fbpx

Uhićene tri osobe osumnjičene za pranje 1,5 milijuna KM

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Tužiteljstvo Županije Sarajevo nakon slučaja Zadruga u okviru kojeg se već dva mjeseca obavljaju pretresi i uhićenja u više gradova u BiH, formiralo je novi predmet pod nazivom Zadruga 2, a u okviru koje su osumnjičeni obuhvaćeni slučajem operirali na identičan način kao u prvobitnom slučaju.

U akciji koja je jučer provedena uhićene su tri osobe koje se sumnjiče za ista krivična djela i to organizirani kriminal, zloupotreba položaja i pranje novca.

Iz Tužiteljstva KS je potvrđeno da su uhićene tri osobe i da im je određeno 24-satno zadržavanje nakon kojeg će se odlučiti o daljnjim mjerama koje će se protiv njih poduzeti.

Uhićeni su suvlasnici Agencija za posredovanje u zapošljavanju Witram i jedan posrednik. Oni su putem fiktivnih ugovora koje su sklapali preko agencije Witram “oprali” više od 1,5 milijun KM.

Prvoosumnjičeni u slučaju Zadruga su bračni par Enisa i Sanel Đalić, a na teret im se stavlja da su oprali više od 50 milijuna KM. Oni su registrirali agencije za posredovanje u zapošljavanju “Eslider” i “Leading” (radila do rujna 2016. godine) uz pomoć su kojih izvlačili gotov novac iz firmi svojih klijenata.

To su radili tako što su falsificirali uvjerenja sa fakulteta koja potvrđuju da su osobe na koja su uvjerenja glasila studenti i đaci, a s ciljem da prikažu kako njihova agencija ima članove/kandidate za zaposlenje. Potom su s ostalim osumnjičenima navodno sklapali ugovore o pružanju usluga na imena studenata i đaka, a koje zapravo nikada nisu pružene.

Klijenti Đalića su putem svojih firmi uplaćivali novac na račun agencija za navodne usluge, a oni su taj novac skidali s računa firme i vraćali osumnjičenima, uz proviziju od osam do 10 posto.

Witram je, kako se saznaje, radio na identičan način.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI