fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Umirovljenici najavljuju prosvjede

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Izvršni odbor je odlučio da ukoliko se na prvoj sjednici Doma naroda ne usvoji Zakon o mirovinskog i invalidskom osiguranju, organizira masovne i sveobuhvatne prosvjede širom Federacije BiH, naveli su iz Saveza udruga umirovljenika.

Problematika Prijedloga zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koji još uvijek nije dobio podršku u Domu naroda Parlamenta Federacije, i dalje izaziva brojne nesuglasice između ključnih partnera, a najveći spor i dalje je oko visine općeg boda na osnovu kojeg bi se buduće mirovine izračunavale.

S druge pak strane neusvajanje zakona izazvalo je i reakcije predstavnika umirovljenika koji ovaj put najavljuju prosvjede. Naime, na Izvršnom odboru Saveza udruga umirovljenika/penzionera u Federaciji BiH zatražili su od Doma naroda federalnog Parlamenta da na prvoj idućoj sjednici usvoji novo zakonsko rješenje o MIO. Iz Saveza su poručili kako i pored njihove želje da se “opravdani zahtjevi penzionera/umirovljenika rješavaju na zakonit način u okviru institucija sistema, očito ne ide”.

Traže povećanje mirovina

– Izvršni odbor je odlučio da ukoliko se na prvoj sjednici Doma naroda ne usvoji Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju, organizira masovne i sveobuhvatne prosvjede širom Federacije BiH, naveli su iz Saveza te dodali kako, prema informacijama iz njihovih županijskih organizacija, prosvjedima će se priključiti svi koji podržavaju njihove zahtjeve.

Mehmedalija Rapa, potpredsjednik Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH pojasnio je kako postojeći Zakon destabilizira fond.

– Ako bi se ovako nastavilo, do nove bi godine tko zna što bi bilo s mirovinama. Ako Parlament na svojoj prvoj sjednici ne donese zakon mi sazivamo sjednicu Izvršnog odbora i zakazujemo prosvjede u rujnu, kazao je on.

S druge strane također podsjeća kako je skupština Saveza donijela zaključke u kojima se traži hitno povećanje mirovina za 10 posto i to od 1. kolovoza, kazavši kako je razlog katastrofalna situacija u kojoj se umirovljenici nalaze.

Otkloniti diskriminaciju

U kontekstu Prijedloga zakona o MIO/PIO treba naglasiti kako postoje strahovi prema kojima bi mirovine novim korisnicima prema koeficijentu koji je utvrdila Vlada (13,6) bile manje od mirovina ostvarenih po istim uvjetima po trenutnom zakonskom rješenju. Klub hrvatskog naroda u Domu naroda federalnog Parlamenta posebno je ukazivao na takvu situaciju te je isticao kako bi zbog predloženog vladinog boda od 13,6 došlo do pada mirovina budućih korisnika u odnosu na mirovine koje su ostvarene po postojećem zakonu.

Drugim riječima, ljudi koji po istim uvjetima i stažu ostvaruju mirovinu po sadašnjem zakonu imat će veće mirovine od onih koji bi ostvarivali pravo po novom zakonskom rješenju. Stoga je Klub Hrvata ponovno predložio da vrijednost boda bude 14,31 umjesto vladinih 13,6. U svojem su objašnjenju isticali kako su posebno angažirani na donošenju što kvalitetnijeg Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju F BiH, koji je jedan od (s)ustavnih zakona u Federacije BiH, a odnosi se na jednu od najosjetljivijih kategorija stanovništva, umirovljenike.

-Vodeći računa o financijskoj stabilnosti Fonda MIO, koju našim amandmanom o povećanju boda s 13,6 na 14,3 ne bi ugrozili što su nam potvrdili stručnjaci Svjetske banke kao i dio čelnika samog Zavoda MIO, Klub Hrvata fokusirao se na otklanjanje svakog oblika diskriminacije korisnika Zavoda.

Predloženim amandanima, želja nam je otkloniti mogućnost diskriminacije budućih u odnosu na postojeće umirovljenike te osiguranjem zajamčene mirovine ispraviti nepravdu prema onima koji su odradili puni radni vijek te će sa 65 godina života imati 40 godina staža. Izjednačiti ih s zaposlenima koji su ostvarili značajno manji broj godina staža, 15 ili 20, bilo bi nekorektno, naglasili su te pojasnili kako je suština amandmana koje je Klub Hrvata uložio na Zakon MIO, je otklanjanjem bilo kojeg oblika diskriminacije popraviti Zakon prije njegova donošenja.

– Uvjereni da nam je cilj zajednički, a to je donijeti što kvalitetniji zakon koji će osigurati stabilan Fond, redovite isplate mirovina te ujednačena prava budućih i sadašnjih umirovljenika, smatramo korisnijim nekoliko dana kasnije donijeti bolji i kvalitetniji zakon nego žuriti s donošenjem nepravednog zakonskog rješenja koji će u što skorije vrijeme trebati popravljati, poručili su iz Kluba.

Autor: Dnevni list
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});