fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Traganje za istinom:Obdukcijom tijela Safeta Prazine utvrđene povrede grudnog koša i abdomena

Autor: Patrija

SARAJEVO - Danas je na sarajevskom mezarju Vlakovo u Aleji veterana obavljena dženaza i ukop 42-godišnjeg Safeta Prazine. Iza njega ostale su supruga i kćerkica.

Prazina je bio radnik firme „Terming“. Radeći na gradilištu na Ilidži, on je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, u ponedjeljak 23. svibnja pao sa sedmog kata i zadobio teške povrede. Isti dan Prazina je preminuo na UKCS, piše novinska agencija Patria.

Da li je život ovog mladog čovjeka mogao biti spašen da se adekvatno reagiralo, i da nisu po željama direktorice UKCS dr. Sebije Izetbegović uvedene „eksperimentalne procedure“, prema kojima se ponedjeljkom i petkom hitni slučajevi ne voze na KUM UKCS, već na Urgentni odjel Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, a potom ako tamo ljekari procijene da je to baš nužno, pacijenti se tek onda mogu voziti na UKCS.

Kako smo već pisali, pet sati trajala je drama u ponedjeljak 23. svibnja. Prazina je prvo sa teškim povredama sa Ilidže prevezen do Opće bolnice, gdje mu je kirurg na Urgentnom odjelu pružio ljekarsku pomoć i obavio određene medicinske zahvate. No, procijenjeno je da se radi o teškim povredama opasnim po život, te je nesretni mladi čovjek prevezen na KUM.

Tamo ga je primio i pregledao dežurni kirurg, koji je uputio da ga voze na Radiologiju gdje su mu obavili CT glave. Kada je vraćen, abdominalni kirurg koji se zatekao u tom trenutku na hodniku shvatio je da Prazina mora biti hitno operiran. No, nije dočekao operaciju. Preminuo je čim su ga stavili na operacioni sto. Ova petosatna drama odvijala se od 12,30 do 18,30 sati, iako su u šturim medijskim izvještajima navodi da se nesreća na Ilidži dogodila u 15 sati, a da je Prazina preminuo nakon operacije abdomena u toku noći.

– Tužiteljstvo Županije Sarajevo formiralo je predmet o nesreći na gradilištu na Ilidži. Čeka se nalaz građevinskog vještaka. Također, čeka se i nalaz obdukcije tijela stradalog Prazine, koju je zatražio tužitelj – rekla je za NAP Azra Bavčić, glasnogovornik Tužiteljstva ŽS.

Kontaktirali smo i vještaka, specijalistu sudske medicine Hamzu Žuju, koji je radio obdukciju tijela Safeta Prazine.

– Nemam tu što reći. Tu je bila povreda trbuha i grudnog koša, rekao je Žujo.

Na pitanje da li je od tih povreda nastupila smrt, Žujo je kazao da nam samo to može reći.

Zbog čega je dežurni kirurg na KUM-u procijenio da se uradi CT glave, a ne da se obavi hitni operativni zahvat abdomena znog unutrašnjeg krvarenja, za koje je i vještak utvrdio obdukcijom tijela da su tu bile povrede, pitanje je na koje će odgovor u cilju otkrivanja istine o smrti 42-godišnjaka morati dati direktorica Izetbegović.

Ona je danas novinarki Patrije rekla da prvi put čuje za petosatnu dramu koja se odvijala u slučaju Safeta Prazine, što je poznavajući njen način rada i kontrole nad svim i svačim na UKCS, u najmanju ruku čudno da je ona neinformirana.

Sedam pitanja za menadžment UKCS

Upravo zbog istine koju na prvom mjestu zaslužuje porodica Prazina, a potom i javnost, novinska agencija Patria uputila je sedam pitanja menadžmentu UKCS.

1). U koliko sati je dana 23. svibnja 2016. godine na KUM UKCS dovezen teško povrijeđeni radnik?
2.) Kako se zove dežurni kirurg koji ga je primio i pregledao?

3.) Zbog čega je dežurni kirurg i pored nalaza koje je dobio od kolega iz Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ odlučio da teško povrijeđenog radnika uputi na Radiologiju da mu se uradi CT glave?

4.) Kako se zove abdominalni kirurg koji je intervenirao i tražio da se teško povrijeđeni radnik hitno vozi u operacijsku salu?

5.) Zašto je objavljena informacija u medijima da je teško povrijeđeni radnik operiran, kada je nesretni čovjek preminuo i prije nego je počela operacija?

6.) U koliko sati je teško povrijeđeni radnik preminuo?

7.) Da li će biti provedena interna istraga o ovom slučaju?

Autor: Patrija
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});