fbpx

TEMA TJEDNA: Pedeset dana širokobriješke šutnje – čemu toliki strah, pa nismo u Sjevernoj Koreji?

Autor: Danijel Ivanković

ŠIROKI BRIJEG - Prošlo je 50 dana od slučaja koji trese Hercegovinu. Navršilo se 50 dana učeničke šutnje. I ne samo učeničke. Da, već toliko dugo ima kako je na rođendanskoj zabavi u Širokom Brijegu stradao mladić Mile Soldo. U protekli petak održani su i prosvjedi u ovom mjestu kao znak podrške njemu i njegovoj obitelji. Oglasila se i škola, pa i sam njegov 4.d. razred jednim Otvorenim pismom u kojem učenici negiraju kako možda dosta toga taje, kao što im mediji i javnost predbacuju!

I mediji i javnost s pravom to čine, kao što je učinila i Martina Mlinarević – Sopta jednim svojim reagiranjem, a to je naše Gimnazijalce toliko “razbjesnilo” da su spomenutim pismom pokušali Martinu staviti na stup srama, međutim nećemo to dopustiti ovdašnjoj mladosti, jer nas u današnje vrijeme, a za razliku od nekih minulih i ne tako davnih vremena, ipak ima dovoljno koji nećemo šutjeti, koji smo spremni upozoravati na sve naše negativnosti, a samim time nastojati što je više moguće sve te negativnosti iskorijeniti, pa ovom prilikom velika podrška i Mlinarević Sopti, koja ima svoje JA, koje se itekako jako i daleko čuje, a koja očigledno zbori istinu, jer ništa ne boli kao istina.

Fra Mario Knezović je u nedjelju Širokobriježanima predstavio svoju knjigu “Nisam šutio” i upravo se nešto slično nije moglo dogoditi u boljem trenutku za ovdašnji kraj kao što je naslov spomenute knjige. U ovom tekstu nećemo o sadržaju fra Mariove knjige, premda vam je po naslovu jasno o čemu je riječ. Ali naslov kao poruka je itekako jak, u širokobriješkom slučaju to bi značilo – mladi daj nemojte više šutjeti, recite što znate o ovom slučaju, olakšajte i sebi, kao i svom školskom kolegi i njegovoj obitelji, a na kraju krajeva i institucijama koje rade na rješavanju slučaja.

Svjedočili smo zadnjih dana kako je zbog nesposobnosti ekipe koja je radila istragu formiran novi tim od šest ljudi koji sada kreću s novom istragom! Zaključak je da u MUP-u ZHŽ-a imamo jako puno nesposobnih, pa bi zasigurno znatno bolje bilo da je nakon ovoga istragu preuzeo Federalni MUP, jer što ako u dogovoru policija sve ovo radi zajedno s Tužiteljstvom? Ne želimo unaprijed bilo što zaključivati, ali toliko je zanimljivih slučajeva u ovoj Županiji zadnjih godina bivalo zbog kojih građani s pravom sumnjaju u korumpiranost ovih institucija. Problem je što su građani šutjeli, ali nakon nekoliko ovih, na neki način međusobno povezanih događaja, vjerujemo da će Širokobriježani sve manje šutjeti, te na svjetlo dana hrabro i odlučno, s vjerom u Boga, iznositi istinu.

Što god vrijeme odmiče MUP ima većeg osnova da ne podnese kaznenu prijavu. Tužiteljstvo, logično, tvrdi da nema dokaza, pa ako još pokušaju zajednički utjecati na vještaka da se on izravno ne izjasni u svom nalazu, od ove istrage uistinu neće biti ništa, odnosno svi će biti čisti! A jesu li stvarno svi čisti?

Ispada da su čisti svi osim gola na igralištu, koji je, kako su govorile prve informacije, pao po glavi stradalog mladića! Treba dakle detaljno pregledati i gol i proanalizirati postoje li novije strugotine od padanja na asfalt? Također, treba vidjeti ima li gol nekakve kotače ili noge kojima se kreće, te vrši nasilje nad nedužnom širokobriješkom mladeži?

U početku je trebalo angažirati i vještaka medicinske struke kako bi se ustanovile ozljede na licu mladića, no prema našim informacijama to nije učinjeno, a bojimo se da je sada za takvo nešto prekasno.

Naše informacije od izvora bliskog prvotnoj istrazi govore kako djeca nisu išla na poligraf, a možda su ipak trebala, bez obzira imaju li ili ne 18 godina, jer situacija je iznimno specifična ili ako ih stvarno zbog te punoljetničke barijere nisu mogli na poligraf staviti mogli su djeci reći kako su neki, koji su prethodno ispitani, odmah “propjevali” te kako oni na policiji sve znaju, pa bi možda netko nešto više i rekao, no koliko znamo u ovom slučaju navodno se nisu koristili takvim metodama, iako su iste sasvim normalne u sličnim pojavama!

Tko su momci koji su vozili nastradalog mladića prema Hitnoj, koji su navodno rekli da je Mile Soldo pretučen? Znaju li to liječnici? Zašto oni šute, štite li možda nekoga? Zašto šute Soldine kolege s kojima je došao na rođendansku zabavu? Zar je moguće da od njih također nitko ništa nezna? Možda i najvažnija stvar u cijelom slučaju – posebno treba “pritisnuti” slavljenicu rođendana, jer zar je moguće da ona nezna tko je sve tu bio? I zašto je oprala džemper? Zašto ga odmah nije donijela na policiju (ili hitnu) ili predala roditeljima? Je li to uradili na vlastitu inicijativu ili po nečijem nalogu? Možda u dogovoru više osoba?

Posebno treba “obraditi” roditelja ako je on taj koji je prijavio događaj rekavši da je gol pao na Milu Soldu, jer ako se dogodilo premlaćivanje mladića i ako je sve ovo montirano taj detalj je gospodo temelj montiranja čitavog događaja? Detaljno treba analizirati sve dosadašnje iskaze i prilikom ispitivanja zaprijetiti kaznenim prijavama ukoliko ponovno slažu (pretpostavka je da u prvim iskazima svi ispitani nisu kazali istinu).

Ima još toliko toga, no zbog same istrage nije red da ovako javno držimo predavanje nekome što treba raditi, a koga narod plaća za posao koji radi (u normalnim okolnostima to nikada i ne bi činili, međutim ovo više nisu normalne okolnosti). Dapače, uvjereni smo kako oni to znaju i mogu vrlo brzo odraditi, jer pored nesposobnih ima u odgovornim institucijama i dovoljno sposobnog kadra, no drugo je pitanje zašto šute? Ljudi, nemojte šutjeti, oslobodite se straha, pa nijedan režim nije vječan. Nije bila ni Jugoslavija, a neće ni ovi koji danas vladaju. Ili ćemo i dalje u kafićima i na ulicama slušati priče kako ste dio sustava? U redu je biti dijelom sustava, ali kada čovjek vidi koliko toga ne valja u tom sustavu ne treba do kraja života šutjeti, već treba doprinositi pozitivnim pomacima u oblasti u kojoj radite. Za bolje sutra svih nas. Za bolje sutra Širokog Brijega.

Sjetite se rugla koje je posljednjih godina Široki Brijeg kao grad istrpio zbog ubojstva Vedrana Puljića, a tu je naša krivica bila puno manja nego u slučaju Mile Solde, jer smrt tog navijača dogodila se u specifičnoj situaciji, u navijačkom obračunu, odnosno huliganskom napadu na Široki Brijeg kao mjesto. Puljić je, nažalost, život izgubio prilikom naše samoobrane. Mi to u Širokom Brijegu jako dobro znamo, ali isto znamo kako je drugdje ovaj događaj apostrofiran. Danas imamo vlastite huligane, imamo slučaj “Soldo”, a nije nam sigurno nitko sa strane kriv što se sve ovo dogodilo i što se događa. Sami smo krivi. Sami “pali”, sami se “ubili”.

Autor: Danijel Ivanković

ZADNJE VIJESTI