fbpx

UNICEF BiH i RAK potpisali Memorandum o zaštiti i promociji prava djeteta u BiH

Autor: Fena

SARAJEVO - Potpisivanjem "Memoranduma o razumijevanju na zaštiti i promociji prava djeteta u BiH" UNICEF-a BiH i Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) u Sarajevu je danas počela dvodnevna Regionalna konferencija "Djeca u medijskom okruženju".

Predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Geeta Narayan istaknula je da su potpisanim Memorandumom formalizirali dugogodišnju suradnju tih dvaju institucija, te definirali kako zaštititi i predstaviti prava djeteta u medijima.

Naglasila je da je cilj Konferencije okupiti stručnjake i praktičare iz nekoliko zemalja regije, kako bi razmijenili iskustva i znanja o najboljim načinima zaštite djece u medijskom prostoru i okruženju, ali i predstaviti prava djeteta u medijima.

– Svi radimo na unaprjeđenju medijskog izvještavanja o vršnjačkom nasilju, ali cilj je da vidimo možemo li nešto učiniti zajedno i možemo li naučiti jedni od drugih kako to uraditi što učinkovitije i bolje, pojasnila je Narayan.

Generalni direktor RAK-a BiH Predrag Kovač kazao je da sve političke partije u predizbornoj kampanji koriste djecu, te da će se RAK u narednom periodu posebno baviti tim problemom, kako bi zaštitili djecu.

Istaknuo je da sadržaji javnih emitera ne ispunjavaju sve što je propisano zakonima u kontekstu djece i omladine, a posebno kada se radi o domaćoj produkciji. – Sve ono što djeca imaju priliku vidjeti, ne dolazi iz BiH.

Cilj RAK-a je da postigne takvo stanje na tržištu da svi poštuju propise i u narednom periodu ćemo posebnu pozornost posvetiti zaštiti djece u elektronskim medijima, kazao je Kovač.

Profesorica na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu Nermina Mujagić naglasila je da je bila jedna od urednica priručnika Mediji u najboljem interesu djeteta: pregled znanja i iskustva stručnjaka, koji je ranije predstavljen.

– Tijekom izrade Priručnika, okupili smo mnoštvo stručnjaka, teoretičara i praktičara, kako bi iznašli način da se etičke i moralne norme unutar novinarstva u vezi djece moraju poštovati –  kazala je.

Medijski profesionalci, stručnjaci i praktičari, predstavnici UNICEF-ovih komunikacijskih timova iz BiH, Crne Gore, Hrvatske  i Srbije će tokom dva dana dati svoj doprinos kroz razmjenu znanja i iskustava o stvaranju medijskih sadržaja u najboljem interesu djeteta.

Ciljevi Konferencije su jačanje regionalne platforme za medijske profesionalce, stručnjake, praktičare i aktiviste, te organizacije i institucije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske  i Srbije angažirane u definiranju i zaštiti najboljeg interesa djeteta u medijima.

 

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI