fbpx

Todorić bi mogao iza rešetaka provesti 10 godina

Autor: Index.hr

ZAGREB - Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, Prijevara u gospodarskom poslovanju, Povreda obveze trgovačkih i poslovnih knjiga, Povreda prava vjerovnika u gospodarskom poslovanju, Pogodovanje vjerovnika i Pranje novca, sve su to odredbe Kaznenog zakona koje govore o prevarama u gospodarstvu, a koje bi sutra mogle zahvatiti odgovorne osobe u Agrokoru, od Upravnog do Nadzornog odbora te, posebno, Ivicu Todorića. Za sve članke zakona predviđena je kazna zatvora.

Za početak do deset godina zatvora

Naime, izvanredni vladin povjerenik Ante Ramljak spomenuo je danas kako je prijavio DORH-u odgovorne osobe iz Agrokora, ne navodeći detalje prijave. Analizom Ramljakovih izjava pokušali smo istražiti za što bi se sve mogli teretiti Todorić i njegovi ljudi.

Za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju predviđena je kazna zatvora od minimalno šest mjeseci do deset godina. Za prevaru u gospodarskom poslovanju također je predviđeno šest mjeseci do deset godina.

Prikrivanjem stvarnog stanja do dugodišnjeg zatvorskog staža

“Tko u gospodarskom poslovanju s ciljem da pravnoj osobi koju zastupa ili drugoj pravnoj osobi pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, stoji u Zakonu u kojem se dodaje da ovisno od štete ovisi i zatvorska kazna od jedne od deset godina.

Sasvim sigurno će se odgovorne osobe teretiti po Članku 248 koji govori o Povredi obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Nered u poslovnim knjigama mogao bi ga skupo stajati

“Tko ne vodi trgovačke knjige ili poslovne knjige koje je po zakonu obvezan voditi, ili ih tako vodi da je otežana preglednost poslovanja ili imovinskog stanja, ili trgovačke ili poslovne knjige, ili poslovne isprave koje je obvezan čuvati uništi, prikrije, u većoj mjeri ošteti ili na drugi način učini neuporabljivim”, stoji u Zakonu, a kazna je do tri godine zatvora. Kazna je eventualno manja ako se dokaže da je prekršaj počinjen iz nehaja. Računovodstvena korekcija u Todorićevom slučaju mjeri se u milijardama.

Isto tako, govori se da je Todorić svojom politikom doveo do prezaduženosti tvrtke, kao i da je moguće da postoji i neki od fiktivnih ugovora. Ako je to moguće dokazati, obitelj Todorić te ostale odgovorne osobe hvata i članak 249 koji govori o povredi prava vjerovnika u gospodarskom poslovanju.

Izazivanje prezaduženosti

“Tko u gospodarskom poslovanju sljedećim radnjama izazove prezaduženost ili nesposobnost za plaćanje ili u stanju prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje koja prijeti ili je nastupila:1. prividno ili besplatno prenese imovinu na trgovačko društvo koje je osnovao sam ili s drugim, ili na drugi način cijelu ili dio imovine koja bi činila stečajnu masu prividno proda, optereti bez odgovarajuće protučinidbe, besplatno ustupi, ošteti, uništi ili učini neupotrebljivom, 2. zaključi fiktivni ugovor ili prizna nepostojeću tražbinu, 3. ne vodi trgovačke ili poslovne knjige koje je dužan voditi ili ih prikrije, uništi, ošteti, preinači ili ih tako vodi ili izradi završni račun da se ne može utvrditi ili je znatno otežano utvrđivanje njegova imovinskog stanja, 4. u suprotnosti s urednim i savjesnim gospodarenjem umanji imovinu koja bi činila stečajnu masu ili prikrije imovinsko stanje”, stoji u zakonu te je predviđena kazna od šest mjeseci do pet godina.

Pranje novca

Dio ljudi u Agrokoru može se teretiti i po članku 265 koji govori o pranju novca.

“Tko imovinsku korist ostvarenu kaznenim djelom uloži, preuzme, pretvori, prenese ili zamijeni u cilju prikrivanja njezinog nezakonitog podrijetla, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, stoji u Zakonu

Autor: Index.hr

ZADNJE VIJESTI