fbpx

TEMA TJEDNA: Jadna službena Hrvatska dok se Srbija smije iza leđa

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

BEOGRAD - Nije Vojislav Šešelj glupo stvorenje. Ima on dosta znanja iz društvenih znanosti i sfera, nešto i iz povijesti, da bude uvjeren kako mu bilo kakav incident kojega napravi neće naškoditi. Već je i prije i to u središtu Beograda zajedno sa ostalim četnicima iz radikalne stranke palio Hrvatsku zastavu pa mu se ništa nije dogodilo. Ništa nije ni bilo osim službene note iz Hrvatske a upravo ta službena nota predstavlja najmizerniji oblik komuniciranja između dvije države ili dva veleposlanstva ili ministarstva, jer se njome ništa ne može postići. Jedino možemo uvidjeti da Šešelj jest neko stvorenje, ali teško se takvo stvorenje može nazvati čovjekom.

U međuvremenu Hrvatska i Srbija grade sve bolje odnose a predsjednici dviju država i drugi diplomati to ne kriju. No, onda se opet ukaže Vojislav Šešelj pa zajedno sa svojim ‘kokardašima’ uleti u Narodnu skupštinu Srbije tijekom službenog posjeta iz Hrvatske, baci zastavu koju zove „ustaškom“ na pod, pokuša ju pokidati a onda se obrati i izaslanstvu iz susjedne zemlje prijeteći i njima i hrvatskoj manjini u Srbiji. Naravno da predsjednik Sabora Jandroković nakon toga ne može ništa drugo napraviti nego prekinuti dvodnevni posjet i opet će iz Zagreba putovati službene note u Srbiju, u veleposlanstvo Srbije u Hrvatskoj i tako dalje. I što će biti?

 

Mi u Bosni i Hercegovini, i službeni dio države ali i njeni stanovnici, i to ne samo Hrvati i Srbi, ne možemo biti imuni na odnose dviju prije spominjanih država i bolje za nas da su bolji i ti odnosi.

 

No, također ne možemo biti imuni ni na postupke Vojislava Šešelja. Ne onoga Šešelja kao četnika koji pali zastavu u Beogradu i prijeti Jandrokoviću i ostalima u Narodnoj skupštini već Šešelja koji je osuđeni ratni zločinac što je za zločine dobio premalu kaznu. Jer jadno je ako takav nepokajani monstrum nekažnjeno nastavlja sa divljaštvom.

 

Jedino je sreća u svemu da njegov projekt velike Srbije nije nikada niti će zaživjeti i toga je i on svjestan pa na ovaj način ispoljava bijes i gnjev.

 

A kakv odjek će imati opet službene note na ponašanje četničkog ratnog zločinca? To ovisi o službenoj Srbiji na čelu sa Aleksandrom Vučićem. Ako on javno, jasno i glasno ne kaže da je dosta Šešeljeva iživljavanja na simbolima koji nisu srbijanski i ako nije dosta prijetnji prema Hrvatima ali i drugim manjinama u Srbiji, ako Vučić to oštro i nedvosmisleno ne osudi, to će biti znak da se i Vučić i Srbija smiju i onda će biti jasno da je službena Hrvatska jadna i nemoćna svugdje osim u svom dvorištu, a ni tu nije prečesto jaka dok ona svima daje ustupke, sve manjine imaju jednaka ili čak veća prava nego Hrvati, srpskoj manjini i Pupovcu daje i šakom i kapom a ovi čak i vrijeđajudržavu u kojoj žive, a njene se zastave po Srbiji pale i gaze kao ne tako davno. Odnosno nije ni prestalo.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI