fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

TEMA TJEDNA: Izetbegovićeva politika ujedinit će Hrvate pod Čovićev plašt

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

MOSTAR - Tko je god Hrvat i katolik prema izjašnjavanju o naciji i vjeri a oporba prema političkom oprjedjeljenju među Hrvatima danas u BiH, posebno u prostorima države gdje su Hrvati većina ili ravnopravni, ni pomisliti nije mogao unazad pola godine da će politika koju vodi HDZ BIH pod izravnim vodstvom Dragana Čovića kao alfe i omege ne samo političkog hrvatskog življa, biti toliko prihvatljiva. Trenutno, kako sada stvari stoje. Štoviše, ni sada mnogima nije jasno kako je se to dogodilo.

A vrlo je jednostavan odgovor na to pitanje kako je do toga došlo. Bakir Izetbegović je sebi učinio medvjeđu uslugu a Dragana Čovića te HDZ BIH prometnuo u političara i stranku koje vrijedi birati čak i ako ste Hrvat i vječna oporba. (Evo, napisano i ostade čovjek živ.) I njega i stranku kojoj je na čelu. Čak i ako netko pripada ovoj, na početku teksta spomenutoj, oporbenoj konstanti. Da, konstanti, jer je bilo oporbe HDZ-u i prije, bit će je i u budućnosti, ali se danas manje čuje iz dva razloga. Niti ona može biti glasna prema rezultatima posljednjih općih izbora niti se isplati dizati glas sada kada je na dnevnom redu više stavki koje traže, bez obzira na neke nelogičnosti, ipak hrvatsko političko jedinstvo u BiH.

Neki hrvatski političari su si davno priuštili promjenu dresa. Od oporbe prešli „velikom vođi“ kojemu su sami dali nadimak. Oni koji nisu i neće nikada, s nikada većim simpatijama čekaju izbore i iako nisu i neće postati članovi HDZ-a BIH, zahvaljujući Bakiru Izetbegoviću i njegovoj retorici, politici stranke koju vodi, jedva čekaju opće izbore i dan kada će zaokružiti Čovića kao kandidata za ponovnog člana Predsjedništva u ime Hrvata, ako se kandidira. Odnosno, ako se odluči kandidirati.Zato jer je među Bošnjacima oporba SDA satkana prvenstveno od ljevice, DF-a i SDP-a, koji nisu više one stranke spremne na Platformu.

Čović može bez imalo premišljanja platiti Bakiru Izetbegoviću kavicu i reći mu – hvala. Hvala na nerazumjevanju za promjenu Izbornog zakona, za riječi kojima straši sve narode koji ovdje žive porukama koje odašilje, za sve ostalo čime je dao priliku ljevici da preuzme kormilo u ime građanskih opcija kojima pretežno pripadaju Bošnjaci pred slijedeće izbore a malobrojnije Hrvate naveo da se pregrupiraju i unatoč svim nedaćama, navede hrvatski živalj da ipak zaokruži stožernu stranku jer je statističkim pokazateljima zorno prikazano da u situaciji u kojoj na izbore izlazi manje od 50 posto građana, pripadnika svih nacionalnosti, bolje imati gavrana u ruci nego goluba na grani (neka se ne naljute „gavrani i golubovi“ zbog političke usporedbe s basnom). Ali ako je narod guska u magli, mogu i političari biti neke vrste ptica.

Politička slika Bosne i Hercegovine, države koja je satkana od tri naroda i vjere te ostalih koji nisu, prema potrebi, ni narod ni vjera već „prilivode“, ovisno iz koje županije ili kojega entiteta dolaze kao i za koju poziciju se bore, nalaže hrvatsko političko jedinstvo jer ni „devedesetka“ ni ostale oporbene stranke hrvatskog predznaka koje djeluju prema HDZ-u BiH nemaju biračko tijelo kojim mogu legitimno doći do vlasti. Ova konstatacija nije laka za priznati nekome tko je istom tom HDZ-u BiH oporba u politici ali je istinita. Istinita i apsurdna jer je stvorena djelovanjem političkog koalicijskog partnera u djelu SDA i Bakira Izetbegovića, političara vrijednog poštovanja koji je ipak previsoko „poletio“ u posljednje vrijeme, tjerajući sve građane ove države da se zamisle. Zamisle i upitaju: „Što se sve može dogoditi u bliskoj budućnosti?“

Je li se možda dogodilo čudo time što je Bosna i Hercegovina država političkih apsurda i nelogičnosti? Nije. Ona će biti i dalje ista. Veće čudo bit će upriličeno na dan izbora dogodine, ako do njih dođe, kada Hrvat koji je politički oponent HDZ-u BiH, zaokruži Dragana Čovića i stranku koju vodi. A do toga će doći na jedini mogući način. Kada glasač, birač, Hrvat, sam sebe priupita – a koga ću drugog zaokružiti?

Koga drugoga kada je s jedne strane izborna mašinerija HDZ-a BIH toliko puta dokazana kada su izbori u pitanju a s druge strane nedovoljno jaka oporba te neizvjesna politička slika u budućnosti Bosne i Hercegovine. Još nedavno su Hrvati pred izbore tražili zajedničkog kandidata za načelnika pojedine općine u Srednjoj Bosni te jedinstvo i koalicije za općinske te županijske/kantonalne izbore tamo gdje su manjina ili donekle ravnopravni. Dođe li do općih izbora dogodine, isto se može tražiti i u državi ili entitetu u cjelini.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});