fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

TOMA GROBAR: “Mi luđacima zovemo one koji mrze Bošnjake i Hrvate”

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić obratio se na predsjedničkom panelu u okviru Summita 100 koji se održava u Sarajevu.

“Danas je u Europi trend da se aplauz dobije na euroskepticizmu. Moramo Boga moliti da EU ne raspadne. Kada bismo htjeli, mogli bismo prevazići sve probleme. Kriza EU je višeslojna i nije samo kriza proširenja”, kazao je Nikolić.

Dodao je da se od ranije osjeti velika želja Brisela “da bude glavni grad Europe”.

“Osjetila se velika želja Bruxellesa da bude glavni grad Europe. Sad mi razdvojeno idemo u Europsku uniju i svako sa njom ima svoje probleme. Ništa Srbiji ne znači da uđe ako ne uđu svi ostali susjedi”, dodao je.

Kazao je da sve zemlje regiona moraju zajednički nastupiti na putu prema EU.

Nikolić je također kazao da je pomirenje ključni pojam i da Srbija ne želi u NATO jer ne želi rat.

“Gdje ćemo ako se ponovo posvađamo? Ja ne želim u NATO jer ne želim da Srbija ikad više ratuje, a mislite da onaj tko uđe u NATO neće ratovati?”.

Što se tiče privrednih problema, kazao je da u tom kontekstu treba dovesti predsjednike vlada i pitati ih zašto prave probleme jer to ne rade predsjednici država.

Nikolić je dodao kako još “mi nismo dostigli da budemo tako povezani da surađujemo jedni s drgugima” dodajući kako Srbiji problem predstavlja priznavanje Kosova.

„Mi smo mali i moramo da se prilagođavamo i istoku i zapadu. Dok smo na tom putu mi ćemo napredovati. Mislim da ne bi trebali jedni drugima podmetati nogu“, rekao je Nikolić.

On je ponovio kako Srbija nema probleme ni sa kim u svijetu, a tako ne ni na Balkanu.

„Srbija nikada neće prava napasti i optužiti, ali mi se moramo odbraniti. Nije naša slabost što ponekad prešutimo komšijama kad nam načine zlo. To je snaga“, kazao je Nikolić.

On je dodao da Srbijanci luđacima smatraju one koji kažu da mrze Hrvate i Bošnjake te da takva osoba nikada neće dobiti izbore.

“Ja vas pitam je li tako u drugim državama”, rekao je Nikolić.

Nikoliću je ovo prva posjeta Sarajevu otkako je izabran za predsjednika Srbije.

Nikolić je u Sarajevu razgovarao sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom o unapređenju bilateralnih odnosa dvije zemlje, posebno na ekonomskom planu.

Pahor je istakao da će Slovenija nastaviti da pruža podršku Srbiji na putu ka Europskoj uniji i dodao da je spremna da pomogne prilikom usklađivanja zakonske regulative i propisa tokom procesa pridruživanja, navodi se u priopćenju.

Nikolić je naveo je da je saradnja dve zemlje izuzetno dobra i podvukao da je Slovenija važan vanjskotrgovinski partner Srbije.

On se zahvalio Sloveniji za podršku ističući kako Slovenija nije sebičan član EU. Zaključio je kako napredak nije napravljen te kako se lideri trebaju sastajati da urade nešto, a ne da budu viđeni.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});