fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Petar Milosevic

TEMA TJEDNA: Je li Dedović pročitao tekst Muharema Bazdulja?

Autor: Marko Čuljak

MOSTAR - Jedna sasvim obična pjesma više može naučiti o povijesti Hrvata na ovim prostorima nego bilo koji znanstveni skup iz jednostavnog razloga što je pjesma lagane melodije, sa adekvatnim slogovljem i upečatljivom rimom, lakša za zapamtiti. Postoji takva pjesma u izvedbi Dražena Žanka. Kaže „od stoljeća sedmog...“ i nastavlja dalje u predivnom ali i, bitno je, istinitom tonu.

Povijest je lako tumačiti na sebi svojstven način. I to onaj koji najviše odgovara povjesničarima iz kruga iz kojega dolaze. Iskriviti činjenice ili zanemariti ih jest čista bezobrazna demagogija. Tako kažu pojedini „zapadni“ povjesničari (ne američki jer oni svoju povijest mogu i pamtiti) da je Rimsko carstvo palo u drugoj polovici petoga stoljeća poslije Krista. Bizant kao punopravni sljedbenik careva što su premjestili vladavinu u grad na Bosporu za njih nije relevantan. Samim time ni pad Bizanta i tko ga je srušio, nisu relevantni.

Oni koji su ga srušili na čelu sa svim dotadašnjim i budućim sultanima su provalili u Europu te stvorili svoje veliko i nadmoćno carstvo. E, nekome je Krbavska bitka bila poraz a nekome pobjeda. Kao i Sisačka.

Jednom je počelo kopnuti Osmansko carstvo.U njemu je bilo moguće u velikim gradovima normalno živjeti a Sarajevo i Istanbul su primjeri suživota svih nacija i vjera jer su otvorili svoja vrata svim sposobnim ljudima, graditeljima, trgovcima i ostalim pripadnicima raznih profesija. Ali, ni Požarevački mir ni Cetina rijeka nisu ispravili brojne nepravde zuluma. Nitko danas nije kriv za to što je prije pet stotina godina bilo lakše prijeći na Islam i živjeti lagodno nego mučenički poput Dive umirati ili poput „ujaka“ franjevaca nastaviti propovijedati u tada adekvatnim „katakombama“. Baš poput prvih kršćana što su propovijedali Riječ.

A danas?

Najprije je donešena „Neretvanska deklaracija o bosanskom jeziku“. Prije psovki na račun autora teksta, jeste li je pročitali? Potom je reagirao fra Andrija Nikić u svojstvu predsjednika mostarskog „Napretka“ i HAZU-a. Prije nastavka psovki, jeste li pročitali „reakciju“? Onda je i mostarski muftija reagirao na fra Nadriju Nikića. Ako je cijenjeni mostarski Muftija mr. Salem -ef. Dedović iz reakcije fra Andrije Nikića osjetio potrebu pa reagirao na „islamofobične“ njegove izjave, onda na žalost moramo konstatirati da je pročitao reakciju fra Andrije ali nije „deklaraciju“. Ili ju je letimično pročitao. A nije pročitao ni reakciju na „deklaraciju“ od strane novinara „Oslobođenja“ koji se zove Muharem Bazdulj i koji deklaraciju oslovljava sa „ovaj bizarni dokument“. I njega bi onda trebao napasti.

Kaže deklaracija čak: „Ime jezika u Hercegovini jeste bosanski jezik“. Jeste li vi normalni? Ili, Antun Branko Šimić je pisac bosanskohercegovačkog juga. WTF? Humska ploča na narodnom jeziku, balada Hasanaginica…I niz drugih naprosto „s brda, s dola“ sklepanih činjenica koje nimalo ne utječu na to da se u dolini Neretve govori baš i samo bosanski. Takvu deklaraciju može sastaviti i učenik trećeg razreda osnovne koji obožava „Zvjezdane staze“ jer je naprosto fantastična.

Onima koji negiraju i Hrvate i hrvatsko povijesno uporište na svim prostorima na kojima su se doselili od stoljeća sedmog te tu i ostali unatoč svim nedaćama kroz povijest, a među te prostore zasigurno treba ubrojiti i cijeli tok rijeke Neretve, dovoljno je poslužiti se „bošnjačkim nacionalizmom te plesati sa svojim protivnicima u zajedničkom nacionalističkom kolu“ (Snježana Kordić).

Povijesne činjenice se mogu vrlo lako falcificirati ako se predočuju nekome tko nije u posjedu knjiga koje su pisane prije negoli je i došlo do današnjih razmirica već su pisane prije sto i više godina. Ili nekome tko ništa nije pročitao već vjeruje „vođama“ koji kazuju kako Hrvata nije ni bilo u Bosni do stoljeća 17. A takvi čak nose titulu akademika.

Bez obzira na titule i kratice ispred imena, Andrija Nikić je toliko sposoban da svojom reakcijom ne potpiri mržnju i sukob već stane iza sebe, svoje nacije i vjere i svoga „vrhovnog vjerskog autoriteta“ s činjenicama koje imaju povijesno uporište. U obrani jezika Hrvatskoga.

„Deklaraciju“ između ostalih potpisuje i institucija iz Stoca u kojem je nedavno pokrenuto ujedinjenje bošnjačkih stranaka (uključujući i multivitaminski SDP) protiv „zajedničkog neprijatelja“. Pa, gospodo, tko tu onda potpiruje vatru i otvoreno poziva na uistinu nepotreban sukob u izbornoj godini? Uistinu, nije nitko protiv ničijeg jezika, kulture, povijesnih ličnosti. Nitko osim onih što potpisuju Neretvansku deklaraciju kojom ukidaju hrvatski jezik.

E, sada, neka krenu psovke na račun autora.

Autor: Marko Čuljak
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});