fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

UMIROVLJENICI TRAŽE NAJBOLJE RJEŠENJE: Od dogovora zavisi hoće li biti protesta

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Izvršni odbor Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH i Predsjedništvo Saveza županijskih udruga umirovljenika FBiH sastat će se sutra prijepodne i razgovarati o mogućnosti revidiranja svog zahtjeva za povećanje za 10 posto svih mirovina u FBiH počevši od mirovine za kolovoz. Vlada FBiH je nedavno jasno poručila da nema novaca za povećanje svih penzija za 10 posto, a nakon čega su uslijedile pripreme za proteste upozorenja umirovljenika 14. rujna.

Kompromis i nepravda

– Mi od one sjednice Vlade FBiH (kada je zaključeno da nema para za povećanje od 10 posto; op. a) razmišljamo kako pronaći kompromis, kako popraviti teško stanje, posebno pojedinih grupa penzionera i došli smo na ideju, na osnovu zahtjeva s terena, da je naš zahtjev da se svim penzionerima poveća penzija nepravedan i nerealan, jer bi neko dobio 32 KM povećanja, a neko 217. Zato sam uputio zahtjeve predsjedniku naše Skupštine, članovima Izvršnog odbora, Predsjedništvu Saveza županijskih udruga da se sastanemo, održimo sjednicu i pokušamo se dogovoriti o revidiranju naših zahtjeva, da vidimo hoće li se prihvatiti ideja da ipak razmislimo drukčije i ponudimo nešto Vladi što bi ona eventualno mogla prihvatiti prije nego što krenemo u proteste, kaže Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH.

Rapa nije htio izlaziti sa detaljnim prijedlogom revidiranih zahtjeva dok se čelništva saveza ne odrede oko toga, ali je za Oslobođenje kazao da se radi o zahtjevima koji bi se odnosili na povećanje penzija za najugroženije kategorije, onih umirovljenih do kraja srpnja 1998. i one umirovljene do kraja 2007.

Vladina obaveza

Kako god, umirovljenici ne odustaju od zahtjeva da se što prije donese novi zakon o PIO, a uz koji su njihovi zahtjevi itekako vezani. S obzirom na dosadašnju sudbinu novog zakona o PIO, očekivanja penzionera djeluju previše optimistična. Novi zakon je, podsjetimo još jednom, dva puta obaran u Parlamentu FBiH u samoj završnici njegovog usvajanja, a nakon toga se još nikad nije našao ponovo pred Vladom FBiH kako bi po treći put bio upućen u parlamentarnu proceduru.

– Tražit ćemo razgovor sa premijerom i tražiti od Vlade da se ne igra na način da šalje zakon u Parlament FBiH ako nije sigurno da će ga bar većina podržati. Vlada mora preuzeti na sebe obavezu da zakon bude što prije u Parlamentu i da je za njegovo usvajanje osigurana potrebna većina glasova u oba doma, kao i to da zakon najkasnije stupi na snagu 1. siječnja 2018, kaže Rapa.

On pojašnjava da, ukoliko se rukovodstva saveza dogovore sutra o revidiranim zahtjevima, oni će odmah biti upućeni Vladi FBiH, te će tražiti sastanak s premijerom.

Ukoliko od Vlade FBiH ne bude nikakvog odgovora najkasnije deset dana do datuma predviđenog za proteste, a to je još 14. rujna, nastavlja se organizacija protesta.

Ipak, tek će se sutra na sastanku znati da li će rukovodstva saveza i prihvatiti mogućnost revidiranja dosadašnjih zahtjeva.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});