fbpx

UHIĆENJA PO HERCEGOVINI: Zbog Dretelja nova istraga protiv HVO-ovaca

Autor: Karlo Lovrić

LJUBUŠKI - Vijest o novom uhićenju pripadnika HVO-a, ali ovaj put zbog optužbi za zločine nad Srbima, potresla je Hercegovinu.

U kratko vrijeme nakon što su medijski prostor punile vijesti o optužnici protiv generala Zlatana Mije Jelića, predstavnici pravosudnih institucija danas su naložili akciju u kojoj su policijski službenici SIPA-e na području Ljubuškog, Širokog Brijega, Čapljine i Mostara slobode su lišili pet osoba osumnjičenih za ratne zločine.

Slobode su lišeni osumnjičeni Miroslav Hrstić iz Ljubuškog, Ivan Medić iz Ljubuškog, Miljenko Nogolica iz Čapljine, Jadranko Martinović iz Širokog Brijega, te Tonćo Rajić iz Mostara. Ove su osobe pod istragom zbog događaja u logoru Dretelj kod Čapljine, a kako su priopćili iz Tužiteljstva BiH, oni se sumnjiče da su u svojstvu pripadnika HVO-a i HOS-a, u logoru Dretelj na području općine Čapljina 1992. godine, vršili uhićenja, premlaćivanje, mučenje i pljačkanje imovine stanovništva. S druge pak strane trojica osumnjičenih terete se i za silovanje ženskih osoba srpske nacionalnosti.

Navedeni uhićeni terete se da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva te će u zakonskom roku biti predati Tužiteljstvu BiH, gdje će ih postupajući tužitelj ispitati u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjere zabrane u skladu sa zakonom.

Ovo uhićenje dolazi u trenutku kada je javnost u Hercegovini uznemirena podacima o broju uhićenja pripadnika HVO-a koja su obilježila proteklu godinu. Naime, u 2015. godini uhićeno je čak 18 pripadnika HVO-a, a kroz nekoliko odvojenih predmeta terete se za zločine nad Bošnjacima u Hercegovini.

Oono što zabrinjava udruge proizišle iz Domovinskog rata u određenim predmetima konstantno se provlači teza o udruženom zločinačkom poduhvatu kao i ona o sustavnom napadu na civilno stanovništvo što, smatraju u udrugama, vodi ka kolektivnom optuživanju HVO-a. Inače, podizanje optužnice protiv Zlatana Mije Jelića, kao i ranije optužnice protiv pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, te u konačnici nepravomoćna presuda protiv Jadranka Prlića i ostalih čelnika Herceg-Bosne i HVO-a pokazuje kako se konstantno primjenjuje ista kategorizacija o sustavnom napadu na civilno stanovništvo.

Autor: Karlo Lovrić

ZADNJE VIJESTI