fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Tužiteljstvo traži raspisivanje tjeralice za Jelićem

Autor: Dnevni avaz

MOSTAR - Zlatan Mijo Jelić nije se pojavio u Sudu Bosne i Hercegovine, gdje se trebao izjasniti o krivnji za zločin protiv čovječnosti počinjen u Mostaru. "Jelić nije obaviješten o današnjem ročištu, niti je primio poziv Suda. Ja sam mu kazao da je danas izjašnjenje, ali njemu službeni poziv nije uručen", kazao je Fahrudin Ibrišimović, branitelj Zlatana Jelića.

Zbog nedolaska, Tužiteljstvo BiH je zatražilo da mu se odredi pritvor te da se za ovim umirovljenim generalom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) raspiše međunarodna tjeralica.

“Jelić je pobjegao iz BiH, on je nedostupan našim organima gonjenja. Znamo po podacima hrvatskog Interpola da Jelić živi u Zagrebu, da nakon rata nema prijavljeno prebivalište u BiH te da se, kako vidimo iz medija, slobodno šeta između dvije države – kazala je tužiteljica Remzija Smailagić. Odbrana se usprotivila zahtjevu o raspisivanju tjeralice.

“To je nemoguće jer Jelić živi u Hrvatskoj, ima državljanstvo ove zemlje i traži da se predmet ustupi pravosuđu Hrvatske”, kazao je Ibrišimović.

Tužiteljstvo se usprotivilo prijedlogu da se predmet ustupi Hrvatskoj tvrdeći kako je dosadašnja praksa pokazala da Hrvatska ili odbacuje optužbe ili predmeti godinama stoje u ladicama. Zlatan Mijo Jelić je optužen za zločin počinjene nad bošnjačkim civilima u Mostaru.

Optužnicu protiv njega, Sud BiH je potvrdio sedmog siječnja ove godine, a na temelju istrage koja je protiv njega započeta u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Autor: Dnevni avaz
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});