fbpx

U lipnju sastanak Venecijanske komisije i bh. političara

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Venecijanska komisija održat će početkom lipnja sastanak sa predsjednicima političkih stranaka u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, rečeno je nakon današnjeg sastanka članova ovog tijela Savjeta Europe sa ekspertima političkih stranaka iz Federacije BiH, koji je održan u zgradi Delegacije EU u Sarajevu.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović izjavio je da se nakon trodnevnih razgovora sa predstavnicima Venecijanske komisije sužava krug spornih pitanja koja treba da budu riješena u BiH.

Precizirajući da se problem sveo isključivo na federalni Dom naroda i popunjavanje delegata u tom domu, Džaferović je istakao da su to pitanja koja treba da budu riješena na nivou predsjednika političkih stranaka i eksperata Venecijanske komisije.

“Bilo bi normalno da se izborni zakon mijenja prije izbornog procesa, ali u BiH nije isključeno da se to radi i kad se otvori izborni proces”, rekao je Džaferović novinarima.

Zoran Mikulić iz SDP-a rekao je da su članovi Venecijanske komisije detektirali probleme i sačinili okvir koji bi trebalo da posluži da se dođe do zakonskog rješenja ove krize.

“Rješenje je u svakom slučaju na domaćim parlamentarcima”, dodao je Mikulić.

Prema njegovim riječima, problem je moguće riješiti entitetskim zakonom na nivou Federacije BiH, kao što i Republika Srpska ima svoj izborni zakon po kojem postupa Centralna izborna komisija BiH.

Predstavnik DF-a Damir Bećirović rekao je da je današnji sastanak poslužio kao rekapitulacija onoga što je urađeno proteklih nekoliko mjeseci i dodao da će ovaj proces biti nastavljen sastankom političkih lidera početkom juna.

“Čuli smo neke stvari i neka pojašnjenja i iz samog mišljenja Venecijanske komisije sadržana u odluci u predmetu `Božo Ljubić`”, precizirao je Bećirović, navodeći da je rečeno da se ovaj problem može riješiti na nivou entiteta.

On je podsjetio da već postoji zakon koji su predložili SDP i DF, što vidi kao jedno od rješenja.

Bećirović je dodao da, ukoliko CIK bude donosio bilo kakve odluke, one ne mogu biti mimo Ustava FBiH, odnosno minimalne zastupljenosti po popisu stanovništva iz 1991. godine.

Damir Arnaut iz SBB-a najavio je da će tjedan koja počinje 4. lipnja biti obilježena serijom sastanaka sa liderima političkih stranaka.

“Ono što je dobro za nas jeste da je Venecijanska komisija uspostavila jedan okvir s obzirom na činjenicu da je na prošlom sastanku diskusija išla preširoko”, smatra Bećirović.

Konstatirajući da još postoje različita tumačenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Izbornim zakonom, Lidija Bradara iz HDZ-a BiH ocijenila je korisnim sastanke sa Venecijanskom komisijom, koja ima savjetodavnu ulogu.

“U svakom slučaju korisno je da imamo taj okvir i pregled u kojem prostoru se kreću i ostale stranke u BiH”, rekla je Bradara, ističući da odluka Ustavnog suda govori o legitimnom predstavljanju naroda, što svaka stranka vidi na svoj način.

Nakon sastanka sa ekspertima političkih stranka, delegacija Venecijanske komisije danas bi trebalo da se sastane sa predstavnicima Ustavnog suda i rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI