fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

TEMA TJEDNA: SAD žestoko udara na Čovića i Dodika!

Autor: Trpimir Landek

MOSTAR - Sjedinjene američke države i nova administracija na čelu s novoizabranim predsjednikom Donaldom Trumpom maksimalno će pojačati svoje aktivnosti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj gori, Makedoniji, Srbiji te na Kosovu. Vodeća velesila je potpuno spremno dočekala početak raspada Europske unije koju je napustila moćna Velika Britanija te ostavila Njemačku i Francusku da pokušaju spasiti što se može, jer u novom geopolitičkom preslagivanju cilj je odvojiti što dalje Rusiju od Njemačke.

Dakle, ako Njemačka ne prihvati sve uvjete koje od nje traže SAD i V.Britanija naći će se u ozbiljnim problemima te joj prijeti uz ekonomski kolaps i raspad na pokrajine, od kojih će Bavarska kao katolička savezna pokrajina prva istupiti. Nakon dolaska 800.000 azilanata, te kraha koncerna VW te pada Deutsche banke vrlo lako bi se mogao desiti scenariožj da krahira Njemačka burza, te bi vrijednosti moćnih kompanija pale na nisku razinu što bi dovelo do totalnog kolapsa.

Trumpova administracija će pojačati izgradnju novih kapaciteta NATO-saveza kako bi se otklonila prijetnja od Putinove Rusije, a nakon Ukrajine i organizirane pobune na Krimu sve članice NATO-a su svjesne da za vlastitu obranu moraju izdvajati više novca te prihvatiti činjenicu da su bez moćne američke vojske slabi.

Kako je Ruska strategija usmjerena u smjeru izlaska na toplo more, odnosno na Jadran, te činjenica da Milorad Dodik i Dragan Čović u tom procesu odani Putinovi saveznici, odgovor SAD-a je bio odlučan te je pokrenut proces rušenja Dodika koji svakim danom gubi potporu u Republici Srpskoj a izborom Aleksandra Vučića koji je glavni kandidat za predsjednika Srbije, ubrzat će, te je samo pitanje hoće li završiti zatvoru i kada.

Sudbina Dragana Čovića ovisi o dva faktora. Prvi je, da li se može spasti od sankcija koje će mu udariti SAD, a drugi je pitanje do koje su mjere gotove razne istrage i koliko je optužnica spremno, te da li ima šanse da se spasi od zatvora. Nameće se pitanje da li Čović ima snage da se odmakne od Dodika i Rusa, jer treba imati na umu da je ostao na čelu HDZ-a upravo zahvaljujući Dodiku i Tadiću koji su ga zaštitili od udara tada moćnog Ive Sanadera. U to je teško povjerovati jer je Čović proizvod rusko-srpske tajne službe, pa pretpostavljamo da su mu ruke svezane.

Nakon što se otkrilo da iza uhićenja heroja Posavine stoje zajedno Čović i Dodik, te činjenice da je njihovo hapšenje vodio drugi čovjek SIPA-e Đuro Knežević koji je član HDZ-a i kadar Borjane Krišto te da je zahvaljujući Bakiru Izetbegoviću spriječeno uhićenje hrvatske petorke iz Žepča na čelu s generalom Dragom Dragičevićem koju je dvojac Dodik-Čović htio iskoristiti da bi se zaoštrili odnose s Bošnjacima te ih preventivno optužiti s ciljem da dođe do usijanja tenzija između tri naroda kao i rušenja Daytonske Bosne i Hercegovine.

Nakon ulaska Crne Gore u NATO, te pokušaja rušenja demokratske vlasti i pripreme atentata na Milu Đukanovića za što su osumnjičena dvojica operativaca ruske tajne službe GRU, Bosna i Hercegovina poprima sva obilježja hibridnog rata između Rusije i SAD, te činjenice da NATO ne smije ni po koju cijenu dozvoliti izlazak Rusije na toplo more, odnosno luku Ploče, a čini se da toga nije bio svjestan Dragan Čović. Čović, opijen lagodnim životom u svojoj mostarskoj vili vrijednoj 5 milijuna eura i moći nije bio svjestan da je postao glavni neprijatelj SAD i Velike Britanije koje nominalno upravljaju sjevernoatlantskim savezom (NATO), te osoba koja će vrlo brzo završiti svoju političku karijeru.

Slijedi li uhićenje Glasnovića i Filipovića?

Prije desetak dana je najavljena optužnica protiv hrvatskih generala Glasnovića i Miljenka Filipovića zbog ratnih zločina na Kupresu te se uskoro očekuje podizanje optužnice za Mrkonjić. Kako je svim hrvatskim braniteljima postalo jasno da je u Kupreškom procesu cilj general Glasnović koji među Hrvatima u Bosni i Hercegovini uživa ogroman ugled te da je on jedini u stanju pobijediti na izborima Dragana Čovića, stupio je na scenu ruski dvojac Čović-Dodik te po već uhodanoj šemi viđenoj u slučaju Orašje, a to je politička eliminacija generala Glasnovića kako se više ne bi mogao kandidirati u na izborima u BIH. Iako je bio na predzadnjim parlamentarnim izborima tek na sedmom mjestu deklasirao je preferencijskim glasovima Božu Ljubića koji je bio prvi na listi, dok je na zadnjim izborima imao svoju listu te gotovo pobijedio HDZ i Čovića. Da stranačka mašinerija Dragana Čovića nije nadopisivala glasove u Sarajevu, Tuzli i Banjaluci, general Glasnović bi imao dva zastupnika u Hrvatskom saboru a Čović samo jedan.

Jedna od ključnih osoba za razne perfidne igre i osoba od velikog povjerenja Dragana Čovića je glavni inspektor OSE Damir Bevanda, koji je vrlo aktivan u pripremi realizacije optužnica za Kupres i Mrkonjić. Čudno je da je imenovan na mjesto glavnog inspektora OSE iako za to nema zakonom propisanu stručnu spremu, jer je on po zanimanju diplomirani kriminalist a zakon propisuje da na to mjesto imenovana osoba mora imati pravni fakultet, te se postavlja pitanje tko je sve kriv za ove propuste. Pitanje je hoće li itko odgovarati za ovo kazneno djelo, no Bevanda će morati odgovarati za pisanja raznih anonimnih prijava protiv poduzetnika u Srednjoj Bosni i Hercegovini koje sam sebi piše te onda šalje operativce koji te ljude maltretiraju te tako krši zakon. Nakon toga poduzetnici traže i mole Čovića za pomoć te upućuju i plaćaju razne „donacije“.

Vrijeme koje je pred nama pokazat će da li je diktatorski model vladanja i vođenja politika koji sistemski provode Dragan Čović i Milorad Dodik gotov, no prema dobro obaviještenim izvorima taj je proces pri kraju, samo je pitanje vremena ili dana kada će rusko-srpski dvojac otići u ropotarnicu povijesti. Poput njih dvojice, Slobodan Milošević nije razumio i poznavao zakonitosti složenih međunarodnih i geopolitičkih zakona, te je neslavno završio.

Autor: Trpimir Landek
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});