fbpx

U ZE-DO kantonu potrebno pod hitno izglasati Lex Specialis za doktore medicine!

Autor: Hasan Kreho

ZENICA - Kao građanski aktivista i korisnik zdravstvenih usluga u Kantonalnoj bolnici Zenica želim na ovaj način iz najboljih namjera upozoriti i javnost i delegate u Skupštini Ze-do kantona na esencijalni problem odlaska doktora iz Ze-do kantona i iz Kantonalne bolnice Zenica na što mora Skupština Ze-do kantona reagirati i po skraćenoj proceduri izglasati zakon: Lex specialis Zakon za doktore medicine u Ze-do kantonu i Kantonalnoj bolnici Zenica.

Navedeni zakon bi za doktore specijaliste odredio povećanu osnovnu plaću za najmanje 300% u narednih deset godina tj. do 2028. kao podrška ostanku doktora medicine u Ze-do kantonu i Kantonalnoj bolnici Zenica.

Postojeći i službeno objavljen broj od 731 doktora medicine u Ze-do kantonu (službeni podatak za 2016. godinu) je na 385.067 stanovnika Ze-do kantona malo.

Kako se približiti broju od 350 doktora medicine u Europskoj uniji na 100.000 stanovnika kada mi u Ze-do kantonu nismo u stanju zaustaviti odlazak postojećeg doktorskog kadra?????

Posebno želim istaknuti da su doktori specijalisti u Kantonalnoj bolnici Zenica maksimalno angažirani pa čak i preko standardnih normi rada i dežura.

Angažiranje doktora specijalista koji su u mirovini je kratkoročna mjera koja nije dovoljna u ovome teškom stanju zdravstva Ze-do kantona.

Odlazak doktora specijalista iz Kantonalne bolnice je sada najveći problem u zdravstvu Ze-do kantona i nadležni moraju reagirati stimulativnim mjerama u obliku Lex specialis zakona kao izraz senzibilnosti zakonodavne vlasti i osnivača a sve u interesu građana kao pacijenata.

Sadašnja situacija je surova istina da su plaće doktora izuzetno male i da su jedan od osnovnih razloga odlaska doktora specijalista iz Zenice pa bi ovaj prijedlog bio prijeko potrebna mjera u interesu i pacijenata i doktora specijalista u Ze-do kantonu s posebnom pozornošću na Kantonalnu bolnicu Zenica.

Financijska sredstva se mogu i moraju pronaći za ovaj Lex specialis zakon s većim angažmanom zakonodavne i izvršne vlasti u smislu naplate i ako treba povećanjem izdvajanja za zdravstvenu zaštitu zaposlenih.

Sadašnja izdvajanja u Ze-do kantonu za zdravstvenu zaštitu moraju biti veća da bi imali suvremeniju opremu za dijagnostiku i veći broj specijalista doktora.

Ovo je pravi trenutak da se urgetno počne i više i bolje ulagati u zdravstvo Ze-do kantona tj. u kadrove i specijalističku opremu jer svi smo mi kao ljudi danas ili sutra pacijenti koji će tražiti izlječenje.

Autor: Hasan Kreho

ZADNJE VIJESTI