više boji svoje stranke nego opozicije. Tekst Andreasa Ernsta objavljen je pod naslovom “Hrvatska njeguje svoja neprijateljstva sa susjedima”.

“Najnovija članica EU nakon četiri godine od pristupanja propustila je ispuniti očekivanja”, konstatira se u tekstu i dodaje da je Hrvatska trebala preuzeti “vodeću ulogu u regiji, a ona se svađa sa susjedima i unutar same sebe”.

NZZ ističe da je Hrvatska razočaranje i u ekonomskom smislu i da je prosječni prihod po stanovniku 40 posto europskog prosjeka.

“Prema susjedima ova zemlja ponekad se ponaša posve neuračunljivo”, smatra švicarski list i navodi sukobe koje Hrvatska ima sa Slovenijom, Srbijom, BiH i Mađarskom.

Posebno se naglašavaju izjave Kolinde Grabar Kitarović o deset tisuća terorista u BiH kao “besmislice” i to što potpaljuje sukob sa BiH državom bez razloga. Kolindu ovaj List optužuje da ne uzima u obzir posebnu odgovornost Hrvatske kao potpisnice Dejtonskog sporazuma za BiH te da je hrvatska predsjednica “neopterećeno odlučila ići u suprotnom pravcu”.

Sa Slovenijom je problem arbitražna odluka o granici, za koju NZZ piše da je “najviše stvar nacionalnog prestiža” za Hrvatsku, s obzirom na to koliko ima morske obale. Dodaje se da je Slovenija odlučila blokirati primanje Hrvatske u OECD i da razmišlja o tužbi pred Sudom EU, dok Hrvatska uopće ne priznaje arbitražu “i traži nove pregovore”.

NZZ ironično konstatira da nema kraja “hrvatskim napetostima sa susjedima”, ali i da je živahna situacija u unutrašnjim odnosima.

“Premijer Plenković ima na knap većinu u parlamentu. Zavisi od nepouzdane podrške krajnje desnice u svojoj stranci, kao i od manjinskih predstavnika. Nedostaje mu unutrašnja sigurnost da bi mogao da vodi Vladu”, piše NZZ i dodaje da je Plenkoviću “trebalo deset izgubljenih mjeseci” da makne ploču s ustaškim pozdravom ZDS iz Jasenovca.

“I unutar društva i unutar vlade u Hrvatskoj se vodi kulturni rat. Kao i u nekim drugim europskim državama, i u Hrvatskoj su narasle revizionističke snage koje smatraju da s povijesti Drugog svjetskog rata ne trebamo imati tako ‘zgrčen’ odnos”, piše NZZ i navodi konkretan primjer umanjivanja broja ubijenih u Jasenovcu, kao i pokušaje da se zločini u logoru pripišu komunistima.

“Vlada je ploču s ustaškim pozdravom prenijela deset kilometara od bivšeg koncentracijskog logora”, piše “NZZ.

Ali dok je Plenkoviću trebalo deset mjeseci da to odluči, “u javnosti se vodila strašna debata o tome je li fašistički pozdrav zapravo ‘stari hrvatski’, kako je izjavila i predsjednica”. NZZ zaključuje da Hrvatsku blokira “nerazriješen odnos prema prošlosti” i da se zbog toga vlada boji desnih snaga jer u “zemlji se vodi kulturni rat”.

Švicarski list na samom kraju svoje analize piše da ne očekuje da će se Hrvatska ubrzo oporaviti ni ekonomski ni društveno.

Autor: Vijesti.ba

ZADNJE VIJESTI