fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

TUŽNE SCENE ISPRED KCUS-A: Ovo nema ni u Ruandi

Autor: Dnevni avaz

SARAJEVO - Ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jutros se odvijala drama neviđena u novijoj povijesti zdravstva. Naime, zbog suludih ideja i mjera štednje menadžmenta KCUS-a, s direktoricom Sebijom Izetbegović na čelu, nijedan od tri aparata za zračenje ne radi.

Zbog toga je za gotovo 150 pacijenata napisano otpusno pismo što su oni odbili te su izašli ispred Klinike na proteste tražeći pravo na normalno liječenje. Sve je okončano tako što su ih zaštitari utjerali u Kliniku, a doktori obećali da će riješiti probleme.

U krugu Klinike tako su se mogle vidjeti pacijentice na rubu snaga, koje plačući traže osnovno ljudsko pravo – pravo na život i liječenje.

Jedna od njih Zdenka Bisker kazala nam je da je sve što se dešava na KCUS-u kršenje ljudskih prava.

– Ovo nema nigdje, ovo nema ni u Ruandi. Mislila sam da živim u civiliziranom svijetu. Danas sa 66 godina prvi put sam se uvjerila da sam pogriješila što volim ovu državu, da sam pogriješila što sam ostala ovdje i što sam zadržala djecu ovdje. Ovo je sramno – kazala je ona.Đ

– Osjećam se grozno. Mene vozaju u kolicima, sama ne mogu. Došla sam da se liječim, a ne tek onako.

Kada sam išla na Komisiju rekli su mi da moram obavljati terapije, a ja sam pristala i ostala. Liječim se od tumora. Operirana sam i već sam primila tri unutarnje i tri vanjske terapije i sada se aparat pokvario – rekla je pacijentica Hadžirka Škiljen.

Autor: Dnevni avaz
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});