fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

U posljednjih 10 godina RS uvećala dug za 100 posto!

Autor: Slobodna bosna

BANJA LUKA - Republika Srpska je danas izvršila prvu emisiju obveznica na međunarodnom financijskom tržištu u ukupnom iznosu od 168,3 milijuna eura, priopćenoje iz entitetskog Ministarstva financija, koje je ranije priopćili da će emitirati obveznice u iznosu od 200 milijuna eura.

Obveznice, čiji planiran iznos emisije je bio 200 milijuna eura, prodate su po kamatnoj stopi od 4,75 posto na godišnjem nivou, što je za jedan postotak nepovojnije od kamatne stope na domaćem tržištu.

– Knjiga investitiora za primarnu emisiju zatvorena je sa današnjim danom na gore navedeni iznos. Listiranje obveznica će biti na Bečkoj burzi, a emisija je izvršena u skladu sa pravom Republike Austrije, dok će uplata sredstava biti izvršena 28.lipnja – precizirali su iz Ministarstva financija RS-a.

Entitetska vlada je, kako se dodaje, ovom emisije osigurala diverzifikaciju izvora financiranja, smanjila rizik od neizvijesnosti financiranja, te omogućila kvalitetnije planiranje i izvršavanje budžetskih priliva i na taj način omogućila potpunu sigurnost izvršavanja svih budžetskih rashoda i izdataka.

Ministar financija RS Zoran Tegeltija rekao je ranije novinarima da će izlazak Republike Srpske na međunarodno financijsko tržište sasvim sigurno biti nešto skuplji, nego da obveznice emituje na domaćem tržištu.

„Na domaćem tržištu nismo mogli prikupiti svih 200 milijuna eura. Izlazak na međunarodno tržište za nas je i finansijsko i političko pitanje. Mislim da smo izabrali dobar trenutak kada ćemo to uraditi i očekujem da ćemo prodati obveznice u onom obimu u kojem smo i planirali“, rekao je Tegeltija.

Prema službenim podacima, prosječna kamantna stopa po kojoj se RS zaduživala na domaćem tržištu iznosila je 3,75 posto a na novu pozajmicu od oko 337 milijuna KM, manji entiet je uzeo po kamati od 4,75 posto na godišnjoj razini.

U Vladi RS-a tvrde da su zadovoljni uvjetima novog zaduživanja, čak tvrde da je manji entiett napravio veliki uspjeh jer se uspio zadužiti na međunarodnom tržištu kapitala, čime zapravo pokušavaju prikriti notornu činjenicu da manji entitet klizi u živi pijesak dužničkog ropstva. Naime, prihodi od poreza u oba entiteta osjetno su porasli u 2017. godini, zbog čega je Vlada Federacije BiH odustali od planirane emisije trezorskih zapisa i obveznica u iznosu od oko 170 miliona KM. Očekivali se da i RS isto tako smanji svoje bezglavo zaduživanje.

U posljednjih 10 godina, ukupni dug Republike Srpske uvećan je 100 posto! Na kraju 2008. godine, ukupni dug RS (vanjski i unutrašnji) iznosio je 2,9 milijardi KM, a trenutno iznosi 5,4 milijarde KM, ne računajući novih 400 milijuna KM duga po osnovu emisije dugoročnih obveznica na Bečkoj burzi.

Mjereno po glavi stanovnika, svaki građanin manjeg bh. entiteta trenutno je po osnovu vanjskog i unutrašnjeg duga RS-a zadužen za 4.320 KM, što je skoro duplo više od zaduženosti građana Federacije BiH koji po istom osnovu duguju 2.500 KM.

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});